De ce a ales Vintu,chiar acum, momentul iesirii informatiei privind proprietatea asupra postului Realitatea TV? Somatia CNA este doar un bun pretext. Presiunea pleaca din zona afacerii Petrom Service.

Finantatorul principal al postului, Petromservice, condus de Liviu Luca, se confrunta cu o presiune dubla - de o parte compania Petrom, care nu mai accepta sa fie supta de miliardari, pe de alta parte de sindicalisti care se simt inselati de oligarhia organizatiei.

OMV a declarat limpede ca preturile practicate de Petrom Service trebuie sa scada, de acest lucru fiind conditionata platirea salariilor compensatorii .Austriecii se simt captivi in increngatura creata de cuplul Luca -Vintu, cu actionariate in paradisuri fiscale, de necontrolat si de responsabilizat.

Discutiile dure pe care sindicatul le poarta cu guvernul pentru cele 8 procente din Petrom induc nesiguranta si pentru actionarul majoritar. Prin Petromservice, OMV a ajuns practic, fara voia lui, sa finanteze postul Realitatea TV, a carui politica o face de aproape doi ani Vintu. Austriecii au somat Petromservice sa sa iasa din combinatia costisitoare.

Contractul de publicitate in valoare de 10 milioane dolari incheiat de Petromservice in favoarea Realitatea TV este invocat cu jena la Viena ca un exemplu tipic de smecherie romaneasca. Cat timp Petrom era a statului, banii se puteau sifona intr-o veselie catre firma sindicalistilor in care directorimea Petrom este actionara. Privatizarea a schimbat optica, dar contractul a ramas in vigoare.

Cu Petromservice pompand in Realitatea TV, Vintu era multumit: de cand a prelulat de facto postul - aprilie 2004, incasarile din publicitate au crescut de 20 de ori. Postul de nisa a facut gaura in bugetul Petrom de unde veneau de fapt banii. Sindicalistii, la randul lor, maraie de nemultumire. Luca le-a promis actiuni la Petrom si ele sunt, de fapt, tintite de liderul lor.

Au mai aparut si alte sindicate in ramura, care se impotrivesc lui Jimmy Hoffa prahovean.In plus se anunta disponibilizari substantiale si salariatii vad ca liderii sunt intelesi cu patronii. Statiile de benzina au devenit focare de revolta impotriva lui Luca. Acum salariatii vad ca au fost trasi pe sfoara si de Vintu, artizanul ingineriei FNI.

Ca atare, noua declaratie de avere facuta de Vintu s-a dorit si un anunt explicit de iesire ulterioara a minoritarilor din afacerea Realitatea TV - respectiv Luca. In plus, Vintu si-a luat si masuri de prevedere pentru un derapaj spre Jilava, mentionand repetat ca afacerea este a familiei. Care familie? Doua neveste lasate si doi copii.

S-au impartit actiunile intre toti cei ce au purtat numele ramas pe buzele celor 300.000 de pagubiti de la FNI?

Pana una alta, a fost scos la lumina un nume nou, predestinat sa ingrijoreze - Dobanda, basarabeanul care-l reprezinta pe Vintu. Un nou copil de suflet, sau un nou Popa, cel fugit cu banii in Suedia. O afacere care s-a dorit sa devina transparenta a bagat la stramtat caracterele unor lefegii care, cica, nu stiau cine le era seful.

Tatulici, Popescu, Hurezeanu, Stelian Tanase, Dinescu,Turcescu, Gheorghe au un patron pe masura lor, care nu se amesteca in treaba lor. Si nici ei intr-a lui.