Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, s-a declarat optimist in ceea ce priveste dorinta tinerilor de a se angaja. Acesta a fost prezent ieri dimineata la deschiderea Bursei locurilor de munca pentru absolventii din Bucuresti, actiune organizata in intreaga tara de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Demnitarul a precizat ca la actuala editie a bursei sunt oferite de catre angajatori peste 22.000 de slujbe, care acopera o gama variata de domenii. Potrivit ministrului Muncii, la nivel national, cele mai multe locuri de munca sunt oferite in Bucuresti - peste 5.500 posturi, urmat de Constanta si Bacau, cu cate o mie de locuri de munca, si Hunedoara, cu peste 900 locuri.

Gheorghe Barbu a spus ca dupa 2007 piata muncii se va confrunta cu unele modificari privind evolutia agentilor economici.

"Estimez ca, dupa cativa ani de la aderare, piata muncii din Romania va fi cautata de lucratorii din alte state, nu neaparat din UE, iar pentru asta trebuie sa fim pregatiti", a opinat ministrul. Acesta a precizat ca statul roman va conditiona angajarea doar a strainilor calificati.

Referindu-se la absolventii prezenti la bursa de la Bucuresti, care s-a desfasurat la Colegiul Tehnic "Petru Maior", a admis ca motivatia la angajare este salariul, mult mai mic fata de cerintele tinerilor, motiv pentru care multi tineri pleaca din tara.

Din pacate, angajatorii, dar si absolventii, nu cunosc facilitatile care le sunt oferite prin Legea somajului, prin subventionarea salariilor pentru o perioada limitata sau prime de instalare pentru cei care incheie contracte de munca pentru prima oara. Acestia trebuie sa se intereseze la agentiile locale pentru ocuparea fortei de munca, pentru a-si cunoaste drepturile.

De exemplu, un absolvent din aceasta vara care s-a inscris la somaj si se muta cu domiciliul in alta localitate primeste la angajare echivalentul a sapte salarii minime pe economie, adica 23.100.000 lei vechi.

La standul MApN au ramas pliantele

Surprinzator, printre participantii la Bursa de la Bucuresti s-au aflat si reprezentantii Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul" - unitate de elita a Armatei Romane. Elisabeta Preda, referent relatii publice, spune ca se ofera absolventilor cu stagiul militar satisfacut 258 functii militare - de soldat sau gradat profesionist la Regimentul de Garda.

Deocamdata se primesc pentru a participa la concursul din 2 noiembrie - inscrierea pana la 25 octombrie, doar barbati, pana la 26 de ani, urmand ca de la 1 ianuarie 2007 sa se poata inscrie si tinere absolvente.

"Pentru cele 258 de posturi, cei care sunt admisi participa la un concurs, care consta in testul psihologic, proba fizica - alergare, flotari, abdomen, o proba scrisa - cunostinte militare generale, precum si doua probe practice: instructie front si tragere. Se mai cere cunoasterea limbii engleze - nivel minim.

Urmeaza apoi trei saptamani de pregatire. Standul Regimentului este insa ocolit de tinerii bucuresteni, care sunt fericiti ca nu mai sunt obligati sa faca armata. Doamna Preda este optimista si ne spune ca aproape 50 de persoane au sunat la Regiment pentru a obtine informatii. Jurnalistii sunt interesati la standul MApN, in schimb tinerii ocolesc acest loc.

Dumitru Pelican, directorul executiv al Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca, ne-a declarat ca o alta noutate este prezenta la Bursa locurilor de munca pentru absolventi si a Inspectoratului scolar din capitala - ISMB, care a venit cu o oferta de 100 posturi pentru cadre didactice.

Desi la bursa de ieri au venit peste 3.000 de tineri bucuresteni, multi dintre acestia au fost dezamagiti de oferte. Majoritatea sunt absolventi de facultate sau studenti, iar posturile oferite au fost destul de putine - doar 768 locuri de munca pentru cei cu studii superioare, 1.226 studii medii si restul pentru muncitori calificati sau necalificati.

Cele mai solicitate standuri au fost cele ale firmelor care angajau asistenti director sau manager, unde numarul CV-urilor depuse depasea cateva sute, iar cei care ofereau locuri de munca pentru confectioneri textile, sudori, lacatusi sau alte meserii au fost doar spectatori, nefiind solicitati de tineri.