Românii nu mai sunt la fel de dispuși să plătească extra pentru a bea apă îmbuteliată, într-un climat economic caracterizat de inflație record și costuri de trai din ce în ce mai mari.

Apa îmbuteliată e tot mai scumpăFoto: SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimedia

Panorama a analizat această tendință și a descoperit că, pe lângă scumpiri, scăderea consumului de apă îmbuteliată a fost favorizată și de alternativele mai economice, prezente pe piață. E vorba de sistemele moderne de filtrare sau purificare a apei, a căror vânzare a crescut considerabil în ultimii trei ani. Astfel de sisteme au mai multe avantaje, principalele fiind calitatea apei produse și costul de achiziție și întreținere mai mic față de costul plătit pentru apa la PET.

Doar 45% dintre românii chestionați în cadrul unui studiu de piață, efectuat în martie 2023, spun că mai beau apă îmbuteliată. Este o scădere de peste 20% față de acum doi ani. Principalul motiv pentru această scădere a fost inflația, accesibilitatea prețului fiind cel mai important factor care influențează decizia de a cumpăra apă la PET.

În plus, unii români cumpără mai puțină apă îmbuteliată și din rațiuni ecologice. Nu doresc să mai polueze mediul înconjurător cu plastic. Pentru alții, este o opțiune forțată strict de capacitatea sau cheful de efort fizic la căratul baxurilor cu apă.

Ce caută, deci, oamenii care nu mai sunt dispuși să cumpere apă îmbuteliată.