Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat, ieri, ca Parchetul are informatii potrivit carora celule teroriste din strainatate sint finantate din Romania. Cu toate acestea, Botos nu a furnizat nici un fel de detalii despre asemenea celule sau despre finantatorii lor din Romania.

Cotidianul “Evenimentul zilei” scria recent ca un controversat om de afaceri craiovean, arestat la inceputul lunii octombrie, s-ar putea numara printre cei care alimenteaza cu bani terorismul international.

”Exista informatii ca, din Romania, pleaca bani catre celule teroriste din afara. Avem in investigare o cauza importanta cu privire la finantarea unei retele teroriste din afara”, a afirmat procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, in fata mai multor ziaristi. Ilie Botos este primul demnitar care recunoaste in mod public faptul ca bani din Romania ar finanta terorismul mondial.

Dupa ce a facut acest anunt, Ilie Botos, nu a vrut sa ofere mai multe amanunte. “Ancheta este inca in lucru si nu trebuie periclitata”, a explicat procurorul general, dar a adaugat ca procurorii romani colaboreaza cu organisme europene si nord-americane specializate: FBI, EUROJUST si EUROPOL.

Genica Boerica, finantator pentru teroristi?

Intrebat daca gruparea condusa de Genica Boerica ar putea fi unul din finantatorii romani ai terorismului international, Ilie Botos a refuzat sa dea un raspuns categoric. A precizat doar ca “ancheta este inca in lucru si nu trebuie periclitata”. Botos a spus ca “se urmareste si identificarea unor posibile legaturi intre politisti si omul de afaceri craiovean”.

El nu a exclus ca PNA sa se autosesizeze in acest caz, pentru eventuale fapte de coruptie. Deocamdata, doar “controlorii” IGP si MAI, au luat la puricat eventualele conexiuni pe care seful IPJ Dolj, chestorul Constantin Codita, le-ar fi avut cu “Regele alcoolului” din Craiova.

IGP ancheteaza deja de mai bine de doua saptamini “Cazul Codita-Boerica” si, mai nou, o echipa a Corpului de Control al ministrului Administratiei si Internelor a fost trimisa la Craiova. Echipa are ca sarcina verificarea unor informatii aparute in presa, potrivit carora seful Inspectoratului judetean de Politie, Constantin Codita, ar fi avut legaturi cu omul de afaceri Genica Boerica.

Secretarul de stat din MAI, Zaharia Toma, a declarat, ieri, raspunzind unei intrebari adresata de “Evenimentul zilei”, ca rezultatele verificarilor vor fi facute publice zilele urmatoare.

“Evenimentul zilei” a scris recent ca, dupa actiunile teroriste care au zguduit SUA pe 11 septembrie 2001, autoritatile americane au descoperit milioane de dolari pe numele unor arabi suspectati de terorism, bani proveniti din Romania.

Surse judiciare sustin ca, la somatiile repetate ale FBI, autoritatile romane au inceput o monitorizare mai serioasa, descoperind o conexiune care dus la Genica Boerica, regele alcoolului din Oltenia. Cu toate acestea, pina la inceputul lunii octombrie, totul parea ca va fi musamalizat in cazul Boerica. Pina la 3 octombrie, cind a avut loc arestarea spectaculoasa a lui Genica Boerica.

“Cetateni arabi au transferat sume mari in paradisuri fiscale”

Referindu-se la arabii din gruparea lui Boerica, de la Craiova, procurorul sef Gheorghe Muscalu ne-a declarat, saptamina trecuta, ca activitatile acestora sint supravegheate. “Incercam, cu ajutorul structurilor de siguranta ale statului, sa monitorizam activitatile acestor cetateni pe teritoriul Romaniei pentru a preintimpina o eventuala finantare a unor activitati teroriste.

Noi nu avem o dovada clara. Insa, ce ne-a rezultat din activitatea de urmarire penala: sume mari de bani, obtinute de cetateni de origine araba au fost transferate in “paradisuri fiscale””, ne-a declarat Gheorghe Muscalu.

Procurorul ne-a explicat ca anchetatoriii nu au cum sa verifice care este destinatia acestor sume de bani. “Am incercat si incercam sa preintimpinam o eventuala finantare a a unor activitati care sa fie clasificate la un moment dat ca activitati teroriste. Ma refer inclusiv la cazul Boerica.

Aici am gasit firme apartinind unor cetateni straini care sint greu de identificat intrucit, nu de putine ori noi am gasit la astfel de cetateni zeci de legitimatii in alb si pasapoarte cu aparenta de autenticitate”.

Ancheta “prietenii lui Boerica”

“Evenimentul zilei” a publicat fotografii si continutul unor note ale serviciilor secrete in care erau enumerati cei care l-au protejat pe Genica Boerica si anume parlamentari, sefi ai unor importante institutii publice precum Oficiul National de Combatere a Spalarii Banilor (ONCSB), Inspectoratul General al Politiei, Parchete, Curte de Apel, politia judeteana, directia judetena a

finantelor publice locale, generali de politie, colonei, procurori, judecatori, comisari financiari. Unii dintre ei au negat relatia cu Genica Boerica, dar cei mai multi au recunoscut ca au fost la petrecere sau la un restaurant cu Genica Boerica.

Ion Melinescu, fost sef al Oficiului National de Combatere a Spalarii Banilor, actual consilier la Cancelaria de stat a premierului, a admis ca l-a cunoscut la o petrecere pe Boerica. Despre Constantin Codita, seful Politiei judetene Dolj, s-au lansat acuzatii potrivit carora ar fi locuit intr-un apartament pentru care Genica Boerica platea lunar chiria.

De asemenea, Genica Boerica i-ar fi dat periodic bani sefului IPJ Dolj, Constantin Codita, pentru a-si asigura neinceperi ale urmaririi penale in dosarele sale penale. Codita a negat faptul ca ar fi fost sustinut financiar de Boerica, dar nu a stiut sa motiveze credibil musamalizarea dosarelor lui Boerica.

Genica Boerica, supranumit “regele alcoolului” a fost arestat pentru mai multe infractiuni, intre care spalari de bani si returnari ilegale de TVA. El a avut mai multe dosare penale pe rolul autoritatilor de la Craiova, dar a primit neincepere a urmaririi penale. (Ondine Ghergut)

Romania se pregateste sa dea piept cu terorismul

Ilie Botos a mai anuntat, ieri, infiintarea, dupa model italian, a unei Directii de Investigare a Criminalitatii Organizate si Antiterorism (DICOA), care se va face in baza unui proiect de lege care a fost deja aprobat de Guvern si se afla in dezbaterea Parlamentului.

Acest proiect prevede, printre altele, suplimentarea numarului de procurori care vor investiga cazuri de criminalitate si terorism, de la 110 la 170, precum si constituirea unui corp de 30 de specialisti in informatica pentru realizarea unei retele secretizare de informatii, dar si in probleme economico-financiare si in materie de explozibil, balistica si substante chimice.

“Cei 110 procurori, pe care ii avem in acest moment, felul in care sint organizati, nu mai pot face fata unui ritm sustinut, in combaterea criminalitatii organizate si a infractiunilor”, a explicat procurorul general.