Vineri dimineata au intrat sub avertizare de cod galben 36 de judete, iar 11 judete sunt sub portocaliu de inundatii. Sambata dimineata codul galben va fi restrans pentru vestul tarii si va ramane doar pentru partea de est pana sambata seara, a anuntat Ion Sandu, directorul ANM, in cadrul Comandamentului de vineri dimineata de la Guvern.

Cod galben ploi 30 maiFoto: ANM

Institutul de Hidrologie a anuntat ca este posibila o extindere a codului galben de inundatii pe Arges, Olt, Teleorman si pe cursurile de apa din Moldova. Cursul Dunarii este pe o tendinta de scadere pana luni, dupa care va creste din nou, a mai spus Sandu. Acesta a precizat ca nu se poate ajunge la nivelurile din 2010 pe Dunare pentru ca nu vor cadea cantitati atat de mari de apa.

Cod galben de ploi in aproape toata tara

Din dimineata zilei de vineri, 30 mai pana in noaptea de sambata spre duminica (31 mai - 1 iunie), vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferica accentuata in sudul, estul si centrul tarii si in toata zona montana, informeaza ANM.

Vor fi averse ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului ce pot lua si aspect de vijelie si caderi de grindina. Cantitatile de apa vor depasi 25...30 l/mp si izolat 50...60 l/mp.

Ion Sandu a anuntat vineri ca va continua sa ploua in urmatoarele doua zile, cantitati mai importante de precipitatii urmand sa fie inregistrate in Muntenia, Dobrogea, Moldova si centrul Transilvaniei.

"Exista cateva zone in care cantitatile de precipitatii in cele doua zile - astazi si maine - sunt ceva mai importante si trebuie sa tinem cont si de efecte: zona de deal a Munteniei, judetele Prahova, Dambovita, Arges, unde cantitatile de precipitatii anterioare au determinat excedent de umezeala in sol si va continua sa ploua si este important sa fie mare atentie in aceasta zona. Codul galben este emis pentru un numar mare de judete, dar cantitatile mai importante de precipitatii vor fi in Muntenia, Dobrogea, Moldova si centrul Transilvaniei", a afirmat seful ANM in cadrul comandamentului.

Pana in 1 iunie ora 06:00 est cod portocaliu pe Dunare pe sectorul aval Calafat - Zimnicea (judetele Dolj, Olt si Teleorman) si cod galben pe sectoarele Portile de Fier - Calafat (judetele Mehedinti si Dolj) si aval Zimnicea - Calarasi (judetele Giurgiu si Calarasi). Pana in 3 iunie ora 18.00 este cod galben pe sectorul aval Calafat - Zimnicea (judetele Dolj, Olt si Teleorman), au anuntat joi reprezentantii Institului de Hidrologie.

Codul galben de inundatii emis joi pentru 14 judete din estul, sud-estul, sudul si centrul tarii ar putea fi extins incepand de sambata dimineata, a anuntat conducere Institutului National de Hidrologie la comandamentul de la Guvern.

Zonele vizate sunt: Oltul mijlociu si Argesul superior. Zonele unde se asteapta intensificari sunt Olt, Teleorman, Vedea si pe cursurile de apa din Moldova, a explicat conducerea INHGA.

Sedinta a fost condusa de vicepremierul Liviu Dragnea si au participat intre altii, reprezentantii Administratiei Nationale de Meteorologie, Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor si Apele Romane si ministrul Mediului.

Vicepremierul Liviu Dragnea a avertizat reprezentanti judetelor dunarene sa ia in serios avertizarile meteorologilor si hidrologilor.