Premierul britanic Tony Blair a fost numai zambete in prima sa zi de campanie electorala, dar mai cu masura decat pana acum. Startul a fost dat la clubul Trimdon din Londra, acolo unde cu 22 de ani in urma a fost declarat speranta laburistilor. "Sunt aici pentru a va cere sa ma sprijiniti", a spus Blair, in fata suporterilor sai.

Numai ca, spre deosebire de precedenta campanie electorala, premierul a invatat sa isi dozeze zambetele cu grija. Fie ca strategii sai l-au avertizat ca faimosul sau suras a trecut de la statutul de capital politic la cel de semn al neseriozitatii, cert este ca Tony Blair nu mai zambeste ca odinioara.

Iar acest lucru nu a trecut neobservat de analistii de la "Times", care subliniaza ca britanicii au inceput sa perceapa veselia premierului ca o dovada de vanitate. De altfel, pana si opozitia conservatoare si-a fixat un slogan, ce-i drept neoficial, legat de zambetul lui Tony Blair.

Liderul Partidului Conservator, Michael Howard, si-a lansat campania, ieri, afirmand ca "zambetul premierului s-a transformat deja intr-o grimasa". In discursul sau, Howard a mentionat de opt ori expresia faciala a premierului, poreclit de apropiatii sai "zambaretul". Drept care, sloganul neoficial al conservatorilor a devenit: "Sa stergem ranjetul de pe fata lui Blair".

Pe de alta parte, alegatorii care nutreau sperante la sosirea la putere a lui Tony Blair in 1997 isi marturisesc in prezent deceptia dupa opt ani de guvernare laburista, potrivit unui sondaj publicat ieri.

Conform rezultatelor acestui sondaj de opinie realizat de Institutul Yougov si aparut in "Daily Telegraph", conservatorii si laburistii sunt umar la umar, cu mai putin de o luna inainte de alegerile legislative din 5 mai, obtinand fiecare cate 36 la suta din intentiile de vot, iar liberal-democratii - 20 la suta.