Cancelarul german Angela Merkel, a prezentat, miercuri, in fata Parlamentului European, prioritatile presedintiei germane a Uniunii Europene in primul semestru al acestui an: revigorarea Constitutiei europene si stabilirea unei politici energetice comune.

Misiunea cancelarului Merkel in fata deputatilor europeni este mult simplificata si pentru faptul ca noul presedinte, Hans-Gert Poettering, sprijinit de grupurile politice, are in programul pentru urmatorii doi ani si jumatate prioritati similare cu cele ale presedintiei germane a Uniunii.

Scopul cancelarului este de a crea un context politic favorabil reformelor in paralel cu exercitarea unor presiuni pentru formularea unei politici energetice comune.

Agentia Reuters noteaza ca Angela Merkel este constienta ca intr-o Uniune Europeana care se confunta cu un blocaj politic un plan prea ambitios pentru presedintia germana a blocului european s-ar putea lovi de factori pe care nu ii poate controla.

Discursul lui Merkel - bine primit de eurodeputati

Cancelarul german sustine ca neadoptarea unei Constitutii europene inainte de alegerile pentru Parlamentul European din anul 2009 ar fi un "esec istoric". Merkel s-a angajat in fata deputatilor europeni sa adopte pana in iunie un document care sa traseze liniile importante pentru revitalizarea Constitutiei europene, una din prioritatile presedintiei germane a UE.

In acelasi timp, ea a facut apel la solidaritate, sloganul presedintiei germane fiind chiar "Europa va reusi impreuna".

Cancelarul german a cerut sprijinul Parlamentului European si pentru obiectivele de crestere economica in Uniune si pentru politica externa, cu accent pe Balcanii de Vest, relatiile cu Rusia si SUA, Orientul Mijlociu si politica de vecinatate, unde Germania se va concentra pe regiunea Marii Negre si Asia.

Corespondentul Radio Romania relateaza ca discursul cancelarului german a fost bine primit de deputatii europeni, dar cu exceptia crestin-democratilor si a socialistilor, care si-au declarat sprijinul neconditionat. Celelalte grupuri politice au exprimat numeroase indoieli, in special in ceea ce priveste intentiile presedintiei germane pentru revitalizarea Constitutiei europene.

Sansele de supravietuire ale Constitutiei Europene

Constitutia Europeana a inregistrat brusc un impas, odata cu respingerea sa de catre francezi si olandezi, in urma referendumurilor nationale de pe 29 mai, respectiv, 1 iunie 2005. De atunci, situatia actului fundamental al Uniunii Europene a ramas fara nici o rezolvare, cu toate ca pana in prezent 16 state l-au aprobat.

Germania a fost tara care a promis ca va depune eforturi de a reabilita imaginea Constitutiei. Statele membre nu au reusit insa sa decida daca documentul ar trebui supus unei noi runde de vot in Franta si Olanda, sau daca ar trebui sa schimbe continutul Constitutiei, pentru a-i face pe cetateni sa voteze diferit.

Totusi, extragerea pasajelor controversate din Constitutie si supunerea separata la vot a acestora, ar crea un impas politic pentru statele care au adoptat deja documentul.

O alta problema a oficialilor europeni este legata de organizarea referendumurilor nationale in Marea Britanie, Danemarca si Cehia, tari in care cetatenii sunt sceptici in privinta Constitutiei.

Chirac si Blair - la final de mandat. Merkel - singurul politician care poate reforma structura UE

Merkel este in prezent cel mai influent lider european, avand in vedere ca presedintele francez Jacques Chirac si premierul britanic Tony Blair se afla la sfarsit de mandat.

Oficialii germani crede ca realizari ale lui Merkel depind de persoana care va fi aleasa in functia de presedinte al Frantei la 6 mai, avand in vedere ca cetatenii francezi au blocat reforma institutionala a UE, atunci cand au respins Constitutia.

"Suntem cu totii constienti ca nu putem continua cu institutiile actuale, concepute pentru o comunitate de sase state, si trebuie sa reformam sistemul, in vederea extinderilor actuale si viitoare", a declarat un politician de la Berlin, citat de Reuters. "Ne confruntam insa cu foarte multe incertitudini politice, in Franta, Marea Britanie, Polonia, Cehia si Olanda", a adaugat acesta.

In Franta, candidatul conservator Nicolas Sarkozy intentioneaza sa reduca tratatul la cateva reforme-cheie, un presedinte UE pe termen lung si un ministru de Externe, un sistem de votare mai democratic si mai multa putere pentru parlamentele nationale.

Pe de alta parte, opozantul sau socialist, Segolene Royal considera ca Europa trebuie sa-si dovedeasca valoarea in fata cetatenilor, printr-o serie de proiecte economice si sociale. O alta propunere este si renuntarea la cuvantul "Constitutie".