Lucrările de construire la Centrul Cultural Favorit au fost sistate la 30% și șantierul va intra în conservare. Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că firma care execută lucrările, Aedificia Carpați, a cerut majorarea contractului de la 50 la 100 de milioane lei, lucru imposibil în acest moment din cauza prevederilor legale, iar constructorul a sistat lucrările. Primarul spune că va rezilia contractul și va organiza o nouă licitație pentru finalizarea lucrărilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Situația este următoarea. Constructorul a câștigat contractul undeva la 50 de milioane de lei și acum au cerut 100 de milioane. Nu există formă legală ca din pix primăria să poată să le aprobe această creștere fabuloasă. Noi suntem cu toate plățile la zi, ei au oprit unilateral lucrările, nu le convine prețul cu care au câștigat licitația. Repet, Sectorul 6 și-a îndeplinit toate obligațiile contractuale, ei refuză să mai lucreze fiindcă a crescut prețul la materiale și spun că ies în pierdere. În acest moment nu există bază legală să majorăm atât de mult, este penal, vine Curtea de Conturi. Și dacă m-aș duce în fața Consiliului Local cu majorarea prețurilor, nu am bază legală, este ca și cum aș dubla prețul de licitație din pix. Ne caută DNA-ul pe toți. Firma respectivă este extrem de rapace, este cunoscută pe piață pentru acest lucru, avem probleme cu ei și la alte obiective, unități de învățământ. Am înțeles că este modelul lor de business să vină la licitație cu un preț mai mic, apoi să cerară majorări succesive”, a declarat Ciprian Ciucu pentru HotNews.ro.

Licitația pentru finalizarea lucrărilor va fi demarată abia după rezilierea actualului contract.

”S-au făcut mai multe schimburi de scrisori și vom rezilia contractul, asigurându-ne că vor pune în conservare obiectivul. Efectiv, altă formă legală nu există decât să reluăm licitația. Aici suntem. Până nu încheiem contractul cu constructorul actual, nu putem să lansăm o nouă licitație, dar ne pregătim. Lucrările se vor relua după noua licitație”, a explicat Ciucu.

Cetățenii din Grupul Inițiativa Favorit au scris pe pagina de Facebook că deja constructorul a început să demonteze schelele, iar rezilierea contartului este iminentă.

”Dragi Favoriți, șantierul Centrului Cultural Favorit se închide, iar lucrările realizate până la ora actuală intră în conservare. Ordonanța Guvernului nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, care prevede ajustarea, cu anumite procente, a proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice, nu este de ajutor în cazul proiectului Favorit – nu acoperă cheltuielile aferente scumpirii materialelor de construcții. Iar Primăria de sector, prin vocea primarului Ciprian Ciucu, ne-a informat nu are altă bază legală pentru a continua finanțarea acestui proiect, la costurile actuale. După cum se poate vedea și din imagine, Aedificia Carpați demontează schelele, eșafodajele și se pregătește să execute lucrările de conservare”, au scris cetățenii.

Cum va arăta cinematograful după modernizare - simulare prezentată în 2015 de Primăria Sector 6

Contractul pentru execuția lucrărilor la Centrul Cultural Favorit a fost semnat în anul 2018 (Contract nr.181-30.10.2018). Pe 14.01.2019 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de demolare a vechii clădiri a cinematografului, iar pe 27.05.2019 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de executie a noii construcții. Potrivit informațiilor din sistemul electronic de achiziții publice, lucrarea trebuie finalizată în 36 de luni.

Valoare contractului la semnare (în 2018) a fost de 57.385.282,01 lei, inclusiv TVA. Acesta a mai fost majorat, în prezent valoarea sa fiind de 63.389.458,98 lei, inclusiv TVA .

Gradul de execuție a lucrărilor este de 30%, iar suma decontată de Primărie constructorului este de 13.304.580,09 lei, potrivit datelor transmise de instituție la solicitarea HotNews.ro.

”Ca urmare a creşterii preţurilor la materialele de construcţii, executantul lucrărilor a solicitat creşterea preţului contractului cu aproximativ 100%, deși contractul nu prevedea o formulă de actualizare a prețurilor. Ca urmare a acestei solicitari, lucrările de executie au fost sistate, deoarece nu exista posibilitatea legală din partea Primariei Sector 6 să aprobe o astfel de creştere a valorii contractului de execuție. Prin apariția OG 15/2021 s-a creat posibilitatea introducerii unei formule de actualizare a prețurilor în contractele de investiții care nu prevedeau asemenea clauze. Constructorul (Aedificia) nu a solicitat modificarea contractului în acest sens, obiectând că formula propusă în ordonanța de guvern nu este una care să țină pasul cu evoluția prețurilor, fiind astfel nevoiți să lucreze în pierdere. În urma blocajului apărut și la solicitarea constructorului, Primăria sector 6 a demarat demersurile pentru rezilierea contractului pentru acest obiectiv de investiții”, se mai arată în răspunsul transmis de Primăria Sectorului 6.

Primăria Sectorului 6 a anunțat că va reabilita Cinematograful Favorit încă din 2010. În 2011 a realizat studiul de fezabilitate pentru modernizarea cinematografului, în 2012 a făcut proiectul tehnic și a alocat bani pentru consolidare în 2013-2015, însă lucările nu au putut începe deoarece cinematograful se afla în administrarea RADEF, iar RADEF, aflată sub autoritatea Ministerului Culturii, nu putea transfera clădirea către administrația locală, neavând un consiliu de administrație la data respectivă.

Primăria sectorului 6 a anunțat pe 14 aprilie 2015 că va da în judecată Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF RomâniaFilm) dacă nu i se transferă cinematograful Favorit. Transferul a fost făcut abia în august 2015, iar de atunci instituția a făcut documentele necesare demarării licitației. Grupul de inițiativă Civică Favorit militează de peste 10 ani pentru modernizarea cinematografului.