Peste 3 mii de oameni au manifestat în Piața Victoriei, după ce Camera Deputaților a adoptat astăzi, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege PSD-ALDE de modificare a Codului Penal, după o procedură accelerată în Parlament. Oameni au scandat „La mulți ani, Liviule / Aici vom fi zi de zi / PSD - ciuma roșie”. Nu au lipsit incidentele cu jandarmii care au încercat să blocheze trecerile de pietoni, tensiunea în Piață fiind una ridicată după ce protestatari au reusit să blocheze circulația automobilelor pe bulevardele Aviatorilor și Kiseleff.

Protest in Piata Victoriei (4 iulie 2018)Foto: Hotnews

VIDEO Proteste și în ţară împotriva Guvernului, a PSD şi modificărilor la Codul penal

___________

Urmărește LIVE TEXT și VIDEO desfășurarea protestului:

___________

UPDATE 23:50 Jandarmii s-au retras. In Piață mai sunt circa 50 de oameni care blochează in continuare bulevardul Kiseleff.

UPDATE 23:00 Circulația a fost reluată pe bulevardul Aviatorilor. Bulevardul Kiseleff rămâne blocat de câțiva protestatari care s-au așezat pe jos.

UPDATE 22:30 Câteva sute de oameni mai protestează la această oră. Circulația este blocată în continuare.

UPDATE 22:00 „La mulți ani, Liviule / Aici vom fi zi de zi / PSD - ciuma roșie” - mai scandează manifestanții.

UPDATE 21:53 Îmbrânceli între protestatari și jandarmi.

Manifestanții au încercat să rupă cordonul de jandarmi din fața Guvernului, au fost opriți de forțele de ordine, moment în care s-au produs îmbrânceli.

UPDATE 21:32Circulația rămâne în continuare blocată.

Omagiu pentru Călin Farcaş

UPDATE 21:13Unele grupuri au început să părăsească piața.

Și Gabriel Liiceanu este la protest.

UPDATE 20:44 Aproape 3.000 de oameni s-au adunat la protestul din Piața Victoriei.

UPDATE 20:36Apare un camion al Jandarmeriei cu garduri și se huiduie puternic.

UPDATE 20:33 Câțiva oameni (bicicliști, precum și o femeie în cărucior) s-au așezat pe carosabil între garduri și trotuarul din fața Guvernului.

„Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu vom câștiga libertatea noastră”, „Repetenți și infractori, nu vă vrem conducători” - strigă manifestanții.

UPDATE 20:31Manifestanții împing gardul din fața Guvernului. „Hoții, hoții!” - se strigă.

UPDATE 20.26: Protestatarii au repurtat o mică victorie: jandarmii au renunțat la blocarea lor pe trotuar. Au fost montate garduri lângă trecerea de pietoni, traficul e în continuare blocat în piață.

Peste 2.000 de persoane manifestează acum în piață.

UPDATE 20:15 Traficul este acum blocat în aproape toată Piața. Nu se mai circulă nici pe Kiseleff, nici pe Mihalache, nici pe Aviatorilor.

UPDATE 20:10 Un lanț de protestatari a blocat intrarea pe Bd. Aviatorilor. Ei s-au așezat pe trecere. Lumea aplaudă.

UPDATE 19:58 Circa 1.500 de manifestanți acum. „Un partid de hoți și de mafioți” - scandează ei.

UPDATE 19:52 Jandarmii încearcă să împingă un grup de manifestanți cu un banner (cu mesajul „Depolitizarea CCR”) spre centrul pieței. „Jandarmeria apără hoția”, le strigă manifestanții.

UPDATE 19.43 Sunt la această oră aproximativ 1.000 de manifestanți împrăștiați în toată piața, inclusiv cei din fața Antipa.

UPDATE 19:37 S-a închis circulația dinspre blvd. Kiseleff spre Calea Victoriei.

UPDATE 19.32: Câțiva manifestanți s-au asezat pe carosabil pe breteaua dinspre Kiseleff spre Nicolae Titulescu, blocând traficul.

Totodată, Jandarmeria i-a blocat o bună bucată de vreme pe cei 200-300 de manifestanți care voiau să traverseze dinspre Muzeul Antipa spre Piață.

UPDATE 19:15 Tensiuni între jandarmi și manifestanți: jandarmii încearcă să le restrângă protestatarilor zona în care vor să se desfășoare. Manifestanții le strigă: "Fără violență!" și "Ce vrem noi e și pentru voi".

Alte scandări: "Dragnea și ai lui, trădătorii neamului", "Veniți cu noi, vă fură și pe voi".

UPDATE 19:10 Peste 100 de manifestanți în Piață.

Unii manifestanți s-au așezat pe carosabil, pentru a bloca traficul. Jandarmii negociază cu ei pentru a-i convinge să se mute în insula din centrul pieței, zonă care a fost delimitată cu garduri. Protestatarii refuză.

Se scandează "PSD - ciumea roșie!" și "Hoții!", dar și "Nu cedăm!".

UPDATE 18:08 Protest și la Brașov: câțiva protestatari au blocat timp de un sfert de oră o stradă, traversând încontinuu pe trecerea de pietoni (VIDEO)

UPDATE 15:16 VIDEOCâțiva oameni au instalat megafoane în centrul pieței, un jandarm a încercat să îi lămurească să aștepte venirea unui reprezentant al ISU pentru a verifica generatorul de alimentare, aflat în soare. Protestatarii argumentează că un generator similar este lângă mașinile jandarmeriei, tot în soare.

„Lasați miștoul, că numai de mișto sunteți buni”, se aude un jandarm spunând în schimburile de replici.

Comunitatea Facebook "Corupția Ucide" anunță un protest în Piața Victoriei sub lozinca „Depinde și de noi. Nu s-a terminat. Hai în stradă!”, între orele 15:30 și 23:00, după ce plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege PSD-ALDE de modificare a Codului Penal, după o procedură accelerată în Parlament.

„Hai în stradă! Hai să spunem Președintelui să nu își abandoneze rolul constituțional. Hai să spunem partidelor de opoziție să nu renunțe la luptă. Hai să spunem Curții Constituționale să își respecte menirea. Hai să spunem aliaților noștri din UE și NATO să continue să ne ajute. Hai să spunem magistraților că nu sunt singuri. Putem spune asta prin prezența noastră, putem contribui la stoparea acestor modificări odioase aduse codurilor penale. Depinde și de noi.

167 de slugi ai câtorva infractori au decis astăzi ca România să devină un cuib de hoți și de mafioți, o țară în care oamenii mor din cauza corupției, în care cetățenii sunt furați și umiliți prin abuzul de putere al politicienilor. Totuși, încă nu s-a terminat. La peste 1 an și jumătate de la începutul ofensivei împotriva justiției nimic nu s-a schimbat încă în legislația penală. La mai bine de 6 luni de la adoptarea legilor justiției, acestea nu au intrat în vigoare și au fost îmbunătățite substanțial față de forma inițială. Între timp, Dragnea a fost condamnat în primă instanță, iar sistemul de justiție a arătat că nu a renunțat la independență. Hai să cerem instituțiilor independente ale statului să nu renunțe, hai să le spunem că suntem alături de ei, că nu sunt singuri”, se arată în mesajul postat pe contul comunității "Corupția Ucide".