Fonduri europene in valoare de 1,45 miliarde de euro, o piata de desfacere sigura si venituri mai mari, acestea sunt cateva dintre principalele beneficii de care s-au bucurat polonezii dupa integrarea in Uniunea Europeana (UE), din luna mai 2004.

Un raport realizat de guvernul polonez la un an dupa aderarea la comunitatea europeana releva, in ciuda parerilor si previziunilor pline de scepticism, ca Uniunea nu a adus decat avantaje Poloniei. "Incheiem primul an de cand am aderat la Uniunea Europeana un bilant in mod clar pozitiv", a declarat primul-ministru polonez, Marek Belka, intr-o conferinta de presa.

BANI IN PLUS. Conform datelor prezentate in raport, pe 2004, Polonia a obtinut de la UE suma de 1,45 miliarde de euro, in plus fata de cat a dat statul polonez vistieriei europene.

"In final, pronosticul pesimist care sublinia ca Polonia va da mai multi bani decat va primi de la Bruxelles, s-a adeverit a fi nefondat si intru totul fals", a tinut sa intareasca ministrul Afacerilor Externe, Jaroslaw Pietras.

INVESTITII MARI. Aderarea la UE i-a mai adus, de altfel, Poloniei si o mai mare cautare din partea investitorilor straini, care au vazut in integrarea ei, o stabilizare a pietei. Investitiile au ajuns astfel la 6,04 miliarde de euro, ceea ce inseamna o crestere de 23% fata de anul 2003, reprezentand si cel mai mare nivel al investitiilor din ultimii patru ani.

SIMPLE SPECULATII. Scenariile euroscepticilor potrivit carora dupa aderarea la UE , piata interna poloneza ar fi fost imediat inundata de produse provenite din alte state europene, iar forta de munca s-ar fi indreptat intr-o proportie foarte mare spre alte state unde salariile sunt mai mari, nu au devenit realitate, conform raportului guvernului polonez.

Din contra, "aderarea la UE a intarit pozitia Poloniei pe plan international si, gratie efortului pe care ea l-a depus, autoritatile de la Bruxelles au sustinut schimbarile democratice in Ucraina", se mai subliniaza in raport.

Polonezii au dupa un an o perceptie mult mai pozitiva fata de Uniunea Europeana, in virtutea faptului ca temerile initiale cu privire la integrare au fost inlocuite treptat de argumente mult mai rationale.

Cele mai mari retineri le-au avut initial fermierii polonezi, dar fondurile europene de care acestia au beneficiat le-au schimbat treptat atitudinea, caci sprijinul de doar 20% pe care l-au acordat aderarii in luna mai a anului 2004 a crescut in cateva luni la 72 de procente.

PIATA UE

Produsele poloneze au avut si ele de castigat in urma intrarii pe piata comunitara. Din luna mai pana in decembrie 2004, nivelul exporturilor catre celelalte state din UE au crescut cu 35%, iar importurile cu 24%.

Astfel, excedentul comercial al schimburilor dintre producatorii polonezi si colegii lor din Uniune a ajuns la peste un miliard de euro in numai doua luni, mai exact in ianuarie si februarie 2005. "Si agricultura a beneficiat de 1,8 miliarde de euro. Situatia nu s-a ameliorat peste tot, dar in nici un domeniu ea nu s-a inrautatit", a afirmat primul-ministru.