Doua partide care s-au batut cat s-au aflat la guvernare sa coboare nivelul indemnizatiei pentru mamici promit inainte de alegeri mai multi bani femeilor cu salarii mari care fac copii. PD-L promite 85% din salariu, dar nu mai mult de salariul mediu pe economie, adica de 365 de euro net. PSD urmeaza sa-si lanseze pe 27 septembrie programul de guvernare si pluseaza: 85% din salariu fara nici o limitare. Cum explica insa cele doua partide ca acum se poate, dar cat au fost la guvernare nu?

Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa spuna care este cea mai potrivita solutie pentru plata indemnizatiilor maternale

In programul de guvernare lansat vineri, PD-L promite “marirea valorii indemnizatiei maternale pentru cresterea copiilor pana la 2 ani la nivelul a 85% din veniturile profesionale brute realizate, dar nu mai mult de salariul mediu pe economie si nu mai putin de 600 lei, pentru persoanele realizatoare de venituri profesionale care ingrijesc copii”.

Pe vremea cand era ministrul muncii, Gheorghe Barbu (PD-L), a limitat indemnizatia pentru copii la 6 milioane, marind alocatia la 2 milioane. Era o mica imbunatatire fata indemnizatia fixa in valoare de 4,2 milioane de lei platita pe vremea Guvernului PSD. Altfel spus, prin masurile luate cand s-au aflat la guvernare, si PSD si PD-L au incurajat natalitatea in randul femeilor cu venituri mici, care preferau sa incaseze 8 milioane de pe urma unui copil decat sa munceasca pentru venituri similare sau chiar mai mici.

In schimb, femeile cu salariu de 1.000 de euro sau peste erau descurajate sa faca copii, intrucat insemna sa renunte la sume importante. Gheorghe Barbu, autorul capitolului social din programul de guvernare al PD-L, a declarat pentru HotNews.ro ca noua formula propusa “este mai stimulativa pentru a veni in sprijinul natalitatii in Romania si imbina o forma de sustinere cu o diferentiere fata de impozitele care le platesc contribuabilii”. De ce n-a aplicat formula de acum cand era ministru? “Acum asteptam cresteri economice care sa ne permita sa facem acest lucru. Economia a evoluat, si atunci s-au facut eforturi importante”, explica Barbu.

PSD cade dintr-o extrema in alta

In oferta electorala, PSD vorbeste, fara prea multe detalii, despre un “serviciu integrat de ingrijire si educare pentru 33% dintre copiii cu varste intre 0 si 3 ani si 90% din copiii cu vârste între 3 si 6 ani”. Cuantumul indemnizatiei pentru mamici ar urma sa fie anuntat in programul de guvernare care va fi lansat pe 27 septembrie.

Fostul ministru al muncii, Marian Sarbu, spune ca PSD le va propune viitoarelor mamici, cel mai probabil, 85% din media veniturilor salariale din ultimele 12 luni: “Nu vom propune nici un fel de limitare. Eu personal n-am crezut in astfel de masuri cand eram ministru. Dar femeile care lucreaza si au salarii mari merita sa-si poate continua activitatea. Intreruperea le-ar costa foarte mult”. Sarbu sustine ca femeile cu venituri sub salariul minim (365 de euro net) vor primi indemnizatii de 8 milioane de lei.

In 2003, cand era ministrul muncii, Sarbu a plafonat indemnizatia pentru mamici la 4,2 milioane de lei. Masura a fost caracterizata drept comunista si puternic criticata de ONG-uri, insa ministrul Sarbu declara atunci ca decizia vrea sa previna "un FNI al gravidelor", care ar prabusi sistemul de pensii. De ce atunci nu era posibila o indemnizatie diferentiata in functie de venit si acum da?

Sarbu sustine ca exista riscul fraudarii sistemului, pentru ca, potrivit legii, nu era luat in calcul contractul de munca, ci contractul de asigurare pe care angajatorul il incheia individual cu casa de asiguari, care putea contine date false. De unde bani pentru 85% din salariu? “Si la asta lucram”, explica fostul ministru. “E foarte greu de facut o evaluare. E greu de spus cate din femeile care ocupa functii importante ca salarizare vor ramane gravide in urmatoarele luni. Ce pot sa spun cu certitudine: in primii 4-5 ani efectele financiare nu vor fi semnficative. Nu vor fi asa mari incat sa revedem masura asta. Eu asta voi sustine, pentru ca am senzatia ca trebuie sa iesim”, a mai spus Marian Sarbu.

Adversarul sau de la PD-L, Gheorghe Barbu, sustine insa ca PSD propune solutii extreme, dupa ce tot ei au plafonat indemnizatia. “Cum justifici faptul ca o persoana cu 100 de milioane primeste 85 de milioane vreme de doi ani? Pana la urma, este un ajutor al statului”, explica Barbu.

Cum e in alte tari?

Germania

  • 67% din venit, cu limita minima 300 de euro, iar cea maxima 1.800 de euro
  • Un parinte poate beneficia de indemnizatie maximum 12 luni, dupa care celalalt parinte poate cere inca 2 luni

Bulgaria

  • 90% din venit, fara limite
  • Perioada maxima 315 zile, iar indemnizatia poate fi ceruta de oricare dintre parinti. Daca niciunul dintre parinti nu a cotizat la sistemul de asigurari sociale, indemnizatia poate fi ceruta de unul dintre bunicii copilului
  • Dupa 315 zile se poate ramane in concediu maternal pana cand copilul implineste 2 ani, dar indemnizatia este o suma fixa stabilita de guvern

Lituania

  • 100% din venitul mediu din ultimele 3 luni inainte de concediul maternal
  • Se beneficiaza de indemnizatie maximum 70 de zile.

Ungaria

  • 70% din salariu, fara limite
  • Perioada maxima 168 de zile
  • Dupa 168 de zile se poate ramane in concediu maternal pana cand copilul implineste 2 ani. Indemnizatia ramane 70% din salariu, dar nu mai mult de dublul a 70% din salariul minim pe economie.

Spania

  • 100% din salariu
  • Perioada maxima 16 saptamani, din care 4 pot fi luate inainte de nastere

Franta

  • 100% din media salariilor nete pe ultimele 3 luni inainte de concediul de maternitate, cu limita maxima la 2.682 euro
  • Perioada maxima de beneficiere este de 16 saptamani daca se naste un singur copil si 34 daca se nasc cel putin doi gemeni.

In ultimii 15 ani, legislatia s-a modificat de mai multe ori. In iunie 2005, ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a propus ca toate mamele sa primeasca 35% din salariul mediu pe economie. La protestul ONG-urilor, proiectul a fost retras si s-a ajuns la actuala forma a legii. De la 1 ianuarie 2006, primesc 8 milioane pentru cresterea copilului timp de doi ani numai parintii care au realizat venituri impozabile in ultimele 12 luni. Mamicile trebuie sa completeze un formular tipizat, format din cerere tip si declaratie pe proprie raspundere, pe care-l pot procura de la primariile sau directiile de munca din zona in care locuiesc.

In dezbaterea Parlamentului exista un proiect de lege initiat de Lavinia Sandru si semnat de femei din mai multe partide care propune ca mamele sa poata opta intre o indemnizatie fixa de 1.200 de lei si o indemnizatie de 85% din valoarea medie a venitului realizat pe ultimele 12 luni dinaintea naşterii.