Comisia Europeana a anuntat luni ca pana la sfarsitul saptamanii va face publice numele companiilor de telefonie mobila care nu au adoptat setul de masuri privind reducerea tarifelor convorbirilor telefonice in sistem roaming pana la data de 30 iulie, informeaza Reuters. Sursa citata precizeaza ca printre companiile vizate se numara si operatori din Romania.

“Cine nu a adoptat masurile pana astazi incalca regulile impuse”, a declarat un purtator de cuvant al comisarului european pentru Telecom, Viviane Reding.

Pana in dupa amiaza zilei de luni existau probleme in Romania si Bulgaria, precum si in Cipru, Franta si Belgia, informeaza Reuters citand o sursa din cadrul UE.

Operatorii din Germania, Luxemburg, Finlanda, Slovenia si Malta urmeaza sa fie laudati de Comisie intrucat au adoptat masuri care depasesc cerintele europene.

Comisia Europeana a impus un tarif de maxim 49 de euro centi pentru un apel efectuat in sistem roaming intr-una din cele 27 de destinatii din UE si maxim 24 de eurocenti pentru un apel primit.

Operatorii de telefonie au termen pana luni, 30 iulie, sa faca publice tarifele urmand sa le implementeze pana la data de 31 august.

Noile reguli adoptate de Comisie sunt printre cele mai populare in randul populatiei Uniunii, intentia comisarului Reding fiind ca europenii sa beneficieze de ele inca din timpul vacantei de vara din anul 2007.

Un purtator de cuvant al Comisiei a precizat ca operatorii care nu se conformeaza sunt pasibili de amenzi.

Pana in acest moment, Vodafone Romania, Orange Romania si Cosmote Romania au anuntat atat tarifele la care vor fi efectuate convorbirile in sistem roaming, precum si data la care acestea vor intra in vigoare.