In ciuda pretentiilor europene, comerciantii descurcareti nu se tem de normele UE, care ii indeparteaza pe ciobani de la tarabe si le face loc macelarilor.

Ultima luna a fost una de foc pentru crescatorii de oi. Normele europene le interzic acestora sa mai vanda carne dupa cum ii duce capul. Asa ca ciobanul cu suba mitoasa si cusma pe o ureche nu mai are ce cauta in piete sau hale de carne. Mieii ajung pe mana macelarilor si apoi la consumator. Cu toate acestea, nu s-a schimbat nimic.

La aproximativ 20 de kilometri de Bucuresti, localnicii din Adunatii Copaceni si Calugareni se pregateau ieri de obisnuitul comert cu miei, oi si berbecuti. Toti cunosc noile norme de negot cu animale domestice, dar la fel de bine cunosc si metodele de fentare a acestora.

"Avem si miei, cum sa nu? Ca doar vine Pastele!"

Cea mai la indemana smecherie este afisarea pe poarta casei a unei pancarte cu „Vand porc, vita". „Avem si miei, cum sa nu? Ca doar vine Pastele!", a raspuns un barbat din Calugareni care s-a recomandat Silviu. El cere 14 lei/kg de carne de miel. „Daca vreti, sun acum pe un baiat sa vina cu un miel.

Daca mai aveti rabdare, peste doua zile ma gasiti aici pe mine si pe cumnatul meu, care vine cu remorca plina cu miei", a promis Silviu, care inainte de toate s-a asigurat ca i-am notat numarul lui de mobil. „Ia spuneti, domnisoara, cati miei luati, ca vi-i dau eu mai ieftin. Am 400 de oi. Cum vreti, vi-l tai in fata sau vi-l dau viu?", a incercat si Adnan, vecinul lui Silviu.

Ca sa fie sigur de afacere, el a dat asigurari ca nu se incurca cu targul unde "se baga veterinarii si maresc pretul" si, bineinteles, a tinut sa imi lase numarul lui de telefon si al sotiei, Iuliana.

La Adunatii Copaceni, oferta speciala era pastrama de oaie, care, preparata cu niscaiva condimente speciale, costa 22 de lei. "Noi mai bine mergem la Bucuresti, in Obor, sa luam miel gata taiat, curat, parafat", a marturisit patronul unui chiosc din localitate.

Intre timp, vestitul targ de animale de la marginea Calugarenilor este pustiu si se pare ca asa va fi si sambata, cand este zi de obor. Cine sa se incurce cu noile reglementari in comertul cu miei de Paste, cand vanzarea la poarta merge in continuare brici.

Pulpa cu parafa si certificat medical

Hala Obor din Capitala. De cateva zile a inceput vanzarea mieilor, dupa ce hala noua s-a transformat in macelarie. Norme europene, spun medicii. „Ei sunt obligati sa aiba conditii de macelarie, nu de hala. Produsele nu mai stau unele peste altele.

Nu mai au tarabe, ci vitrine frigorifice", spune medicul veterinar Alexandrina Stoica, responsabilul zonei Obor din partea Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Bucuresti.

Conditiile de igiena ale Uniunii Europene nu mai permit unele obiceiuri arhaice atunci cand este vorba de vanzarea mieilor. „Ii autorizam numai daca sunt constituiti in societati comerciale. Nu pot sa autorizez pe unul care vine de la tara cu doi sau zece miei ca ar vrea sa vanda si el la Bucuresti", explica doctorul Constantin Savu, seful DSV Bucuresti.

In aceste conditii, medicii spun ca au un control mai sigur asupra produsului vandut. Lotul de miei care intra la comercializare este avizat de medicul care a autorizat taierea. Mai mult, pe miel apare obligatoriu si marca de sanatate, care poate fi vazuta in zona greabanului sau pe spata si pulpa.

Doctorii sustin ca, pentru a respecta normele europene, un reprezentant al DSV va sta permanent in spatiile de vanzare. Acestia vor fi prezenti de la ora 7 dimineata si pana la ora 20. Programul special a inceput de luni si va dura pana pe data de 7 aprilie. „Vom sta cu ochii pe ei, iar daca nu respecta normele de igiena, avem grija sa ii sanctionam", adauga medicul Alexandrina Stoica.

Producatorii particulari de la Obor, transformati de legislatia europeana in macelari, sunt obligati sa respecte cateva norme de igiena. Intreaga marfa este expusa in boxe transparente, inchise si in conditii de frig. Portionarea carcasei nu se mai face pe taraba, ci pe un butuc special de macelarie, in timp ce cutitul trebuie sterilizat periodic.

Pentru asta, fiecare boxa este dotata cu instalatie de sterilizare si de apa calda si rece.

integral in Adevarul