Aventura tumultuoasa a lui Adrian Mutu la echipa engleza de fotbal Chelsea Londra s-a incheiat. Atacantul care la inceputul sezonului trecut isteriza tribunele de pe “Stamford Bridge” a iesit pe usa din dos.

Clubul patronat de magnatul rus Roman Abramovici a anuntat ieri, pe site-ul oficial, decizia de a rezilia contractul “Briliantului”, inainte ca Federatia Engleza de Fotbal (FA) sa pronunte verdictul.

Gruparea engleza precizeaza ca decizia este una independenta, neinfluentata de nici o procedura a FA, fiind luate in calcul toate pierderile financiare generate de aceasta hotarire. Contractul lui Adrian Mutu a fost reziliat pe motiv de comportament necorespunzator, inacceptabil.

Regulamentul din Premier League stipuleaza ca se face vinovat de un astfel de comportament orice jucator care “utilizeaza, poseda sau practica traficul cu substante interzise”.

Comunicatul oficial

“Vrem sa fie clar: Chelsea duce o politica de “toleranta zero” in ceea ce priveste drogurile. Aceasta regula este valabila atit pentru substantele care vizeaza imbunatatirea performantelor sportive, cit si pentru asa-numitele droguri sociale. Aceste substante n-au loc la clubul nostru si nici in sport.

In asteptarea unei decizii in acest caz, Chelsea crede ca responsabilitatea fata de suporteri, jucatori, angajati si alti actionari din fotbal in privinta drogurilor este mult mai importanta decit implicatiile financiare. Orice jucator care ia droguri incalca contractul cu clubul, precum si regulile FA. Clubul acorda sprijin total federatiei in toate cazurile referitoare la droguri”.

Dependent de cocaina

Tabloidul britanic “The Sun” sustine ca, potrivit regulilor FA si ale Asociatiei Fotbalistilor Profesionisti din Anglia (PFA), Adrian Mutu isi va primi in continuare salariul de 60.000 de lire sterline pe saptamina pe o perioada care n-a fost data publicitatii.

In schimb, cotidianul “Evening Standard” sustine ca Chelsea va inceta imediat sa-i mai plateasca romanului salariul.

“Mutu s-a confesat autoritatilor din fotbal ca este un consumator obisnuit si ca este dependent de droguri de la inceputul acestui an. Ceea ce inseamna, potrivit expertilor, ca substanta era inca in organismul sau cind a intrat pe teren”, noteaza “The Sun”, sub titlul “Mutu a jucat pentru Chelsea sub influenta cocainei”.

Tabloidul precizeaza ca atacantul roman a fost sfatuit sa urmeze programul unei clinici de reabilitare, condusa de Tony Adams, fosta vedeta a echipei Arsenal Londra, care se recupereaza in urma dependentei de alcool.

Citind surse din cadrul clubului Chelsea, “The Sun” mentioneaza ca gruparea “avea de ales intre a-l suspenda pe Mutu si a-l ajuta sa se refaca (pentru a-l vinde) sau a-l concedia. Au ales sa-l dea afara pentru a lua o pozitie publica in privinta drogurilor”.

Conform presei din Anglia, atacantul roman se afla in Italia, Peter Kenyon, presedintele executiv al Chelsea, fiind desemnat sa-i dea vestea ca a fost concediat.

Depresie din cauza divortului

Decizia luata de clubul Chelsea este considerata de “Evening Standard” ca fiind “o miscare fara precedent si va fi ca un soc in Premier League, unde multe staruri sint banuite ca iau cocaina”. Cotidianul dezvaluie ca, in trecut, echipele preferau sa-si trimita jucatorii cu astfel de probleme la clinici de reabilitare, la adapostul discretiei.

“Atacantul le-a marturisit prietenilor ca s-a orientat spre droguri din cauza depresiei provocate de divortul de sotia sa, Alexandra, si fiindca nu mai era titular”, scrie “Evening Standard”.

Adrian Mutu a fost cumparat de Chelsea in august 2003, de la echipa italiana AC Parma, in schimbul sumei de 15,8 milioane de lire sterline (23 de milioane de euro), dar echipa engleza crede ca respectarea principiilor este mult mai importanta decit pierderile financiare.

Totusi, cotidianul “Evening Standard” considera ca gruparea “albastrilor” va avea de cistigat, deoarece va salva 12 milioane de lire sterline, salariul total al lui Mutu in urmatorii patru ani.

Pentru ca FA n-a luat inca o decizie, surse din cadrul clubului sustin ca echipa londoneza isi rezerva dreptul de a cere compensatii, daca jucatorul nu va fi suspendat si va putea sa joace la o alta echipa. Din moment de contractul i-a fost reziliat, Adrian Mutu este liber sa-si caute o alta formatie, iar Chelsea nu poate avea pretentii financiare.

Abramovici s-a dat la o parte

In aceasta saptamina, surse apropiate miliardarului Roman Abramovici sustineau ca rusul este alaturi de Mutu si-l sprijina, deoarece fiul sau, Arkadi, in virsta de 11 ani, este un mare fan al romanului si obisnuieste sa poarte un tricou al echipei Chelsea, cu numarul 7 si numele “Briliantului”.

Publicatia “Evening Standard” scrie insa ca si magnatul rus i-a intors spatele, insarcinindu-l pe Peter Kenyon sa-l concedieze.

“Un zevzec”

O sursa din cadrul federatiei a declarat ca gruparea nu este de condamnat pentru decizia luata in cadrul lui Mutu. “Chelsea nu doreste ca numele sa-i fie asociat cu cel al unui zevzec consumator de cocaina care a tirit clubul in mocirla. Este clar ca jucatorul a mers mai departe de a experimenta cocaina si chiar a recunoscut ca ar fi putut sa-l afecteze in timpul meciurilor.

Acum va fi norocos daca va reusi sa intre intr-o echipa de amatori. A avut lumea la picioare. Declinul sau trebuie sa fie o lectie pentru orice vedeta care consuma droguri”, a afirmat sursa citata de “Evening Standard”.

Denuntat in mod deliberat

Responsabilii de la Chelsea il banuiau de mai mult timp pe Adi Mutu ca ar fi consumator de droguri. Aceasta informatie reiese din declaratia data de Peter Kenyon pentru postul de radio BBC, presedintele executiv precizind ca jucatorul roman a fost denuntat in mod deliberat.

“O evaluare clinica ne-a determinat sa credem ca modul in care se comporta ar putea fi asociat cu consumul de droguri”, a spus Kenyon.

In apararea lui Mutu a sarit din nou Gordon Taylor, presedinte al PFA, care a criticat clubul Chelsea, considerind ca romanului i-a fost intinsa o capcana. “L-au luat la tinta pe Mutu pentru a scapa de el. Poate ca au o politica de “toleranta zero”, dar nu este o politica pe care sa o acceptam.

Ne-am fi asteptat sa fie mai interesati de bunastarea morala si sociala a angajatilor sai. Este uimitor ca diriguitorii de la Chelsea nu sint pregatiti sa discute aceasta situatie cu jucatorul, sa-l incurajeze spre reabilitare si sa-l aduca pe calea cea buna”, a tunat Gordon Taylor.

Sa nu uitam insa ca Taylor a fost primul oficial care a pronuntat cuvintul “cocaina” in cazul Mutu. Dupa ce a avut o intilnire cu atacantul, presedintele PFA a declarat presei ca romanul recunoscuse faptul ca a consumat cocaina. Tabloidul “The Sun” anuntase ca “Briliantul” a fost depistat pozitiv cu cocaina, fara a cita insa vreo sursa oficiala.

Ulterior, Adi Mutu si-a schimbat declaratiile, sustinind ca a consumat o substanta pentru imbunatatirea performantelor sexuale.

Predecesori celebri

• Diego Armando Maradona, cel mai bun fotbalist al lumii din toate timpurile, este cunoscut ca un mare amator de cocaina. Argentinianul a fost depistat pozitiv in martie 1991, dupa un meci dintre Napoli si Bari, fiind suspendat un an si trei luni. Dupa suspendare, Maradona a revenit in fotbalul mondial.

Dependenta de cocaina a pus capat carierei lui “Pibe d’Oro”, care acum se afla intr-o clinica de dezintoxicare din Cuba, aproape de locuinta dictatorului Fidel Castro. Fostul star implineste astazi 44 de ani, urmind sa-si sarbatoreasca aniversarea departe de tara natala, dar alaturi de cele doua fiice, Dalma si Giannina.

• In martie 1993, un alt argentinian, Claudio Caniggia, a fost depistat pozitiv cu cocaina. Dupa ce si-a ispasit suspendarea de un an si doua luni, Caniggia a revenit pe teren, ultima mare competitie la care a participat fiind Cupa Mondiala din 2002.

• Adrian Mutu nu este primul fotbalist de la Chelsea prins cu mita-n sac. Acum doi ani, portarul australian Mark Bosnich a fost suspendat noua luni, iar clubul i-a reziliat contractul. De atunci, Bosnich n-a mai gasit nici o echipa dispusa sa-si asume riscul de a-i face o oferta.

Medicul Radu Mihailescu: “Psihic, ii va fi foarte greu sa se lase”

Psihiatrul Radu Mihailescu, directorul Spitalului “Alexandru Obregia”, ne-a explicat ieri, pe scurt, in ce consta dependenta de cocaina si ce etape trebuie sa urmeze Mutu pentru a scapa de acest viciu distrugator.

“Cocaina e o substanta psihoactiva foarte periculoasa, care da o dubla dependenta: fizica si psihica. Asta inseamna ca e necesar un dublu tratament. Cel care vizeaza dependenta fizica e relativ simplu. Din punct de vedere strict medical, se poate realiza chiar in mai putin de trei saptamini. Spre deosebire de heroina, dupa dezintoxicare nu sint resimtite dureri.

Asta e bine”, ne-a declarat doctorul Mihailescu.

“Marea problema vine insa de la cea de-a doua dependenta. Psihic, e foarte greu sa te lasi. Exista la consumatorii de cocaina o dorinta irepresibila de a apela din nou la drog. Tratamentul poate ajunge pina la un an. Depinde enorm de vointa pacientului, de capacitatea lui de a intelege ca nu trebuie sa revina la cocaina.

Medicul trebuie sa faca profilul psihologic al pacientului, sa foloseasca - daca e nevoie - chiar si o terapie medicamentoasa”.

“Tinjeste dupa senzatiile traite cind se droga”. Specialistul a detaliat apoi, povestind ce simte Mutu si de ce ii va fi atit de greu sa scape de droguri: “Dependenta de cocaina e teribila. Cind este intoxicat, se simte formidabil de bine. Se crede incredibil de puternic. Un Superman in stare sa darime muntii.

Aceasta viziune cuprinde si viata sexuala, unde ajunge sa creada ca e infailibil. Dupa dezintoxicare, apare dorinta irezistibila de a reveni la starea aceea. Omul nu se simte rau, dar ajunge sa tinjeasca dupa senzatiile traite cind se droga. Planul terapeutic nu poate dura sub sase luni la Mutu. Eu, personal, as recomanda chiar un an de tratament.

Din pacate, daca de aceasta pacoste se scapa atit de greu, in schimb dependenta se capata incredibil de repede. Daca Mutu este doar un consumator de weekend, atunci dependenta s-a instalat in cel mult citeva saptamini”.