Avand ca fundal Kremlinul si mausoleul lui Lenin, 2.500 de veterani de razboi si peste 7.000 de militari si ofiteri rusi au defilat ieri in Piata Rosie din Moscova, cu ocazia implinirii a 60 de ani de la victoria Aliatilor in cel de-al doilea razboi mondial.

Peste 50 de sefi de stat si de guvern din intreaga lume au participat la ceremonia marcata de controversele provocate de refuzul Moscovei de a recunoaste ocupatia sovietica si de criticile privind deficitul de democratie din Rusia de astazi. Presedintele SUA, George W.

Bush, a precizat ca prin prezenta sa la ceremoniile de la Moscova doreste sa omagieze cele 27 de milioane de militari si cetateni rusi care au murit in cel de-al doilea razboi mondial. Pentru prima data, la ceremoniile de Ziua Victoriei de la Moscova a asistat si o delegatie a veteranilor de razboi germani, care l-a insotit pe cancelarul german Gerhard Schroder.

35.000 de politisti si agenti de securitate au fost mobilizati pe strazile capitalei ruse, iar securitatea aeriana a fost asigurata de 40 de avioane si elicoptere. Intrucat vremea a fost ploioasa, s-a recurs si la 11 avioane speciale pentru imprastierea norilor.

In umbra Kremlinului

Sarbatorirea Zilei Victoriei Aliatilor in al doilea razboi mondial a avut, anul acesta, o importanta aparte pentru presedintele rus, Vladimir Putin, si nu doar pentru ca s-a aniversat un numar rotund de ani (60).

Confruntat cu o atitudine din ce in ce mai severa a comunitatii internationale, la criticile pentru deficitul de democratie adaugandu-se si cererea de a recunoaste si denunta ocupatia sovietica, presedintele Putin a dorit ca, adunand elita mondiala "in umbra Kremlinului", sa reafirme rolul de putere mondiala al Moscovei (alinand astfel si nostalgiile sovietice alimentate de tensiunile sociale g

enerate de reforma dura in urma careia inclusiv unii dintre veteranii care au defilat ieri in Piata Rosie si-au vazut diminuate drastic veniturile).

El a profitat de prilej si pentru a incerca sa "recheme la ordine" statele din fostul spatiu sovietic, organizand, duminica, un summit neoficial al CSI (la care nu au participat presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, si presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev). Astazi are loc si summitul Uniunea Europeana-Rusia, in cadrul caruia se va incerca stabilirea unui plan de actiune comuna.

De asemenea, Putin l-a "curtat" intens pe cel pe care l-a si numit "oaspetele sau de o importanta speciala", presedintele american George W. Bush, invitandu-l la un dineu la dacea sa de langa Moscova, plimbandu-l cu Volga sa din 1956, rezervandu-i locul de onoare la parada si nedezlipindu-se de el pe toata durata festivitatilor.

Semnificativ, Bush nu a pronuntat nici un discurs public si nu a avut nici o intalnire cu ziaristii, la Moscova. In schimb, s-a intalnit cu reprezentanti ai societatii civile din Rusia, care i-au cerut sprijinul in eforturile de a imbunatati situatia drepturilor omului in aceasta tara.

Bush a sosit in capitala Rusiei din Letonia, unde a declarat: "Recunosc ca, pentru Vest, incheierea celui de-al doilea razboi mondial a insemnat pacea, dar in tarile baltice a adus ocupatia si opresiunea comunista".

Ieri seara, Bush a plecat spre Georgia, in semn de sprijin pentru noul regim democratic instaurat dupa "revolutia trandafirilor", pe care il considera un exemplu pentru alte tari ("din vecinatatea lui Putin si din alte parti", dupa cum a subliniat AP).

"Sa nu permitem repetarea razboaielor, reci sau calde"

"In fata amenintarii reale, astazi, a terorismului, trebuie sa ramanem fideli memoriei predecesorilor nostri. Avem obligatia de a apara o lume bazata pe securitate, dreptate si pe o noua cultura a relatiilor reciproce care nu vor permite o repetare a razboaielor, reci sau calde", a afirmat Vladimir Putin in discursul sustinut in Piata Rosie.

Desi a incercat sa joace cartea reconcilierii si a modestiei, Putin nu s-a putut abtine sa nu exacerbeze rolul Armatei Rosii, spunand nici mai mult, nici mai putin ca, "prin eliberarea Europei si batalia pentru Berlin, Armata Rosie a pus punctul final victorios razboiului".

El si-a amintit si a mentionat, totusi, si rolul Aliatilor: "Noi nu am facut niciodata distinctie intre victoria noastra si cea a altora. Si ne vom aminti totdeauna de ajutorul Aliatilor - SUA, Marea Britanie, Franta, celelalte state din coalitia antihitlerista, antifascistii italieni si germani".

Cu alte cuvinte, Armata Rosie a eliberat Europa (spre norocul unei jumatati de continent, aceasta afirmatie este falsa!), iar celelalte forte aliate "au ajutat"!

Elogiul lui Stalin

In timp ce in Piata Rosie se afisa o "fata democratica" si moderna a Rusiei, in fata garii Beloruskaia din Moscova (unde, in urma cu 60 de ani, au sosit militarii sovietici reintorsi de pe front) comunistii au organizat o manifestatie paralela, de la care nu au lipsit portretele lui Stalin.

"Glorie lui Stalin, glorie comunistilor, glorie poporului sovietic", se putea citi pe pancartele purtate de manifestanti. In fata catorva mii de persoane, liderul comunist Ghennadi Ziuganov l-a omagiat pe "marele conducator": "Am invins pentru ca poporul a aparat puterea sovietica, avandu-l in frunte pe marele conducator, comandantul-sef Stalin".

Ziuganov a pledat si pentru Pactul Ribbentrop-Molotov, aratand ca, "daca nu ar fi existat acest pact, nu ar mai fi existat nici fortareata din Brest in calea fascistilor. Datorita acestui pact, Japonia a decis sa nu atace URSS, iar Turcia a decis sa nu participe deloc la razboi", si-a continuat Ziuganov prelegerea.

Fortele de ordine au interpelat ieri, la Moscova, aproximativ 80 de militanti de extrema stanga si ai stangii nationaliste, prea "infierbantati", care au incercat sa organizeze contramanifestatii in diferite puncte din oras (in fata sediilor formatiunilor lor sau in fata Ambasadei Letoniei), in semn de protest fata de cererea statelor baltice de a se recunoaste ocupatia sovietica.