La exact un an de la explozia care a distrus casa doctorului american de origine romana Nicholas Bartha, o avalansa de procese se afla pe rol in tribunalele din New York, insa exista sanse minime ca victimele tragediei sa primeasca despagubirile de milioane de dolari pe care le revendica.

Cel putin zece persoane au dat in judecata firma de avocati care se ocupa de mostenirea fostului doctor, precum si pe fiica acestuia, Serena (administratorul principal), solicitand milioane de dolari despagubiri pentru traumele fizice si pentru stricaciunile provocate de explozia pusa la cale de Bartha in dimineata zilei de 10 iulie 2006.

Alaturi de fosta secretara a doctorului, romanca Ileana Cora, care a depus o plangere la inceputul acestui an, printre reclamanti se afla cel putin doua dintre cele trei persoane care treceau prin fata casei in momentul exploziei. Una dintre victime, ziarista Jennifer Panicali, a suferit taieturi pe fata de la bucatile de sticla provenite in urma exploziei care a distrus cladirea de patru etaje. Panicali cere daune de aproape cinci milioane de dolari.

Un club de golf aflat in imediata apropiere a locuintei lui Nicholas Bartha a inaintat o plangere la Curtea Suprema din Manhattan, acuzand fosta sotie a doctorului si pe cele doua fiice ca au cunoscut planurile sinucigase ale acestuia, insa nu au facut nimic pentru a le opri.

In plus, avocatii faimosului “The Links Club“, aflat pe strada 62, au dat in judecata si compania ConEdison (principalul furnizor de energie electrica si gaz in New York), despre care afirma ca in dimineata exploziei nu a investigat in mod corespunzator sesizarile legate de scurgerile de gaz provenite din cladirea lui Bartha si ca a continuat sa furnizeze gaze naturale desi doctorul

fusese acuzat si inainte de tragedie de “interventii ilegale“ la reteaua de gaz.

Expertii juridici afirma insa ca este putin probabil ca reclamantii sa primeasca milioanele de dolari solicitate din cauza faptului ca mostenirea fostului doctor trebuie sa acopere costurile uriase ale demolarii cladirii si curatirii locului, precum si taxele pentru avocatii care se ocupa de acest caz.

Mai mult, Curtea Suprema din Manhattan a hotarat anul trecut ca fosta sotie a doctorului Bartha, Cordula Hahn, trebuie sa primeasca patru milioane de dolari in urma divortului. “La final, dupa ce se trage linie, foarte putini bani vor ramane pentru a multumi toti reclamantii“, ne-a declarat o sursa din cadrul firmei de avocati ce administreaza mostenirea fostului medic.

Procurorii sustin ca explozia care a tinut prima pagina a ziarelor in iulie 2006 a fost provocata de doctorul Bartha pentru a impiedica fosta sotie sa-si adjudece jumatate din locuinta situata in zona Upper East Side din Manhattan.

Dupa un divort care a durat cinci ani, doctorul a fost obligat sa-i plateasca fostei sale sotii despagubiri de 4.000.000 de dolari, taxele pentru avocat si o pensie lunara de 5.000 de dolari. Casa, care gazduia si cabinetul “Madison Medical Associates”, urma sa fie scoasa la licitatie in octombrie.

Intr-un email trimis ziarelor cu o ora inainte de explozie, doctorul Bartha a afirmat ca prefera sa moara in casa decat sa o piarda, asa cum s-a intamplat cu locuinta parintilor sai din Rosia Montana expropiata de comunistii romani in 1947.

Lotul de teren pe care se aflau cladirea si biroul doctorului Bartha a fost cumparat in aceasta primavara de catre compania The Russian Investment Group, care intentioneaza sa ridice o cladire ”verde” cu o suprafata totala de aproximativ 745 de metri patrati, cu cinci dormitoare, o piscina subterana si o gradina de bambusi.

RIGroup a platit 8.3 milioane de dolari pentru parcela de teren si doreste sa vanda imobilul ecologic pe care-l va construi cu aproximativ 30 de milioane de dolari.