Bulgarii ne dau clasa la discretie si viteza de reactie. Au fost primii care si-au nominalizat reprezentantii in institutiile europene, sunt primii care reactioneaza la eurofobia britanicilor. Ioana Speteanu

Daca mamaliga nu face explozie, iata ca zacusca da in fiert rapid si cu folos, cand sunt intrunite conditiile prielnice. Oficialii de la Sofia nu s-au complacut in secretomanie, cand a fost pusa problema nominalizarii personalitatii ce urma sa plece la Bruxelles si sa ocupe un loc de comisar in echipa Barroso.

Bine au facut, pentru ca, iata, omologii de la Bucuresti au ales pana au cules un esec ce era cat pe ce sa se transforme intr-un scandal politic de amploare.

Viteza si discretia cu care au rezolvat problema comisarului au reprodus-o si in cazul numirii reprezentantilor in institutiile europene, altele decat Comisia Europeana. Transparent, guvernul de la Sofia a dezvaluit, fara probleme, identitatea celor ce urmeaza sa reprezinte tara la Curtea Europeana de Justitie, la Tribunalul de Prima Instanta si la Curtea Europeana a Auditorilor.

Nu este cazul la Bucuresti, unde se coace un nou scandal. Asupra Ministerului Justitiei planeaza banuiala ca selectioneaza trimisii Romaniei la Curtea Europeana de Justitie si la Tribunalul de Prima Instanta conform „traditiei” locului, pe ochi frumosi. Cat despre viitorii ocupanti ai altor posturi de top din institutiile europene, nimeni nu sufla o vorba.

Care sunt aceste posturi, cine candideaza, dar mai ales care sunt criteriile de eligibilitate vom afla, cel mai probabil, odata cu izbucnirea vreunui scandal, sau nu vom afla niciodata.

Nicaieri insa regula mai sus enuntata, cea cu viteza de reactie si discretia bulgarilor, nu se verifica mai bine dacat in reactia prompta la masurile de restrictionare a accesului pe piata britanica si cea irlandeza a muncii.

Fara sa se invinovateasca intre ei pentru o decizie ce oricum nu putea fi influentata, guvernantii de la Sofia au transmis Europei, prin vocea adjunctului ministrului de externe, ca spera ca Spania, Grecia si Italia, destinatii predilecte pentru emigrantii bulgari, sa pastreze acelasi regim liberal. Pentru englezi, mesajul a fost foarte clar.

Bulgaria ii asteapta ca investitori si nu intentioneaza sa recurga la principiul reciprocitatii in ceea ce priveste accesul englezilor pe piata locala a muncii. Scurt, la obiect si fara a cadea in ridicolul amenintarilor cu aplicarea unui tratament egal, nu de alta dar numarul britanicilor amatori sa munceasca la propriu pentru economia unei tari ca Bulgaria nu bate mia de persoane.