Dupa patru ani de guvernare, oficialii Ministerului Muncii admit ca n-au reusit sa echilibreze numarul pensionarilor cu acela al persoanelor active, care contribuie la bugetul asigurarilor sociale. “Mergind in continuare cu acest dezechilibru, nu putem face fata”, afirma ministrul muncii, Dan Mircea Popescu.

El spune ca a fost intirziata introducerea sistemului privat de pensii, adica una dintre modalitatile de rezolvare a deficitului asigurarilor sociale. Popescu da vina pe alte guvernari, “uitind” ca cei mai multi dintre ministrii muncii implicati in reformarea pensiilor (Alexandru Athanasiu, Smaranda Dobrescu, Marian Sarbu, Elena Dumitru) sint acum in PSD.

Ministrul Dan Mircea Popescu s-a declarat ingrijorat, ieri, de raportul dintre numarul salariatilor din Romania - 4,8 milioane de persoane si cel al pensionarilor - 6,1 milioane. “O mare sarcina in perioada anilor care vin este aceea de a egaliza acest raport. Mergind in continuare cu acest dezechilibru, nu putem face fata”, recunoaste ministrul muncii.

El a spus ca exista doua solutii: micsorarea numarului celor care muncesc la negru (aproximativ 1,2 milioane de persoane, potrivit estimarilor oficiale) si inscrierea in sistemul de asigurari a romanilor care muncesc in strainatate. “Macar jumatate din cei care lucreaza in strainatate sa se asigure”, a spus Popescu.

Aceasta ar fi o solutie de rezolvare a problemei, a afirmat ministrul, care a prezentat rolul unui departament nou-infiintat ce urmeaza sa-i convinga pe romanii “din afara” sa contribuie la bugetul de stat.

Acestea reprezinta insa doar solutii teoretice, din moment ce institutiile de resort sustin ca numarul celor care muncesc la negru (in tara sau in strainatate) nu poate fi cunoscut.

Intirziere la introducerea pensiilor private. Un bilant triumfalist al celor patru ani de guvernare PSD prezentat ieri de ministrul muncii numara printre realizari reforma sistemului de pensii in Romania. In realitate, aceasta inseamna doar aprobarea celor doua legi necesare, care insa vor incepe sa se aplice abia intre 2005 si 2007.

Referitor la intirzierea cu care vor fi introduse in Romania pensiile private, solicitate in repetate rinduri de organismele internationale, Mircea Popescu a recunoscut ca exista o problema, dar a pasat raspunderea altor guvernari: “Intirzierea se datoreaza noua, tuturor.

Se datoreaza dezbaterilor prelungite la nivelul societatii romanesti, faptului ca in general reforma pensiilor din Romania a avut o perioada de intirziere, daca ne raportam la ce s-a intimplat in tarile din jur. Intirzierea nu se datoreaza acestui guvern, ci guvernelor precedente”.

Popescu “uita” insa ca doi dintre ministrii muncii din fostul guvern - Alexandru Athanasiu si Smaranda Dobrescu - sint in PSD. Intrebat cine raspunde de intirzierea aplicarii pensiilor private, ministrul Popescu a raspuns sec: “Raspundem toti”.

“Nu sintem nici la nivelul din 1990”

Oficialii Ministerului Muncii au prezentat ieri “realizarile” din cei patru ani, adica tot felul de pomeni (majoritatea acordate in an electoral), de la indexari si recorelari si pina la ajutoarele sociale.

Dan Mircea Popescu a spus ca au fost indeplinite in proportie de 80% promisiunile guvernului, referitoare la politica sociala si s-a laudat cu reducerea saraciei - de la 35,9% in anul 2000 pina la 22%, in octombrie 2004.

Oficialii Ministerului Muncii recunosc insa ca nivelul saraciei a scazut si din cauza acordarii venitului minim garantat, adica prin conservarea formulei care face din asistat un dependent de pomenile guvernului.

In ciuda pomenilor si a cifrelor saraciei care au fost reduse, cel putin pe hirtie, datele arata ca nu stam chiar pe roze: “In 15 ani de democratie am reusit sa atingem PIB-ul din 1990. (...) Sintem la 75,7% din valoarea salariului din 1990”, a mai afirmat ministrul Popescu.

Pensie sociala pentru cei fara serviciu

Si in strategia pentru anii urmatori pomenile de la guvern ocupa un loc important, chiar si pentru cei care nu au muncit. “Intre 2005 si 2008, vom introduce o pensie sociala pentru persoanele de peste 65 de ani care nu au nici un fel de venit”, a anuntat ieri ministrul muncii, Dan Mircea Popescu.

El a mai spus ca “pentru agricultorii de 55 si 65 de ani va fi introdusa o indemnizatie de 60-65 de euro, suportata din bugetul de stat si fonduri comunitare”.