Să avem o relație bună, să existe armonie și iubire nu înseamnă să nu avem nemulțumiri în cuplu sau să nu ne deranjeze anumite comportamente. Satisfacția în relație depinde de modul în care adresăm nemulțumirile în cuplu, nu de absența acestora.

Atunci când comunicarea în cuplu lipsește, fiecare e în altă relațieFoto: Shutterstock

Comunicarea toxică

Comunicarea toxică în cuplu înseamnă ambiguitate în transmiterea mesajului, emoție negativă puternică îndreptată împotriva celuilalt, jignirea, umilirea sau blamarea și generalizarea reproșurilor. Toxicitatea constă în subminarea încrederii de sine a partenerului/partenerei pentru care funcționăm precum o oglindă. Întotdeauna vor exista lucruri despre noi înșine vizibile celorlalți și obscure pentru noi, de aceea reflectarea este importantă, dar este necesar să fie făcută în manieră empatică.

Lipsa de empatie duce la transmiterea unui mesaj negativ confuz, generalizat, cu scopul de a ataca cealaltă persoană, nu de a aborda o problemă specifică. Ne putem imagina exemplul în care partenera petrece mai multe ore la muncă, iar atenția ei pentru viața de cuplu este mai redusă. Partenerul se poate simți frustrat, însă modul în care va comunica acest lucru este important. Comunicarea toxică înseamnă să-i spună partenerei că este egoistă și dezinteresată, că nu mai este important pentru ea, că nu îi pasă de cum se simte el, că neglijează cuplul. Există însă și altă modalitate de a exprima nemulțumirile în cuplu.

CITEȘTE CONTINUAREA PE SMARTLIVING.RO