EVZ: De ce renunti la TVR?

Cosmin Prelipceanu: Sa zicem ca nu plec de la TVR, ci ca ma intorc la Realitatea. Ei au avut un proiect care mi-a placut foarte mult, dar nu pot sa ascund ca sunt cateva lucruri serioase care ma deranjeaza foarte mult la TVR si care m-au ajutat in luarea acestei decizii.

Dar ma gandesc foarte serios ca nu pot sa vorbesc despre ele, pentru ca sunt la TVR multi oameni in care am incredere si pe care ii respect foarte mult.

E vorba de insatisfactie profesionala?

Am senzatia ca nu pot sa merg mai departe. Ca nu pot sa cresc, ca nu pot sa fac pasi inainte. Simteam ca bat pasul pe loc.

Ce nu-ti convenea?

Ritmul. Viteza cu care se schimba lucrurile. Planul care m-a atras pe mine la TVR continea niste jaloane in timp, care nu au fost respectate.

Prezentai principalul jurnal. Nu era o provocare?

Eu nu am venit la TVR ca sa fiu prezentatorul de la ora 19.00. Am venit sa fac un anume fel de jurnal, care din punctul meu de vedere nu s-a intamplat, este posibil sa se intample in continuare. Din punctul meu de vedere conditiile sunt din ce in ce mai putine ca jurnalul sa ajunga asa cum mi-ar fi placut mie sa fie. Nu vreau sa vorbesc despre conditii.

Cum ai fi vrut tu sa fie Jurnalul?

Mult mai proaspat, mai divers, mai dinamic, mai plin de oameni, mult mai plin de jurnalisti. Dar parghiile nu sunt numai la mine.

Plecarea ta are legatura cu proiectul de Jurnal pe care trebuia sa-l prezinti cu Sanda Nicola si care nu s-a mai facut?

Nu neaparat. Era un lucru pe care ni l-am dorit mult, si eu, si Sanda, si pe care cred ca si l-au dorit si altii, dar nu este principalul motiv. E un cumul. Nu s-a facut acest jurnal din mai multe motive, pe care nu vreau sa le detaliez.

Care era mandatul tau in TVR?

Primul lucru pe care mi l-au spus si Rodica Culcer, si Tudor Giurgiu a fost urmatorul: Jurnalul TVR are o mare problema de credibilitate. Oamenii se uita la TVR ori din obisnuinta, ori din fidelitate, dar mare parte nu se uita, pentru ca nu au incredere in acest jurnal. Lucru care intr-un an s-a schimbat.

Din punct de vedere al audientei, Jurnalul nu a performat insa...

Aici e o discutie mai lunga si mai rafinata decat sa ne uitam la cifre brute. Televiziunile generaliste sunt in scadere de audienta in general, TVR este in scadere de audienta, in general.

Practic, Rodica Culcer si cu tine ati avut un proiect de jurnal.

Da, doar ca proiectul nu a fost dus la bun sfarsit. Din cauze pe care nu le detaliez si care nu tin de Rodica Culcer, pentru ca ai pronuntat numele ei.

Din criteriile care diferentiaza un jurnal, la ce statea bine si prost TVR: calitatea stirilor, prezentatorul, formatul, postul si ora de difuzare?

Sta foarte bine la calitatea stirilor, sta prost la ora de difuzare si scartaie la format. Brandul TVR este aproape fifty-fifty - si pozitiv, si negativ. Ora de difuzare nu este una traditionala. Cea traditionala pentru posturile publice este 20.00, nu 19.00, dar - si acum emit pareri - in acest calcul intra si alte argumente, de ordin comercial, de programare.

De ce nu, este si o chestiune de reputatie, de frunte pe care sa o tii sus. Si, de ce sa nu recunoastem, daca ai muta jurnalul la o alta ora, ar fi o recunoastere implicita ca ai renuntat la lupta.

integral in EvZ