Poleiul a afectat traficul rutier, precum și cel feroviar și aerian, blocând parțial drumuri și cauzând întârzieri de zeci de minute la cursele aeriene. La nivelul CFR, întârzierile sunt și de peste 200 de minute. În București, ghețușul a provocat probleme la nivelul circulației cu mijloacele de transport în comun.

Intarzieri trenuri BucurestiFoto: Hotnews

UPDATE 14.45: Pe linia tramvaielor 21, 41, 32, 1 și 10 STB pune la dispoziție autobuze pentru preluarea călătorilor.

UPDATE 14.34: A fost redeschis circulației pentru autovehicule cu masa maximă total autorizată mai mică de 7,5 tone și pe sectorul de drum Novaci – Rânca din județul Gorj de pe DN 67C.

În intervalul orar 05:00 - 12:00, drumarii de la CNAIR au acționat permanent pentru a menține practicabilă, în condiții de siguranță, rețeaua rutieră din țara noastră cu 861 utilaje și au răspandit aproximativ 2930,50 tone material antiderapant.

Direcțiile regionale ale CNAIR au acționat astăzi astfel:

DRDP București - 88 autoutilaje si s-au raspandit 317 tone de material antiderapant

DRDP Craiova - 145 autoutilaje si s-au raspandit 283,6 tone material antiderapant

DRDP Timișoara – 188 autoutilaje si s-au raspindit 668,7 tone material antiderapant

DRDP Cluj – 108 autoutilaje si s-au raspandit 468 tone material antiderapant

DRDP Brașov - 91 autoutilaje si s-au raspandit 300 tone material antiderapant

DRDP Iași - 144 autoutilaje si s-au raspandit 492 tone material antiderapant

DRDP Constanța -97 autoutilaje și s-au raspandit 392,5 tone material antiderapant

UPDATE 14:30: Numărul total al consumatorilor nealimentaţi cu curent electric a atins cifra de 150.000, la ora 12:00, potrivit Ministerului Energiei. Cele mai afectate judeţe sunt: Ialomiţa (50394), Giurgiu (29.204), Ilfov (28.063), Călăraşi (27.797), Buzău (11.521), Dâmboviţa (6.594).

Numărul echipelor de intervenţie care acţionează acum în teren este de peste 130, dintre care 37 sunt concentrate în judeţul Giurgiu, 25 în Călăraşi, 24 în Ialomiţa, 18 în Ilfov, 17 în Buzău, 10 echipe în Dâmboviţa, iar 4 echipe în judeţul Prahova.

UPDATE 14.16:Codul galben de polei a fost extins până duminică la ora 10.00 pentru municipiul București și pentru județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ilfov, Călărași.

UPDATE 14.05 Echipajele de intervenție au fost suplimentate, cu pompieri din turele libere, dar și cu dispeceri, din cauza numărului mare de intervenții. În intervalul orar 07:00-13:00, au fost gestionate 750 de solicitări în București și 40 în județul Ilfov.

”În acest moment, la dispeceratul ISU B-IF sunt înregistrate peste 450 de solicitări, care sunt preluate în regim de urgență, iar toate autospecialele de intervenție cu capabilități adecvate sunt încadrate complet și acționează în teren, de la primele ore ale dimineții.

Preluarea cazurilor se realizeză din teren, în ordinea primirii acestora, fără ca autospecialele să se mai deplaseze spre subunitățile proprii.

Acțiunile de intervenție se desfășoară cu sprijinul Brigăzii Rutiere, pentru cazurile în care este necesară oprirea temporară a traficului pentru îndepărtarea copacilor prăbușiți pe carosabil sau autoturisme”, arată un comunicat al ISU București-Ilfov.

UPDATE 13.35: Mai multe tramvaie sunt blocate acum la Obor. Firul de contact este rupt.

UPDATE 12.42: Potrivit InfoTrafic, circulaţia rutieră este închisă în continuare pe DN 67C, pe sectorul cuprins între Novaci și Rânca, județul Gorj, din cauza viscolului.

În judeţul Braşov, circulaţia rutieră este întreruptă pe DN 1A pe sensul Săcele către Cheia, din cauza unui remorci desprise de la un ansamblu de vehicule, rămasă imobilizată pe partea carosabilă, la ieşirea din localitatea Babarunca spre limita cu judeţul Prahova. Traficul se desfăşoară alternativ, pe celălalt sens, estimându-se reluarea în condiţii normale în aproximativ o oră.

Ploile au creat probleme pe DN7 Călimănești-Căciulata, în județul Vâlcea, deoarece s-a acumulat apă pe carosabil. În județul Prahova, mai mulți copaci au fost doborâți de vânt pe drum, în localitățile Tătaru și Măneciu, relatează Mediafax.

UPDATE 12.40: 12 avioane care ar fi trebuit să decoleze de pe aeroportul Otopeni au avut întârzieri, iar cele mai mari sunt în cazul cursei către Iaşi, de o oră şi 40 de minute şi spre Napoli, de o oră şi jumătate. Probleme sunt şi la sosiri: patru curse anulate, două externe şi două interne, şi şapte întârziate, potrivit Digi24.

UPDATE 12.06: Circulaţia tramvaielor 23, 27, 1, 34, 46, 69 și 85 este blocată, la momentul transmiterii știrii, în Capitală, din cauza firelor de contacte rupte și a copacilor căzuți de rețeaua de contact, anunță Societatea de Transport București.

Pe bulevardul Ferdinand, troleibuzele liniilor 69 și 85 sunt blocate din cauza unui copac căzut pe rețeaua de contact, în timp ce în zona Bucur-Obor, tramvaiele liniilor 1, 34 și 46 sunt blocate din cauza unui fir de contact rupt.

UPDATE 11.59: Trenurile care trebuiau să ajungă în București au întârzieri și de peste 200 de minute.

UPDATE 11.53: Sute de oameni sunt blocați pe aeoportul din București printre cate și europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, care acuză că CNAB nu are suficiente mașini de degivrare a avioanelor. El afirmă pe Facebook ”oamenii suferă, fiindcă dumneavoastră nu vă faceți treaba. Pe mine mă așteaptă la Iași mulți tineri veniți din Republica Moldova. Va trebui să le spun că am întârziat din cauza dumneavoastră și va trebui să le spun că tot ce e în subordinea PSD e administrat prost”.

UPDATE 11.51: Degivrarea aeronavelor proprii cade în responsabilitatea fiecarei companii aeriene, precizează reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București. Multe curse aeriene înregistrează întârzieri care ajung și la două ore, din cauza procedurii de îndepărtare a stratului de gheață de pe avioane.

UPDATE 11.39: Circulația pe A2, între Lehliu și Drajna, închisă din cauza poleiului provocat de ploaia înghețată, s-a redeschis pentru toate categoriile de autovehicule.

UPDATE 11.09: Circulaţia feroviară a fost reluată pe Magistrala 900, între stațiile CF Valea Albă – Drobeta Turnu Severin Marfă, judeţul Mehedinţi, după îndepărtarea copacului căzut pe firul de tensiune, la kilometrul feroviar 353.

UPDATE 10.23: Circulaţia rutieră a fost reluată pe Autostrada A3 Bucureşti – Ploieşti, între municipiul București și Centura Capitalei.

UPDATE 10.01: În toată capitala, sunt probleme privind circulatia mijloacelor de transport, din cauza crengilor și a copacilor căzuti pe carosabil și pe reteaua de contact a tramvaielor și troleibuzelor.

La Piața Crângași, linia tramvaiului 41 este blocată din cauza unui cablu căzut pe rețeaua de contact.

Pe bd.Dimitrie Pompei, sunt mai multe crengi lăsate pe rețeaua de contact și un copac căzut. Tramvaiele linilor 16 si 36 întorc la Lacul Tei.

Pe str. Vatra Luminoasa, troleibuzele liniilor 70,79,86 si 90 sunt blocate din cauza firului de contact înghetat.

Pe Calea Ferentari, la Piaţa Ferentari, sens Zetarilor, un tramvai din linia 23 este defect. De asemenea, sunt blocate liniile 8 şi 23. Au fost dirijate mijloace de intervenţie. STB SA actualizează pe Twitter problemele întâmpinate de circulație a mijloacelor de transport.

UPDATE 9.53: O cursă aeriană a fost anulată, iar alte trei zboruri au suferit întârzieri, sâmbătă dimineața, de pe Aeroportul Internațional Timișoara, din cauza ninsorii și a viscolului, traficul desfășurându-se în condiții de iarnă, relatează Mediafax.

Astfel, avionul care trebuia să decoleze din Timișoara spre Tel Aviv (Israel) la ora 06.10, precum și cel spre Bergamo (Italia), de la ora 06.25, au o întârziere de peste trei ore. De asemenea, cursa spre București de la ora 08.25 a suferit o întârziere de aproape două ore.

UPDATE 9.09: Peste 50 de persoane au avut nevoie de ajutorul medicilor în București din cauza leziunilor și traumatismelor cauzate de căzăturile pe polei.

Astfel, potrivit șefei de la Ambulanța București, Alis Grasu, 43 de persoane au ajuns la spital cu traumatisme la nivelul membrelor, cu suspiciuni de fracturi, luxații, entorse, iar 12 persoane cu leziuni la nivelul capului și feței.

UPDATE 8.49: Pe relațiile București Nord - Lehliu și Valea Albă - Drobeta Turnu Severin Mărfuri mai mulți copaci au cedat sub greutatea gheții, astfel că s-au prăbușit pe firul de contact, ceea ce a întrerupt alimentarea cu energie electrică a locomotivelor.

”Personalul feroviar este deja pe teren și acționează într-o primă etapă cu drezine pantograf pentru tăierea și îndepărtarea copacilor prăbușiți. Apoi se va interveni cu personal specializat pentru înlocuirea componentelor avariate, restabilirea alimentării firului de contact și efectuarea reglajelor la catenară. Pe sectorul București - Lehliu, sector care are două fire de circulație, trenurile vor tranzita zona prin cuplarea unei locomotive Diesel la fiecare garnitură, până la finalizarea lucrărilor de intervenție, care se vor desfășura alternativ pe cele două fire. Tracțiunea Diesel este realizată cu două locomotive ale operatorului național CFR Călători”, a explicat Oana Brânzan, purtătorul de cuvânt al CFR Infrastructură.

Pe raza Regionalei CF Craiova, deoarece secția de cale ferată Valea Albă - Drobeta Turnu Severin Mărfuri are un singur fir de circulație, trenurile care tranzitau zona au fost oprite în gările de pe traseu. Măsura va fi menținută în toată perioada necesară desfășurării intervențiilor pentru tăierea, îndepărtarea copacilor și restabilirea alimentării cu energie electrică a firului de contact.

„În condiții speciale se circulă în continuare la intrarea în Capitală, pe sectorul Buftea - Periș - Crivina, unde se înregistrează fluctuații de tensiune în linia de contact și implicit întreruperi de alimentare cu energie electrică a locomotivelor”, au adăugat Brânzan.

Astfel, două trenuri care trebuiau să ajungă la București au câte o întârziere de 180 de minute: R 7032 de la Urziceni trebuia să ajungă la ora 6:06, iar IR 1822 de la Arad la 6:16.

În plus, o întârziere de 110 minute avea, la ora transmiterii știrii, IR 1596 de la Timișoara, care trebuia să ajungă în Capitală la ora 8:25.

Alte întârzieri de peste o oră mai sunt pentru trenurile care trebuie să ajungă la București de la Vatra Dornei Băi (IR 1654), Constanța (IR 1586), Craiova (1594), Ploiești Sud (1552), și Satu Mare (1742).

În plus, trenurile care trebuie să plece din Capitală au început să le fie reprogramată plecarea, cea mai importantă fiind de 65 de minute pentru IR 1586 către Brașov.

De asemenea, trenul IR 1581 de la București care ar trebui să ajungă la Constanța la ora 9.27 are anunțată o întârziere de 60 de minute.

Update 08.35: „Stratul de gheață depus pe aeronave se îndepărtează prin degivrare, care se efectuează cu pasagerii la bord, chiar înainte de decolare. Acesta este motivul pentru care apar întârzieri la decolare de 40-50 minute”, au explicat reprezentanții CNAB, relatează Mediafax.

De asemenea, din cauza condițiilor meteo, patru curse care trebuiau să ajungă la București în această dimineață au fost anulate, deoarece nu au mai putut decola la timp.

Una dintre cursele anulate este cea Wizz Air W63210 de la Malmo, care trebuia să aterizeze la 0:55, iar alte trei sunt rute interne de la Tarom - Timișoara (6:45), Suceava (6:55) și Chișinău (6:55).

Astfel, potrivit Infotrafic, din cauza poleiului de pe carosabil, circulaţia rutieră este închisă pe Autostrada A3 între municipiul București și Centura Capitalei (km 6+500 - 13) şi pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, între Lehliu-Gară și Drajna, județul Călărași (km 64+500 - km 105+500).

Din aceeaşi cauză este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN 2B, între localitățile Buzău - C.A. Rosetti – Vizireni (județul Buzău) și pe DN 2C între Costești (județul Buzău) și Slobozia (județul Ialomița).

Circulația feroviară pe magistrala 900, între stațiile de cale ferată Valea Albă – Drobeta Turnu Severin Marfă, județul Mehedinți, este întreruptă la kilometrul 353, din cauza căderii unui copac pe firul de contact.

Din cauza ninsorilor și a viscolului, traficul este întrerupt pe DN 67C, pe sectorul cuprins între Novaci și Rânca, județul Gorj.

Se menţin în continuare cele 4 drumuri naţionale cu circulaţia oprită, din diferite cauze, respectiv:

1. DN2L, în Soveja, judeţul Vrancea, la kilometrul 59+900, ca urmare a precipitaţiilor abundente din cursul verii, care au dus la prăbuşirea dalei de beton a podului, pe toată lăţimea căii de rulare;

2. DN7C (Transfăgărăşan), de la kilometrul 104 (Piscu Negru, judeţul Argeş) până la kilometrul 130+800 de metri (Bâlea Cascadă, judeţul Sibiu), conform regulamentului de funcţionare pe timpul iernii;

3. DN12B, în Slănic Moldova, judeţul Bacău, pe tronsonul kilometric 16+450-17+500, unde, la intrarea în localitate s-a produs o cedare a terasamentului de drum, ce a dus la surparea acestuia pe o lungime de 3 metri. Traficul rutier se desfăşoară pe urmatoarea rută ocolitoare: DN12B km 16+450 - str. Vasile Alecsandri - DN12B km 17+500 şi retur, cu o restricţie de tonaj de 7,5 tone. Şi tot pe acest drum, dar pe tronsonul 0+452 - 0+487, din cauza unei alunecări de teren ce a dus la tasarea platformei carosabilului, circulaţia se desfăşoară pe ruta ocolitoare: DN12A km 103+000 - str. 1 Mai - str. Răducanu - str. Podu de Fier - str. Tiseşti - str. Semicercului - str. Bradului - intersecţie cu DN12B km 2+000 şi retur;

4. DN67C (Transalpina), închis pentru toate categoriile de autovehicule în timpul iernii, pe tronsonul Rânca (Gorj) - Obârşia Lotrului (Vâlcea), între kilometrii 34+800 de metri şi 59+800 de metri.