​La ora actuală, și România se înscrie în trendul ascendent al creșterii numărului de pacienți care suferă de obezitate. Conform Institutului Național de Statistică, în anul 2022, peste 62% de persoane se confruntau cu exces ponderal sau obezitate. Bolile asociate obezității sunt multiple, iar chirurgia bariatrică reușește, prin crearea condițiilor de slăbire, să scadă riscul acestor boli și să îmbunătățească starea de sănătate a pacienților. Se estimează că anual, numărul pacienților care sunt operați bariatric depășește 580 de mii la nivel global.

Echipa de chirurgie bariatrică MedLife BrasovFoto: MedLife

Este miraculos cum o inimă cu cardiomiopatie dilatativă care abia pâlpâie își revine aproape de normal după operația de gastric sleeve sau cum un părinte care nu se putea ridica de jos din cauza greutății acum se joacă vioi cu copiii. Unii pot considera extraordinar simplul fapt că după operație au scăpat «de un pumn» de medicamente dimineața și seara”, descrie doar câteva dintre avantajele chirurgiei bariatrice dr. Dumitru Pocreață, medic primar chirurgie generală, specializat în chirurgie bariatrică în cadrul Centrului de Obezitate MedLife Brașov.

Obezitatea, o problemă de sănătate globală

Conform cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, numărul persoanelor care suferă de obezitate la nivel global s-a triplat din 1975 și până astăzi. În 2016, numărul persoanelor cu vârsta peste 18 ani cu exces ponderal era de 1,9 miliarde, iar dintre acestea, 650 de milioane se confruntau cu obezitatea. Obezitatea înseamnă un indice de masă corporală mai mare sau egal cu 30 (indicele de masă corporală se calculează prin împărțirea greutății în kilograme la înălțimea la pătrat, exprimată în centimetri). Și în România, procentul persoanelor care suferă de exces ponderal și obezitate ajunge la 62%, conform Institutului Național de Statistică. Iar estimările pentru viitor arată că 4 din 10 bărbati, 3 din 10 femei și 3 din 10 copii (în special, băieți) ar putea suferi de obezitate până în 2035.

Obezitatea crește riscul de cancer și de diabet

Numeroase studii din ultimii au demonstrat impactul obezității asupra stării de sănătate. Astfel, un număr mare de kilograme în plus reprezintă un factor de risc important pentru boli cronice grave precum cele cardiovasculare, cancere și diabet.

În ceea ce privește cancerele, obezitatea este factor de risc pentru cancerul de sân, colorectal, esofagian, renal, de vezică urinară, pancreatic și de ficat. Conform unui studiu publicat în ianuarie 2023, între 4-8% dintre cancere apar pe fondul obezității. Un alt studiu recent arată că bărbații care care se confruntă cu obezitatea în jurul vârstei de 18 ani au un risc mai crescut pentru 17 tipuri de cancere la vârsta adultă.

Obezitatea este un factor de risc important și pentru diabet, reprezentând aproximativ 80-85% din riscul total de a face diabet. Cel mai mare risc îl au persoanele al căror exces ponderal este în zona abdomenului.

Chirurgia bariatrică, soluția eficientă pentru a elimina kilogramele în plus și implicit bolile asociate obezității

În cazul în care dieta restrictivă asociată cu sportul nu dă rezultate la pacienții cu obezitate, chirurgia bariatrică reprezintă soluția pentru eliminarea excesului ponderal și îmbunătățirea semnificativă a stării de sănătate. Prin reducerea volumului stomacului, care duce la ingerarea unei cantități mai mici de alimente și bypass-ul intestinal, care duce la absorbția unei cantități mai mici de nutrienți, pacienții care recurg la interveții bariatrice reușesc să elimine din excesul ponderal și să-și îmbunătățească semnificativ starea de sănătate și implicit, calitatea vieții. Există anumite indicații pentru intervențiile bariatrice, pacienții putând pierde până la 60% din excesul ponderal în primele 6 luni post-operație și până la 77% în primul an de la intervenție.

Obezitatea este o afecțiune cronică care poate provoca în timp multiple complicații greu de gestionat și într-adevăr, afecțiunile cardiace, osteoarticulare, metabolice precum diabetul (dar nu numai), apneea de somn sunt cele mai frecvente. O inimă împachetată în grăsime se forțează să pompeze sânge cu o presiune mare în vasele sangvine pentru a ajunge într-un teritoriu, de 2-3 ori mai mare decât ar putea ea în mod normal. Asta se poate traduce prin o inimă slăbită și tensiune arterială crescută. De cele mai multe ori, după operație, totul revine la normal.

Afectarea articulațiilor mari este cea mai răsunătoare fiindcă se traduce în dureri intense, greu de suportat care necesită consult ortopedic și răspunsul medicului ortoped este «trebuie să slăbiți!». Se intră într-un cerc vicios din care nu se mai poate ieși fiindcă pacientul nu poate face mișcare aproape deloc. După operație, când procesul de slăbire se instalează, avantajele sunt evidente pentru că presiunea asupra articulațiilor dispare.

Totodată, operația de obezitate, în multe publicații, este catalogată ca o «operație pentru diabet zaharat» prin prisma faptului că după anumite intervenții chirurgicale diabetul se remite. În orice situație, metabolismul glucozei este îmbunătățit și mulți pacienți scapă complet de tratamentul cu insulină”, explică dr. Dumitru Pocreață, medic specializat în chirurgia obezității la MedLife Brașov.

Rezultatele chirurgiei bariatrice: pierderea în greutate și îmbunătățirea calității vieții

În general, mulți pacienți care optează pentru chirurgia bariatrică raportează un grad înalt de satisfacție față de rezultatele obținute. Ca urmare a pierderii semnificative în greutate, majoritatea expertimentează o îmbunătățire a stării de sănătate, creșterea încrederii și stimei de sine, iar pe termen lung, îmbunătățirea semnificativă a calității vieții”, adaugă dr. Costel Rad, medic primar chirurgie generală, specializat în chirurgia obezității în cadrul Centrului de Obezitate MedLife Brașov.

În primii 5 ani de la intervenție, pacienții reușesc în medie să se mențină la o greutate echivalentă cu cea după pierderea a 50% din excesul ponderal inițial.

Rezultatele pe termen lung depind de schimbarea stilului de viață și mai precis, de 5 factori importanți: consumul de zahăr, ronțăitul dintre mese, consumul de alcool, activitatea fizică și urmărirea pacienților pe termen lung. La MedLife, pacienții fac parte dintr-un program de urmărire postoperatorie, care implică controale postoperatorii regulate și un plan nutrițional personalizat după intervenție”, completează Dr. Rad.

Un studiu amplu a demonstrat că scăderea ponderală ca urmare a intervențiilor din chirugia bariatrică a redus cu peste 40% riscul de deces prin diverse afecțiuni.

Și românii pot beneficia de intervenții bariatrice performante, la fel ca în SUA sau în Europa de Vest

Anual, câteva mii de români trec prin mâinile chirurgilor fie pentru operația de micșorare a stomacului – gastric sleeve, fie pentru intervenția de bypass gastric sau pentru montarea unui balon gastric. Și la noi în țară sunt astăzi disponibile tehnici moderne, minim-invazive, care permit realizarea intervențiilor bariatrice în condiții de maximă siguranță și cu beneficii notabile: de la scurtarea timpului de spitalizare, recuperarea mai rapidă a pacienților și până la reducerea multor riscuri de complicații asociate intervențiilor chirurgicale clasice.

La ora actuală, MedLife are cea mai extinsă rețea de centre din România unde pacienții pot beneficia de expertiza medicilor buni pentru realizarea intervențiilor de chirurgie bariatrică: București, Brașov, Sibiu, Cluj și Arad. Astfel, românii din marile orașe au acces în spitalele MedLife la cele mai performante intervenții și la programe de consiliere pentru recâștigarea stării de sănătate. Doar în ultimii trei ani, echipele de chirurgi specializați în bariatrie din cadrul rețelei de spitale MedLife au efectuat peste 6000 de intervenții. În multe cazuri, rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase datorită experienței medicilor, tehnologiilor avansate, dar și consecvenței pacienților în ceea ce privește regimul de viață post-operator.

"Despre slăbiri spectaculoase se poate vorbi în multe feluri, cel mai spectaculos fiind zâmbetul de fericire de pe chipul fiecărui pacient și vă pot spune că nu avem niciun pacient, dar niciunul, care să regrete operația. Aspecte particulare impresionante legate de operații sunt multe, de la faptul că avem pacienți care au slăbit 2/3 din greutatea corpului, la pacienți operați de peste 230 kg care abia au încăput pe masa de operație, la pacienți care au slăbit 70 kg în 6 luni. Uimitor poate fi considerat un stomac la care excesul extirpat (Gastric Sleeve) a fost de peste 2500 ml.”, povestește dr. Dumitru Pocreață.

Conform specialiștilor, dincolo de rezultatele spectaculoase, intervențiile chirurgicale din bariatrie vin la pachet și cu provocări pe măsură.

Este vital ca pacienții care iau în considerare chirurgia bariatrică să discute pe larg cu echipa lor medicală, să înțeleagă riscurile și beneficiile, să fie pregătiți să facă schimbări semnificative în stilul de viață și să respecte îndrumările medicale pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a gestiona eventualele provocări care pot apărea în urma intervenției chirurgicale”, adaugă dr. Costel Rad.

Chirurgia bariatrică, în plină expansiune. Care sunt costurile pentru pacient?

În ultimii ani, chirurgia bariatrică a luat amploare la nivel global. De altfel, conform estimărilor la nivel global, între 2008 și 2018, aproximativ 6,5 milioane de persoane au trecut printr-o intervenție bariatrică, cea mai frecventă intervenție fiind gastrectomia longitudinală (gastric sleeve) sau micșorarea stomacului.

La ora actuală, costurile intervențiilor bariatrice pentru un pacient din România, operat în regim privat, pot ajunge la câteva mii de euro. Însă dincolo de beneficiile pe care le aduce intervenția, se poate spune că prețul acesteia este mai mic față de costurile asociate obezității pe termen lung, mai ales în cazul pacienților cu boli cronice. Mai mult decât atât, studii din alte țări europene arată că o operație bariatrică se amortizează în aproximativ 2-4 ani, odată cu economisirea tratamentelor costisitoare ale complicațiilor obezității.

În general, deși costurile inițiale pot fi considerabile, intervenția chirurgicală bariatrică oferă beneficii pe termen lung care duc la reducerea costurilor asociate tratamentului unor boli cronice severe, precum diabetul, hipertensiunea arterială sau alte afecțiuni asociate obezității”, concluzionează dr. Costel Rad.

Considerăm că cel mai important aspect este sănătatea, pacientul câștigând ani de viață de bună calitate. Există studii în alte țări europene prin care s-a dovedit că o operație bariatrică economisește tratamente costisitoare ale complicațiilor obezității astfel că se amortizează în aproximativ 3 ani, ceea ce ar fi atractiv și pentru sistemul sanitar. Interesant este că pacientul economisește considerabil financiar datorită faptului că nu mai consumă alimente în mod inutil, regimul alimentar este redus cantitativ”, adaugă dr. Dumitru Pocreață.

Articolul face parte din campaniaOameni fericiți, Medici buni”.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură, ne inspiră și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni care știu să se apropie de pacienți, să îi trateze cu grijă și empatie, să inspire încredere. Experimentați, parte din cea mai mare platformă de diagnostic și tratament din România și ajutați de cele mai noi tehnologii, ei nu uită nicio clipă să fie, la rândul lor, oameni. Și asta pentru că dincolo de talent, vocație, experiență și abilități profesionale, ei sunt ghidați de două lucruri esențiale: iubirea față de oameni și fericirea lor, care le oferă satisfacția misiunii împlinite cu succes la finalul fiecărei zile.

Iubim să vedem oameni fericiți, iar asta ne face medici buni.

Articol susținut de MedLife