Realizarea dezbaterilor publice electorale cu participarea Alianta PNL-PD este la mana presei. Dupa ce si-a anuntat cu entuziasm adeziunea la aceasta formula de confruntare electorala, era de asteptat ca ieri sa participe la prima runda de negocieri pe marginea elementelor tehnice ale dezbaterilor.

Numai ca Alianta nu a mai venit ieri la intalnirea programata, motivand ca invitatia a venit prea tarziu si ca nu exista un moderator.

Luand de buna propunerea de duminica a lui Mircea Geoana, ca moderator sa fie reprezentantii Clubului Roman de Presa (CRP), Alianta a anuntat ieri - prin purtatorul sau de cuvant, Ionut Popescu - ca a trimis o scrisoare pe aceasta tema presedintelui CRP, Cristian Tudor Popescu.

In scrisoare, Alianta a cerut implicarea CRP in dezbaterile electorale, prin formarea unei comisii care sa includa reprezentanti ai acestui organism si ai partidelor parlamentare. Popescu a explicat ca membrii comisiei ar urma sa negocieze un protocol de dezbateri.

"In opinia noastra, protocolul ar trebui sa contina un regulament al conduitei candidatilor in timpul dezbaterilor, stabilirea moderatorilor si a locului dezbaterilor, altul decat studiourile de televiziune, institutiile politice sau parlamentare", a declarat Popescu. Purtatorul de cuvant al Aliantei a lasat sa se inteleaga ca numai daca CRP isi va da acordul dezbaterile vor putea sa aiba loc.

Intrunire in lipsa

In absenta reprezentantilor Aliantei, discutiile s-au purtat doar intre echipele tehnice ale PSD+PUR, PRM si UDMR. Acestea au cazut de acord asupra necesitatii dezbaterilor publice, in care fiecare partid politic sa prezinte populatiei programul de guvernare.

Ei au decis sa invite CRP sa fie moderatorul acestor dezbateri, care sa aiba loc la Palatul Parlamentului incepand de astazi si pana in perioada inceperii campaniei electorale. Din partea PSD, managerul campaniei, Dan Nica, a precizat ca daca CRP va refuza invitatia va fi ales altcineva ca moderator. Discutiile vor fi tinute in prezenta reprezentantilor mass-media.

Cei prezenti si-au exprimat nemultumirea fata de acest fapt, Dan Nica acuzandu-i pe reprezentantii celor doua formatiuni politice ca le este teama de dezbateri publice. La randul sau, deputatul PRM Daniel Ionescu a considerat ca este o "fronda" din partea PNL si PD sa nu participe la dezbateri.