Belgia va refuza intrarea pe teritoriul belgian a coloniștilor israelieni din Cisiordania ocupată implicați în acte de violență împotriva palestinienilor, a declarat joi vicepremierul Petra De Sutter, citat de Reuters.

Alexander De CrooFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uniunea Europeană a condamnat intensificarea violențelor coloniștilor de la atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, iar săptămâna aceasta Statele Unite au început să impună interdicții de viză pentru persoanele acuzate de implicare.

„Coloniștilor violenți li se va interzice intrarea în Belgia și voi propune ca Belgia să pledeze pentru o interdicție de călătorie la nivelul UE”, a declarat De Sutter pe X.

Miercuri seară, premierul belgian Alexander De Croo declarase, de asemenea, că Belgia va colabora cu SUA în ceea ce privește sancțiunile împotriva persoanelor care aduc atingere păcii în Cisiordania.

De la războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, Israelul a ocupat Cisiordania, pe care palestinienii o doresc ca nucleu al unui stat independent.

Israelul a construit acolo așezări evreiești pe care majoritatea țărilor le consideră ilegale. Israelul contestă acest lucru și invocă legăturile istorice și biblice cu acest teritoriu.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat săptămâna aceasta că nimeni, în afară de guvern, nu are dreptul să folosească violența și că Israelul a luat unele măsuri pentru a reține persoanele responsabile de violențele din Cisiordania, cum ar fi detenția administrativă.