Astfel, cu un pret de pana la 60 de euro pe metrul patrat, magazinul de cartier pare una dintre cele mai rentabile investitii imobiliare.

Un calcul simplu arata ca un spatiu de 100 de metri patrati poate genera un venit anual de peste 70.000 de euro doar din inchiriere. Si, in general, aceasta este suprafata cautata de clienti.

Cine sunt acestia? De regula banci sau alte institutii finaciare, lanturi de farmacii, cazinouri, retelele de magazine IT sau showroomuri.

„Fata de 2006 preturile au crescut cu aproximativ 20% pe arterele din zona ultracentrala si cu circa 30-40% in cartiere. Cresterea este mai mare in cartiere datorita extinderii retelei bancare si a magazinelor.

Dupa acoperirea zonei centrale, acestea s-au orientat spre marile aglomerari urbane.

Pentru 2008 estimam mentinerea trendului crescator, insa la o viteza mai lenta", a declarat Carmen Godeanu, senior real estate broker in Departamentul spatii industriale si comerciale al Regatta.

Magheru si Bratianu deschid topul celor mai scumpe locatii

Cele mai mari chirii pentru spatiile stradale din Bucuresti se inregistreaza pe bulevardele Magheru si Bratianu, unde inchirierea unui metru patrat costa circa 150 de euro pe luna.

Pe alte artere din Capitala, precum Calea Victoriei sau Dorobanti, chiria lunara este cuprinsa intre 80 si 100 de euro pe metru patrat. Aceasta scade odata cu departarea de centru.

Pe soseaua Stefan cel Mare, pe Calea Mosilor si pe Mihai Bravu, nivelul ajunge la 50 de euro pe metru patrat pe luna. „Preturile variaza in functie de locatie si de suprafata. In cazul acestui tip de proprietati intervine un nou factor, vadul comercial.

Acesta este la fel de important, la fel ca locatia si suprafata in stabilirea pretului", precizeaza Godeanu.

Integral in Adevarul