Salariatii de la Rafo Onesti au blocat ieri calea ferata si au oprit doua trenuri. Ei au protestat astfel fata de neplata salariilor si de refuzul guvernului de a-i pasui la plata in avans a TVA-ului.

Aproximativ 2.000 de rafinori s-au adunat inca de dimineata in curtea societatii, unde au protestat fata de oprirea instalatiilor din lipsa de titei. Rafo Onesti a fost obligata sa achite in avans TVA pentru titeiul importat, din cauza datoriilor vechi catre bugetul de stat, de peste 8.000 de miliarde de lei.

Criza de lichiditati a facut imposibila aprovizionarea cu titei si a dus la oprirea instalatiilor. Reprezentantii rafinariei au avut mai multe runde de negocieri la Bucuresti, unde au solicitat renuntarea la plata in avans a TVA-ului.

Muncitorii au fost anuntati ca in sedinta de guvern de ieri ar fi urmat sa se ia o decizie privind situatia rafinariei. Cum sedinta de guvern nu a adus vreo noutate, in jurul orei 15.30, oamenii au plecat spre Halta Borzesti si au blocat calea ferata si drumul, fortind un personal cu 300 de calatori si un marfar sa se opreasca.

Sindicatul s-a spalat pe miini de initiativa: „I-am atentionat ca este ilegal ce fac si ca, din acest moment, fiecare gest este pe propria responsabilitate", ne-a declarat Ion Marian, liderul sindicatului Rafinorul. Paul Ivascu, directorul general al Rafo, a fost invitat sa participe la blocarea drumului si a caii ferate.

El a spus ca face acest pas, dar numai dupa ce isi da demisia, varianta neacceptata de protestatari. „Este suspecta tacerea guvernului. Am sentimentul ca nu mai poate invoca nici un motiv pentru care nu accepta solicitarea de a ne scuti de plata in avans a TVA-ului", ne-a declarat Ivascu.

Oamenii s-au adunat insa nu doar ca sa faca presiune la guvern, ci si pentru ca nu si-au luat avansul pe aprilie. Prefectul judetului, Gabriel Berca, nu exclude varianta ca administratia Rafo sa fi facut acest lucru intentionat, pentru a crea presiune asupra guvernului. Directorul Ivascu a sustinut insa ca lipsa banilor ar fi dus la imposibilitatea de a se plati salariile.

Blocarea caii ferate s-a facut sub ochii celor aproximativ 30 de jandarmi adusi in zona, care au avut mandat sa nu intervina in forta. In jurul orei 17.00, au fost aduse alte trei masini, cu aproximativ 100 de jandarmi.