Tot mai multi avocati timisoreni se pling de obiceiurile procurorilor, in special ale celor de la PNA, de a face anchete pe timp de noapte. Exista deja pe rol mai multe dosare de coruptie in care invinuitii au fost chemati la audieri seara si tinuti pina dimineata.

De asemenea, procurorii si chiar politistii de la Crima Organizata sint acuzati de rele tratamente, in scrisorile trimise de unii detinuti din penitenciare, tot in cursul unor anchete nocturne.

In primavara acestui an, trei lucratori ai Garzii Financiare Timis au fost anchetati de PNA pentru luare de mita. Patronul unei firme de turism sustine ca a scapat de o amenda de un miliard de lei oferindu-le celor trei comisari cite o excursie la Marea Adriatica.

Audierile au inceput dupa-amiaza si au continuat pina noaptea tirziu. Avocatul comisarului cu functia cea mai mare a fost chemat la sediul PNA in jurul orei 23.00.

“Daca nu mai sint coerenti, sa refuze declaratiile!”

Saptamina trecuta, un alt dosar de coruptie s-a lasat cu audieri prelungite. Este vorba de cazul Klarei Piroska, sefa Administratiei Financiare Timisoara. In prezent, aceasta este arestata preventiv, alaturi de Marioara Andronic, patroana uneia dintre cele mai mari firme de constructii din vestul tarii.

Cea de-a doua invinuita a fost chemata la audieri seara, dupa cum sustin aparatorii ei, si tinuta in ancheta pina la ora 4.30. “Nici nu a fost retinuta in dimineata zilei respective. Le recomand celor care au de-a face cu astfel de situatii sa refuze sa mai dea declaratii daca apreciaza ca din cauza oboselii nu mai sint coerenti”, ne-a declarat avocatul Arcadie Nastasescu.

Un alt membru al baroului timisorean, care il apara pe complicele unui vames arestat, le-a spus procurorilor ca, daca il mai cheama pe clientul la audieri la ora 22.00, il ia de brat si inceteaza orice discutie.

“Nici unul nu a spus ca vrea sa plece”

Procurorul-sef al PNA Timis, Vlad Speriusi, sustine ca audierile prelungite si pe timpul noptii sint in conformitate cu procedurile. “O data ce am inceput, nu mai merge sa ne ducem acasa. Se pot face pauze. Fumeaza o tigara, beau o cafea. Sa stiti ca, in general, i-am chemat de dimineata. Unii dintre ei erau retinuti, nu mai avem cum sa le dam drumul, ca asta inseamna evadare.

In plus, nici unul dintre cei audiati nu a spus ca nu mai vrea”, a declarat acesta.

Majoritatea reactiilor de condamnare a audierilor nocturne vin din partea celor mai tineri avocati. Altii, mai vechi in meserie, cunosc metodele de ancheta ale procurorilor de pe vremea comunismului. “Eu nu pot sa spun ca era mai rau inainte de '89. Dumneavoastra ati vrea sa va spun ca erau torturati si batuti si cu becul in ochi. Ei bine, nu va spun asta!”, a reactionat S.M.

, unul dintre veteranii baroului din Timisoara.

Acesta a fost procuror pina in 1982 si chiar a detinut functii importante in magistratura.

Violarea Conventiei Europene

Decanul avocatilor timisoreni, Ioan Hampu, sustine ca astfel de cazuri, fara o justificare legala, reprezinta incalcari ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

“Nu se respecta dreptul la aparare, ceea ce reprezinta o violare a Cartei. Orice om are dreptul la aparare de o maniera corespunzatoare, astfel incit sa nu-i afecteze puterea de a aduce argumente in favoarea sa. Nimeni nu se simte confortabil in momentul in care e chemat la PNA.

Daca il mai aduc si seara, ce avocati mai gaseste el la ora respectiva? In plus, ce aparare sa-si mai faca dupa 10-12 ore de audieri? Se poate pune punct, se invoca dreptul de a nu mai declara nimic, conform procedurilor penale introduse anul acesta, si se poate continua a doua zi”.