România și Bulgaria sunt membri de facto ai Schengen, dovedind că îndeplinesc toate condițiile de aderare la spațiul european de liberă circulație, a spus, miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său despre starea Uniunii: „Haideți să le aducem, în sfârșit, în Schengen, fără nicio altă întârziere”.

mars pentru aderarea Romaniei la SchengenFoto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ursula von der Leyen s-a referit, în discursul său, și la România și Bulgaria, ținute la poarta Schengen de către Austria și Olanda.

Ea a spus că România și Bulgaria „trebuie aduse în Schengen fără nicio întârziere”:

  • „Permiteți-mi să mulțumesc în mod special Bulgariei și României pentru că au deschis calea, prezentând cele mai bune practici atât în materie de azil, cât și de returnare.
  • Acestea au dovedit acest lucru: Bulgaria și România fac parte din spațiul nostru Schengen.
  • Așadar, haideți să le aducem, în sfârșit, în Schengen, fără nicio altă întârziere.
  • Activitatea noastră privind migrația se bazează pe convingerea că unitatea este la îndemâna noastră. Un acord asupra pactului nu a fost niciodată atât de aproape. Parlamentul și Consiliul au o ocazie istorică de a-l trece peste linia de demarcație. Haideți să arătăm că Europa poate gestiona migrația în mod eficient și cu compasiune. Haideți să facem acest lucru!
  • Știm că migrația necesită o muncă constantă. Și nicăieri nu este mai vitală decât în lupta împotriva traficanților de persoane. Aceștia atrag oameni disperați cu minciunile lor. Și îi plasează pe rute mortale prin deșert sau pe ambarcațiuni care nu sunt potrivite pentru mare. Modul în care operează acești traficanți de persoane evoluează continuu.
  • Dar legislația noastră este veche de peste douăzeci de ani și are nevoie de o actualizare urgentă. Așadar, avem nevoie de o nouă legislație și de o nouă structură de guvernanță.
  • Avem nevoie de o mai bună aplicare a legii, de urmărire penală și de un rol mai important pentru agențiile noastre - Europol, Eurojust și Frontex. Și trebuie să colaborăm cu partenerii noștri pentru a combate această plagă globală a traficului de persoane.
  • Acesta este motivul pentru care Comisia va organiza o conferință internațională privind combaterea traficului de persoane. Este timpul să punem capăt acestei afaceri criminale și lipsite de scrupule!”.

Și Roberta Metsola a vorbit, marți, în cadrul unei conferințe de presă la Strasbourg, despre blocarea aderării României și Bulgariei la Schengen. Președinta Parlamentului European crede că cel mai rău lucru care se poate întâmpla este ca, în viitor, să vedem astfel de decizii luate în cazul unor țări care „luptă în războaie sau care așteaptă de ani de zile, doar ca să li se spună «nu»”.

În luna iulie a acestui an, Parlamentul European a adoptat o rezoluție, prin care, indirect, face din Austria o problemă a Uniunii Europene, veto-ul său fiind considerat a lovi la temelia construcției comunitare.

Dincolo de faptul că cetățenii români și bulgari sunt discriminați și costurile economice, eurodeputații atrag atenția că „dreptul de veto asupra aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen poate duce la apariția unui sentiment antieuropean în aceste țări, conducând astfel la o scădere a încrederii în proiectul UE și în instituțiile sale”.

Eurodeputații au cerut Comisiei și Consiliului să facă posibilă aderarea la Schengen a României și Bulgariei până la finalul acestui an.

Mai sunt șanse ca România să intre în Schengen în acest an?

Următorul Consiliu Justiție și Afaceri Interne (JAI) are loc în 19-20 octombrie. Este puțin probabil ca Austria să se răzgândească până atunci. Viena joacă meciul pentru publicul intern, fiind an preelectoral, de aceea nici nu se întrevede, pentru moment, o schimbare de atitudine. Planurile se fac deja pentru momentul post-alegeri din Austria, de toamna viitoare.

Va cere România totuși un vot în Consiliu? Deocamdată, nu s-a luat o decizie în acest sens la București. Dacă se va face pasul sau nu se va decide în prezilele reuniunii, susțin oficiali români.

„Avem atuuri, trebuie jucate la momente potrivite, fără a anunța sau a face estimări hazardate sau care să mulțumească opinia publică. Prefer să fiu responsabil decât să fiu imprudent”, a spus Cătălin Predoiu, într-un interviu recent.

„Poziția Austriei e clară”

Deocamdată, este clar că Viena nu cedează și continuă să țină România la ușa Schengen. „Poziția Austriei e clară: întregul sistem Schengen nu funcționează, astfel că nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia”, a declarat ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, la finalul discuțiilor avute în 23 august cu ministrul român de Interne Cătălin Predoiu, care a mers la Viena.

Mesajul oficialului austriac a fost „foarte clar”: Austria nu susține extinderea spațiului Schengen, susținând, în continuare, că „sistemul, ca întreg, nu funcționează”.

Întrebat dacă Austria își va schimba poziția până la alegerile parlamentare din toamnă, Gerhard Karner a susținut că veto-ul Vienei „nu are nicio legătură” cu alegerile: „Suntem răspunzători să garantăm siguranța populației și acest lucru nu ține de alegeri parlamentare”.

„Este important să ne continuăm munca și într-o zi vom ajunge și la un rezultat”, a susținut, la rândul său, ministrul român de Interne Cătălin Predoiu.

În 18 august, și cancelarul austriac Karl Nehammer a spus, într-o conferință de presă cu Olaf Scholz, că Viena rămâne hotărâtă să blocheze în continuare aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, potrivit presei austriece.

Cancelarul austriac a afirmat că „acum, pentru prima dată, în interiorul Uniunii Europene au fost luate mai mult în considerare extraordinar de marile provocări ale Bulgariei în problema migrației, prin granița sa deosebit de lungă cu Turcia”. Karl Nehammer a spus însă că asta nu înseamnă însă că Austria își va schimba poziția privind blocarea României și Bulgariei în Schengen.

La rândul său, Olaf Scholz a reiterat poziția Germaniei de susținere a aderării României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație.