Acest fenomen reprezinta practica realizarii unor fotografii neautorizate sub fusta unei femei, captand imaginea zonei ei intime. Potrivit militantilor pentru drepturile femeilor, aceasta practica ar trebui sa fie considerata o infractiune, actiunile impotriva fenomenului intetindu-se odata cu mediatizarea unui caz care implica o fetita de 10 ani, scrieBBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fotografierea sub fusta unei femei nu este un act ilegal in Anglia si Tara Galilor, dar ministrul justitiei sustine ca aceasta practica este acoperita prin alte cai de urmarire penala. De asemenea, acesta a mai mentionat ca "tine de procurori sa decida daca exista suficiente dovezi pentru a continua investigatia".

Maria Miller, membru al Parlamentului britanic si al Comitetului pentru Egalitatea Femeilor, este de parere ca trebuie sa existe o baza legala mai solida care sa permita oprirea acestei "crime oribile", care reprezinta o "violare a intimitatii", fiind "un act de indecenta". Pentru ca nu exista o lege specifica care sa interzica fotografiatul sub fustele femeilor, victimele si ofiterii de politie pot doar sa acuze pe baza indecentei si a perversitatii. Drept urmare, din 78 de cazuri doar 11 infractori au fost acuzati.

"Esecul guvernului de a oferi o lege eficienta impotriva acestui fenomen incalca drepturile femeilor", a afirmat Clare McGlynn, profesor de drept la Universitatea Durham. Unul dintre motivele pentru adoptarea unei legi care sa prevada ilegalitatea acestei practici este faptul ca le-ar incuraja pe femei sa raporteze politiei intamplarile.

O alta problema a lipsei unei legi clare in acest sens este ca oamenilor legii le este dificil sa recunoasca practica distinct si sa o incadreze intr-o categorie de infractiuni, chiar daca ea este, de cele mai multe ori, conectata de alte infractiuni sexuale, precum voaierismul si agresiunea sexuala.

Militantii considera ca aceasta practica este asemanatoare revenge porn-ului, in sensul ca materialul explicit poate fi postat in mediul online fara consimtamantul victimei.