În cea de-a 62-a zi de război, armata israeliană își intensifică operațiunile în sudul Gazei. Forțele israeliene și Hamas duc bătălii terestre din casă în casă de-a lungul Fâșiei Gaza, cu consecințe devastatoare pentru populația civilă pe fondul prăbușirii complete a ajutorului umanitar. Miercuri, secretarul general al ONU, António Guterres, a invocat o clauză rar utilizată din Carta ONU și a ridicat problema din proprie inițiativă în fața consiliului de securitate, pentru a avertiza că conflictul „poate agrava amenințările existente la adresa păcii internaționale și securitate”. „Ne confruntăm cu un risc sever de colaps al sistemului umanitar”, a scris Guterres într-o scrisoare către consiliu. „Situația se deteriorează rapid într-o catastrofă cu implicații potențial ireversibile pentru palestinieni în ansamblu și pentru pacea și securitatea în regiune”.

Lupte in CisiordaniaFoto: FADEL SENNA / AFP / Profimedia Images

SINTEZA ZILEI

  • Fiul ministrului cabinetului israelian Gadi Eisenkot a fost ucis în timpul luptelor din Gaza, potrivit Sky news.
  • Armata israeliană afirmă că a ucis doi oficiali din cadrul serviciilor de informații ale grupării militante Hamas.
  • Belgia va refuza intrarea pe teritoriul belgian a coloniștilor israelieni din Cisiordania ocupată implicați în acte de violență împotriva palestinienilor
  • Mai multe clipuri filmate în Gaza și încărcate pe rețelele de socializare în ultimele ore arată cum armata a adunat zeci de palestinieni - despre care presa ebraică spune că ar fi posibili suspecți ai Hamas - care s-au predat trupelor israeliene în Jabaliya și în alte zone din nordul Fâșiei.
  • Poliția a împiedicat un marș al radicalilor evrei să intre în cartierul musulman al Orașului Vechi / Protestatarii cereau demolarea Al-Aqsa
  • Iranul este implicat în planificarea atacurilor Houthi în Marea Roșie, afirmă SUA
  • Negocierile pentru deschiderea celei de-a doua treceri spre Gaza sunt „promițătoare”

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas, ziua a 62-a, pe HotNews.ro:

00:56 NBC: Israelul ia în considerare inundarea tunelurilor Hamas

Israelul ia în considerare un plan de dezactivare a „pânzei de păianjen” a tunelurilor subterane ale Hamas prin inundarea acestora cu apă de mare, au declarat doi oficiali americani pentru rețeaua NBC News.

Planul se numără printre opțiunile analizate de Israel pentru a distruge sistemul, au declarat oficialii.

Israelul a refuzat să comenteze tactica raportată, dar a declarat anterior că tunelurile au fost folosite pentru a ascunde ostatici, arme, luptători și chiar liderii grupării.

00:19 Biden a discutat cu Netanyahu despre „necesitatea absolută de a proteja civilii”.

Președintele SUA, Joe Biden, i-a spus joi premierului israelian Benjamin Netanyahu că este esențial să protejeze civilii, în timp ce luptele urbane violente fac ravagii în cele mai mari orașe din Gaza și în jurul acestora, a anunțat Casa Albă, potrivit AFP.

„Președintele a insistat asupra necesității absolute de a proteja civilii și de a separa populația civilă de Hamas, în special prin intermediul unor coridoare care să le permită oamenilor să se deplaseze în siguranță în afara zonelor de luptă demarcate”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

23:56 Cameron și Blinken își reafirmă sprijinul pentru Israel

Ministrul britanic de externe David Cameron și secretarul de stat american Antony Blinken și-au reiterat sprijinul pentru Israel, subliniind în același timp că acesta ar trebui să facă „tot ce poate” pentru a proteja civilii.

Cameron a cerut eliberarea tuturor ostaticilor din Gaza, afirmând că nu există „nicio justificare” pentru ca aceștia să fie reținuți.

Belgia va refuza intrarea pe teritoriul belgian a coloniștilor israelieni din Cisiordania ocupată

23:07 Iranul este implicat în planificarea atacurilor Houthi în Marea Roșie, afirmă SUA

Consilierul adjunct pentru securitate națională Jon Finer a declarat la Forumul de securitate Aspen că SUA consideră că Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran este implicat în planificarea, executarea și autorizarea atacurilor cu rachete și drone împotriva Israelului și a transportului maritim din zonă.

„Credem că sunt implicați în desfășurarea acestor atacuri... și, în cele din urmă, le susțin”, a spus el.

Un oficial militar american a declarat că o navă de război americană a doborât ieri o dronă din zonele controlate de Houthi în Yemen - la doar câteva zile după ce grupul rebel a revendicat responsabilitatea pentru atacurile asupra a trei nave comerciale americane în Marea Roșie.

22:20 Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza a declarat joi că 17.177 de palestinieni au fost uciși și 46.000 au fost răniți în urma loviturilor israeliene asupra Gaza începând cu 7 octombrie.

Purtătorul de cuvânt Ashraf Al-Qidra a declarat că 350 de palestinieni au fost uciși și 1.900 au fost răniți în ultimele 24 de ore în Gaza.

21:56Belgia va refuza intrarea pe teritoriul belgian a coloniștilor israelieni din Cisiordania ocupată implicați în acte de violență împotriva palestinienilor, a declarat joi vicepremierul Petra De Sutter.

Uniunea Europeană a condamnat intensificarea violențelor coloniștilor de la atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, iar săptămâna aceasta Statele Unite au început să impună interdicții de viză pentru persoanele acuzate de implicare.

„Coloniștilor violenți li se va interzice intrarea în Belgia și voi propune ca Belgia să pledeze pentru o interdicție de călătorie la nivelul UE”, a declarat De Sutter la X.

Doi importanți lideri ai Hamas au fost uciși

21:06 Poliția a împiedicat un marș al radicalilor evrei să intre în cartierul musulman al Orașului Vechi / Protestatarii cereau demolarea Al-Aqsa

Un marș de extremă-dreapta organizat de kahaniști și ultranaționaliști evrei a fost oprit din drumul său de o forță de poliție numeroasă, tunuri de apă și poliție călare, potrivit Times of Israel.

Poliția aprobase marșul, care ar fi trebuit să treacă prin Cartierul Musulman, și nu este clar de ce a fost oprit în ultimul moment.

Participanții la marș au adus cu ei pancartecu mesaje incendiare, inclusiv una care cerea ca un buldozer să fie adus pe Muntele Templului

20:28 Doi înalți oficiali ai serviciilor de informații ale Hamas au fost uciși

Armata israeliană afirmă că a ucis doi oficiali din cadrul serviciilor de informații ale grupării militante Hamas.

Purtătorul de cuvânt Daniel Hagari a declarat că avioanele de luptă ale armatei, dirijate de armată și de serviciul de securitate al Israelului, au ucis un înalt oficial al serviciilor de informații militare, Abd Elaziz Rantisi, și Ahmed Ayyoush, membru al „sistemului de recunoaștere” al Hamas.

Rantisi era responsabil pentru „toate observațiile Hamas” și a ajutat la planificarea atacurilor din 7 octombrie, a declarat Hagari.

Fiul unui ministru al cabinetului israelian a fost ucis în Gaza

19:53 Germania: Cancelarul Scholz își arată solidaritatea cu evreii la sărbătorile de Hanukkah

Olaf Scholz și-a declarat joi „solidaritatea” cu evreii la începutul sărbătorii Hanukkah, devenind primul cancelar german care a aprins o menorah uriașă, un candelabru cu nouă brațe, la Berlin, pe fondul creșterii antisemitismului, potrivit AFP.

La două luni de la începutul conflictului dintre Israel și Hamas, Scholz, purtând o kippah, a cerut eliberarea „imediată” a ostaticilor israelieni deținuți de mișcarea islamistă palestiniană, în fața unei mulțimi adunate la Poarta Brandenburg din centrul capitalei germane pentru începerea Festivalului Luminilor evreiești.

Menora ”trebuie să fie aici, în fața Porții Brandenburg, în inima capitalei noastre, ca simbol al speranței și al încrederii și ca simbol al credinței evreiești și al cetățenilor evrei care aparțin țării noastre”, a declarat Scholz.

19:37 Fiul ministrului cabinetului israelian Gadi Eisenkot a fost ucis în timpul luptelor din Gaza, potrivit Sky news.

Benny Gantz, liderul Partidului Unității Naționale din Israel, a confirmat vestea într-o postare pe X, fostul Twitter.

Armata israeliană nu a spus exact cum a murit Gal Meir Eisenkot, dar a raportat că acesta a fost ucis în timpul luptelor din nordul Gaza.

18:24 Negocierile pentru deschiderea celei de-a doua treceri spre Gaza sunt „promițătoare”

Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, a declarat că negocierile pentru deschiderea punctului de trecere Kerem Shalom prezintă „semne promițătoare”, potrivit Sky News.

Punctul de trecere, aflat la intersecția dintre frontierele Gaza-Israel și Gaza-Egipt, a fost principala rută de intrare a mărfurilor în Gaza înainte de război. Acesta a fost închis de la masacrele comise de Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie.

Anterior, organismul militar însărcinat cu afacerile civile în teritoriile palestiniene, cunoscut sub numele de COGAT, a declarat că intenționează să deschidă punctul de trecere în zilele următoare.

Un civil israelian a fost ucis joi, în nordul Israelului

17:03 Zeci de bărbați din Gaza s-au predat armatei israeliene

Mai multe clipuri filmate în Gaza și încărcate pe rețelele de socializare în ultimele ore arată cum armata a adunat zeci de palestinieni - despre care presa ebraică spune că ar fi posibili suspecți ai Hamas - care s-au predat trupelor israeliene în Jabaliya și în alte zone din nordul Fâșiei.

Tinerii palestinieni sunt văzuți dezbrăcați până la lenjeria intimă, legați la ochi și cu mâinile legate la spate.

Într-un filmuleț, un grup de tineri este văzut în timp ce este transportat în spatele unui vehicul militar israelian, potrivit Times of Israel.

16:16 Un civil israelian a fost ucis joi, în nordul Israelului, de o rachetă antitanc trasă din sudul Libanului, au anunțat armata israeliană și serviciile de urgență.

Racheta a lovit mașina în care se afla victima, un bărbat în vârstă de 60 de ani, în apropiere de orașul Matat, nu departe de frontiera libaneză, au precizat aceleași surse. Armata israeliană a adăugat că „alte tiruri dinspre Liban spre Israel” au fost înregistrate joi, potrivit AFP.

14:38 Austria a anunțat joi că va relua ajutorul pentru palestinieni, spunând că în urma verificărilor nu a găsit niciun indiciu că fondurile ar fi fost folosite pentru a finanța sau promova terorismul.

În 9 octombrie, Austria anunțase că îşi suspendă ajutorul pentru palestinieni, în valoare de aproximativ 19 de milioane de euro, ca răspuns la atacul Hamas asupra Israelului.

„Nu există niciun indiciu că proiectele de dezvoltare austriece finanțate de ADA (Agenția de Dezvoltare Austriacă) au fost utilizate abuziv pentru a finanța sau promova terorismul sau pentru a răspândi conținut antisemit”, a transmis joi Ministerul de Externe al Austriei.

Nouă proiecte finanțate de Austria au fost revizuite la o valoare totală de 17,5 milioane de euro, mai spune sursa citată.

Amnesty International: Atacul israelian soldat cu moartea unui jurnalist Reuters ar trebui anchetat drept crimă de război

13:42 Organizaţia Amnesty International a anunţat joi că loviturile israeliene care l-au ucis pe jurnalistul Issam Abdallah, de la Reuters, şi au rănit alte şase persoane în sudul Libanului pe 13 octombrie au fost probabil un atac direct împotriva civililor care trebuie să fie investigat ca o crimă de război, informează Reuters.

Într-o declaraţie separată, Human Rights Watch spune că cele două lovituri israeliene au fost ''în mod evident un atac deliberat contra civililor şi astfel o crimă de război''.

O anchetă Reuters publicată joi a ajuns la concluzia că echipajul tancului israelian l-a ucis pe Abdallah şi a rănit alţi şase reporteri trăgând două proiectile dinspre Israel către jurnalişti, care filmau schimbul de focuri între armata israeliană şi miliţia libaneză şiită Hezbollah.

La finalul lunii octombrie, organizaţia Reporteri Fără Frontiere (RSF) a ajuns la concluzia că ''tirurile au venit din estul locului unde stăteau jurnaliştii, din direcţia frontierei israeliene".

"Două lovituri în acelaşi loc într-un interval de timp atât de scurt (puţin peste 30 de secunde), din aceeaşi direcţie, indică clar ţintirea precisă", a notat RSF, fără a face responsabilă în mod categoric armata israeliană.

Armata şi guvernul libaneze au dat vina pe Israel pentru moartea lui Issam Abdallah. O sursă militară libaneză a declarat pentru Reuters că afirmaţia este susţinută de o evaluare tehnică la sol efectuată după atac.

Abdallah se afla alături de alţi doi jurnalişti Reuters, Maher Nazeh şi Thaer Al-Soudani, precum şi de jurnalişti de la grupurile media Al Jazeera şi AFP.

13:16 Egiptul încă face eforturi pentru accelerarea livrării de ajutoare către Fâșia Gaza, a declarat joi serviciul de informare de stat, după ce volumul de ajutoare care a ajuns în enclavă a scăzut odată cu încheierea armistițiului, în 1 decembrie, scrie Reuters.

Instituția guvernamentală a reiterat că Egiptul nu va permite niciodată „golirea Fâșiei Gaza” de rezidenții săi, spunând că aceștia sunt împinși spre sud, spre granița cu Egiptul.

11:36 Organizaţia nonguvernamentală Reporteri fără Frontiere (Reporters sans Frontieres, RSF) a îndemnat joi la deschiderea pentru jurnalişti a punctului de trecere a frontierei de la Rafah, în Fâşia Gaza, unde armata israeliană şi-a extins operaţiunile terestre pe întreg teritoriul, informează AFP.

Acest punct de trecere între Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, şi Egipt, se află sub controlul palestinienilor şi egiptenilor.

RSF spune că „Israelul supraveghează toate activităţile la frontiera de sud şi a bombardat de patru ori acest post de frontieră, de la începutul războiului”, îndemnând autorităţile israeliene şi egiptene „să deschidă porţile pentru ca jurnaliştii să poată în sfârşit să circule de o parte şi de alta a frontierei”.

„Jurnaliştii care au trebuit să se evacueze din nord sunt deja somaţi de Israel să se adune la frontiera cu Egiptul, fără posibilitatea de a traversa. Şi invers, reporterii internaţionali sunt împiedicaţi să intre. Î două luni de război, niciun reporter nu a fost autorizat să intre în Fâşia Gaza pe la Rafah, ceea ce aduce în mod clar atingere capacităţii mass-media de a acoperi conflictul”, arată RSF.

Organizaţia nonguvernamentală a amintit că 58 de jurnalişti au fost ucişi în Gaza, dintre care 14 în timp ce îşi exercitau meseria, în bombardamente israeliene.

10:45 Armata israeliană (IDF) a difuzat imagini din timpul unei lovituri cu drone lansate miercuri asupra unor agenți Hamas, în zona Khan Younis, scrie The Times of Israel.

Potrivit IDF, agenții au ieșit dintr-un tunel aflat sub o clădire prăbușită, unul dintre ei având un lansator de rachete RPG.

Două luni de la declanșarea războiului Israel-Hamas - momentele cheie:

09:54 Scurt remember:

În urmă cu două luni, Israelul a declarat război Hamas după atacul din 7 octombrie. Iată o scurtă recapitulare a momentelor cheie:

  • Pe 7 octombrie, luptătorii Hamas au lansat un atac fără precedent în Israel, ucigând cel puțin 1.147 de persoane, inclusiv 320 de soldați israelieni și 59 de polițiști. Aproximativ 240 de persoane au fost luate prizoniere.
  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat război cu promisiunea de a distruge capacitățile militare și guvernamentale ale Hamas și de a returna toți ostaticii.
  • O zi mai târziu, Israelul a impus o blocadă totală asupra Gazei, inclusiv interzicerea intrării alimentelor, electricității și combustibilului.
  • Au urmat săptămâni de bombardamente intense, distrugând cartiere întregi din Gaza.
  • La sfârșitul lunii octombrie, Israelul a declanșat a doua fază a războiului, demarând o operațiune terestră în nordul Gazei.
  • Pe 24 noiembrie, a intrat în vigoare un armistițiu de o săptămână mediat de Qatar. Aceasta a dus la eliberarea a peste 100 de prizonieri în schimbul a cel puțin 240 de palestinieni care au fost deținuți în închisorile israeliene.
  • Atacurile aeriene israeliene s-au reluat vineri cu o intensitate crescândă
  • De atunci, trupele israeliene și-au extins operațiunile militare în sudul Gazei, trupele sale intrând tot mai adânc în Khan Younis.
  • În total, forțele israeliene au ucis peste 16.000 de oameni, inclusiv cel puțin 7.000 de copii. Peste 1,9 milioane de persoane au fost strămutate forțat.

09:26 Surse medicale au declarat pentru Al Jazeera că cel puțin o persoană a fost ucisă și alte câteva au fost rănite într-o lovitură israeliană asupra unei clădiri rezidențiale din tabăra de refugiați Yabna din zona Rafah din sudul Gazei.

Deși a fost declarată „zonă de siguranță”, Rafah este unul dintre orașele din sudul Fâșiei Gaza care a suferit bombardamente intense în ultimele zile

09:16 Forțele aeriene iordaniene desfășoară a patra misiune de lansare aeriană de ajutoare umanitar unui spital din Khan Younis, la sudul Fâșiei Gaza. Folosind parașute, Royal Air Force a descărcat cutii cu materiale medicale deasupra unui spitalului, pentru a permite unității medicale să continue să-și ofere serviciile, scrie Jordan News Agency.

08:26 Potrivit Wall Street Journal (WSJ), secretarul de stat al SUA Antony Blinken le-a transmis oficialilor din cabinetul de război al Israelului că războiul ar trebui să se încheie în câteva săptămâni, nu în luni de zile

Oficialii israelieni, la rândul lor, și-au exprimat interesul pentru revenirea la normalitate dar nu au oferit niciun termen

08:00 Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Daniel Hagari spune că liderul Hamas Yahya Sinwar „nu este pe pământ, ci sub pământ”, dar nu a detaliat unde crede Israelul că este. „Slujba noastră este să-l găsim pe Sinwar și să-l ucidem”, a spus el. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că forțele israeliene au încercuit casa din Khan Younis a liderului Hamas. Netanyahu a spus într-o declarație video: Casa lui poate să nu fie fortăreața lui și poate scăpa, dar este doar o chestiune de timp până să-l prindem

07:25 Statele Unite ar obiecta la crearea unei zone tampon în interiorul Fâșiei Gaza, potrivit purtătorului de cuvânt al departamentului Apărării, Matthew Miller, care a mai spus că nu se va accepta încălcarea niciunuia dintre cele 5 principii care vor ghida Gaza după război, fără strămutări forțate, fără alte invazii, fără asedii, fără blocaje și fără opțiunea ca Fâșia să fie utilizată ca platformă pentru terorism.

„Dacă vreo zonă tampon propusă ar fi în interiorul Gazei, aceasta ar fi o încălcare a acestor principii. Ar fi ceva la care noi ne opunem!, a mai adăugat Miller.

05:40 Mai mulți muncitori palestinieni din Gaza au fost reținuți peste noapte în urma unui raid israelian în orașul Faroun, lângă Tulkarem, relatează agenția de presă palestiniană Wafa.

Surse din Tulkarem au declarat pentru Wafa că forțele israeliene au atacat clădirea Kamal Salama din oraș și au luat muncitorii din apartamentele lor.

05:00 Șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut membrilor UE ai Consiliului de Securitate al ONU și altor țări să susțină apelul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru o încetare a focului în Gaza.

Consiliul de Securitate „trebuie să acționeze imediat pentru a preveni colapsul complet al situației umanitare din Gaza”, a scris Borrell pe rețelele de socializare. Miercuri, Guterres a invocat articolul 99 al Cartei ONU, rar folosit, pentru a împinge Consiliul de Securitate să adopte o rezoluție prin care se cere o încetare imediată a focului.

01:14 Fumul s-a ridicat deasupra Fâșiei Gaza, pe fondul conflictului în curs de desfășurare între Israel și Hamas.

Forțele israeliene au luptat cu militanții Hamas în Gaza după ce și-au extins ofensiva terestră în cel de-al doilea oraș ca mărime, Khan Younis.

Asaltul asupra sudului amenință cu noi deplasări în masă în enclava de coastă asediată, unde, potrivit ONU, aproximativ 1,87 milioane de persoane - mai mult de 80% din populație - și-au părăsit deja locuințele.

00:46 Egipt: în ajunul alegerilor prezidențiale, războiul din Gaza eclipsează bilanțul lui Al-Sissi

Departe de a aduce vreo surpriză la alegerile prezidențiale egiptene, unda de șoc provocată de războiul dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza a reușit să interfereze în campania electorală, până la a o eclipsa complet.

În timp ce toate televiziunile din țară sunt centrate pe imaginile devastării din enclava palestiniană, votul, programat în perioada 10-12 decembrie, rămâne undeva în fundal, și pentru mulți egipteni pare un non-eveniment.

Președintele Abdel Fattah Al-Sissi este, totuși, în campanie. Chipul lui este omniprezent în capitală, pe panouri publicitare uriașe pe marginea șoselelor și a podurilor, potrivit Le Monde.