Noi si noi proiecte anuntate, tranzactii de zeci de milioane de euro, optimism debordant cu privire la viitorul pietei imobiliare autohtone. Cam asa poate fi descrisa succint realitatea romaneasca. Cum arata ea insa asezata in contextul pietelor vecine? Ramanem aceiasi vasnici „tigri" ai imobiliarelor si atunci cand ne raportam la Ungaria, Polonia sau chiar Rusia?

Specialistii companiei DTZ Echinox estimeaza ca nivelul tranzactiilor din Ungaria a fost in ultimul an de aproximativ 766 milioane de euro, cifra cu cateva zeci de milioane mai mica decat cea inregistrata in Romania. Ce este insa profund diferit? Analistii spun ca trendul celor doua piete.

In timp ce in Ungaria intra cam aceleasi sume ca in 2004, in Romania investitorii abia acum incep sa descopere si alte locatii in afara celei traditionale, reprezentata de Bucuresti. Comun celor doua piete este si faptul ca una dintre cele mai importante prezente este cea a capitalului austriac.

Fondul de investitii Immoeast a platit suma-record pentru piata autohtona, de 210 milioane de euro, pentru centrul comercial Polus din Cluj, in conditiile in care cea mai mare afacere imobiliara din capitala maghiara a fost de aproximativ 100 milioane de euro.

Integral in Adevarul