Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ieri ca temperarea creditului in valuta este inevitabila, avand in vedere ca in prima jumatate a acestui an a inregistrat o crestere semnificativa, sustinut fiind si de aprecierea leului.

"La momentul actual cred ca o temperare a creditului in valuta este inevitabila, pentru ca preintampina unele dezechilibre mai mari si cred ca este buna si pentru dumneavoastra, bancherii", a spus Isarescu.

Potrivit datelor bancii centrale, in primele patru luni ale acestui an, creditul neguvernamental in valuta exprimat in euro a crescut cu peste 60%, in timp ce cresterea reala a creditului in lei a fost de 11,7%.

Banca Nationala pregateste un set de norme pentru temperarea cresterii creditului neguvernamental, la solicitatea expertilor Fondului Monetar International ingrijorati de influenta pe care creditatea o are asupra cresterii deficitului de cont curent.

Oficialul BNR a precizat, in cadrul unui seminar organizat de FinMedia, ca solicitarea reprezentantilor FMI nu s-a referit la restrictionarea creditului de consum, ci la moderarea cresterii acestuia. Principala ingrijorare a bancii centrale consta in faptul ca majoritatea celor care au contractat credite in valuta au veniturile stabilite in lei, fiind astfel expusi riscului valutar.

La randul sau, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat ca noile reglementari pentru limitarea vitezei de crestere a creditarii pe care le pregateste BNR, in perioada urmatoare, vor fi ineficiente, la fel ca si cele introduse in 2004. "Masurile din trecut nu au dus la limitarea deficitului de cont curent si a consumului.

Solicitarea facuta de catre FMI catre Banca Nationala este o abordare gresita, care dovedeste lipsa unei cunoasteri profunde a realitatilor economiei romanesti", a spus Ghetea. In opinia presedintelui ARB, cererea de credite va ramane in continuare ridicata si doar o parte nesemnificativa din importuri ar putea fi afectata printr-o eventuala reducere a finantarilor acordate de banci.

Mai mult, Ghetea se teme ca, din dorinta de a restrange ritmul de crestere a creditului de consum ar putea fi afectati alti indicatori, precum productia interna de bunuri de folosinta indelungata si de consum. "Cererea de produse interne ar putea fi afectata de reducerea creditarii.

Astfel, producatorii interni, pentru care nu este usor sa-si directioneze produsele catre export, ar putea recurge la disponibilizari de personal din lipsa de comenzi", a subliniat Ghetea. Pe de alta parte, presedintele ARB a aratat ca fiecare banca manifesta propria preocupare pentru riscul de credit si ca nu exista nici un motiv de ingrijorare in aceasta directie.

BNR intentioneaza sa limiteze ponderea detinuta de totalul ratelor lunare datorate de o persoana fizica la 40% din veniturile acesteia, la solicitarile Fondului Monetar International, potrivit unor surse bancare.

Teoretic, bancile trebuie sa calculeze serviciul datoriei si in functie de alte angajamente bancare ale clientului, insa in practica aceasta regula a fost putin respectata, potrivit surselor citate.

Banca centrala a introdus, in luna februarie a anului trecut, doua norme privind creditele pentru populatie, care stabilesc limite ale serviciului datoriei de 30% in cazul creditelor de consum si de 35% la cele ipotecare.