Interesul pentru actiunile cotate la Bursa de Valori Bucuresti a crescut si in randul parlamentarilor. Dar, odata cu "joaca" din Parlament a legii privind pragul de detinere la SIF-uri, parlamentarii cu detineri importante la Bursa s-au dovedit "suporteri" ai titlurilor SIF.

Actiuni la societatile cotate la Bursa detin aproape toti oficialii romani, printre preferate fiind actiunile SIF, ale bancilor, ale societatilor din sectorul petrolier si al medicamentelor.

Portofolii impresionante din punctul de vedere al valorii detin insa putini membri ai Parlamentului, printre care Verestoy Attila, Ionut Popescu, Vasile Blaga sau Codrut Seres, care au acordat si o atentie deosebita SIF-urilor.

Un jucator pasiv la Bursa este si premierul Calin Popescu-Tariceanu, care nu si-a modificat portofoliul in ultimii doi ani, dar valoarea ?averii" a crescut cu 30.575 lei datorita aprecierii cotatiei titlurilor SIF. Titlurile preferate de Tariceanu sunt actiunile SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia, alaturi de BRD si Banca Transilvania.

Desi detine foarte putine actiuni la aceste companii, cresterea valorii acestora la Bursa i-a adus premierului un plus de valoare fara sa se ?oboseasca" foarte mult cu administrarea.

Mai activ s-a dovedit senatorul Ionut Popescu, care detinea, la sfarsitul anului trecut, un portofoliu in valoare de 4 milioane lei. O pondere importanta a fost acordata actiunilor SIF, valoarea acestor detineri fiind de 3,66 milioane lei. Dar in portofoliul lui Ionut Popescu se mai gasesc si titluri BRD sau Rompetrol Rafinare, cu ponderi mici.

UDMR este bine reprezentat

Unul dintre cele mai importante portofolii este detinut de senatorul UDMR Verestoy Attila, care a castigat in numai trei luni aproximativ 20 milioane lei. Castigul este reprezentat de aprecierea portofoliului detinut la societatea de brokeraj prin care senatorul ?joaca" la Bursa. Spre deosebire de portofoliul premierului, Verestoy Attila a realizat si modificari importante de structura.

Spre exemplu, in perioada septembrie-decembrie 2006, senatorul a cumparat 600.000 de actiuni SIF Banat-Crisana, 700.000 de actiuni SIF Transilvania si 525.000 de actiuni SIF Muntenia, dar a si vandut un milion de actiuni SIF Moldova si peste 2,4 milioane de actiuni SIF Oltenia.

Integral in Saptamana Financiara