​Mai mulți abonați Vodafone au fost notificați vineri, 16 septembrie, că prețul abonamentului lunar de servicii mobile va crește cu 1 euro (TVA inclus), începând cu data emiterii facturii din luna octombrie. În plus, al doilea mare operator de comunicații mobile, spune că va introduce în contracte o clauză de indexare anuală a prețului serviciilor raportat la rata inflației.

Factura telefonieFoto: Prot Tachapanit | Dreamstime.com

Mai mulți cititori HotNews.ro ne-au semnalat că au fost notificați vineri de către Vodafone privind decizia unilaterală de majorare a prețurilor la abonamente de servicii mobile.

La solicitarea HotNews.ro, oficialii Vodafone au transmis următorul punct de vedere:

  • „Ca urmare a creșterii costurilor legate de furnizarea serviciilor noastre, inclusiv ale unora dintre extra-opțiunile oferite clienților, prețurile abonamentelor vor fi majorate proporțional.
  • Majorările comunicate clienților în această perioadă nu au legătură cu situația actuală de pe piața energiei, situație intervenită ulterior primelor anunțuri de modificare a tarifelor.
  • Notificarea trimisă clienților cuprinde și informarea legată de aplicarea tarifului de 1 euro doar clienților pentru care se emit facturi tipărite, cu scopul reducerii consumului de hârtie.
  • Pentru evitarea acestui cost, le recomandăm clienților noștri să activeze factura în format electronic în aplicația My Vodafone.
  • Clienții care nu sunt de acord cu modificările menționate au posibilitatea de a denunța unilateral contractul, în termen de 30 de zile de la primirea notificării, fără plata vreunei penalități sau despăgubiri”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Vodafone România.

Ce creșteri de preț va face Vodafone începând cu luna octombrie

Redăm mai jos notificarea primită vineri de mai multi abonați Vodafone:

„În contextul majorării costurilor legate de furnizarea serviciilor mobile (cum ar fi, de exemplu, creșterea costurilor de furnizare a energiei electrice și a carburantului) te informăm asupra următoarelor modificări ale contractului tău de servicii:

  • 1. Prețul lunar al abonamentului tău de servicii mobile va crește cu 1 EUR (TVA inclus) fără modificarea perioadei minime contractuale.
  • 2. Tariful pentru factura tipărită va fi de 1 EUR (TVA inclus) pentru fiecare factură emisă în format tipărit. Acest tarif nu se va aplica dacă ai optat pentru factura electronică. Ne dorim să protejăm planeta și să reducem impactul activității noastre asupra mediului, inclusiv prin diminuarea consumului de hârtie. Te încurajăm să utilizezi mijloacele digitale de transmitere a facturii accesând secțiunea Factura Ta din contul tău My Vodafone. Astfel vei economisi bani și vei contribui la un mediu mai curat.
  • 3. În cazul suspendării serviciilor pentru neplată, după achitarea restanțelor, se aplică un tarif de reconectare în valoare de 3 EUR (TVA inclus). Acesta se va regăsi pe factura următoare reconectării. Poți accesa oricând situația facturilor tale în secțiunea Factura Ta din contul tău My Vodafone sau apelând *222 și solicitând „vreau datele facturii” ghidului interactiv Andreea.
  • 4. Pentru că inflația este un factor esențial în mecanismul de creare a prețurilor pentru toate bunurile și serviciile, contractul se completează cu o clauză de indexare anuală a prețului serviciilor în conformitate cu indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), respectiv rata inflației, stabilite pentru România de către Eurostat, Oficiul de Statistică al Comunităților Europene, fără a putea depăși, însă, un procent de 3% pe an din valoarea serviciilor.

Prin urmare, art.3.1 al contractului tău se completează cu următoarea clauză: Având în vedere anumite fluctuații ale prețurilor bunurilor și serviciilor pe piață de natură a afecta echilibrul contractual, în vederea restabilirii acestuia, părțile convin ca tarifele pentru serviciile Vodafone să poată fi indexate, cu o frecvență anuală, prin simpla notificare transmisă de către Vodafone odată cu factura, anterior aplicării indexării. Indexarea se va face în funcție de indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), respectiv rata inflației, stabilite pentru România de către Eurostat, Oficiul de Statistică al Comunităților Europene, fără a putea depăși, însă, un procent de 3% pe an.

Părțile convin că indexarea anuală a tarifelor în raport cu rata inflației nu reprezintă o modificare unilaterală a prețului contractului, posibilitatea de indexare și mecanismul acesteia fiind agreate de parți încă de la încheierea contractului. Clientul declară în mod expres că a citit, înțeles și acceptă prezenta clauză.

  • 5. Tarifele standard naționale de voce, SMS și date se modifică astfel : 0,2 EUR/ minut si 0,05 EUR/ SMS către orice rețea națională; 5 EUR/ 5GB internet pe mobil național (indiferent de traficul consumat din totalul de 5GB); tarifele conțin TVA.
  • 6. Tarifele de roaming în țările din afara Spațiului Economic European (non SEE) se modifică în conformitate cu informațiile din tabelul de mai jos. Pentru traficul de internet pe mobil și apelurile de voce primite și efectuate tarifarea se face pe bază de pachet. Tariful se aplică de la prima inițiere a unei sesiuni de date, respectiv apel de voce până la epuizarea pachetului. După epuizarea unui pachet se activează automat unul nou.

Modificările de mai sus intră în vigoare începând cu data emiterii facturii tale din luna octombrie.

Dacă nu ești de acord cu modificarea, poți denunța unilateral contractul în magazinele Vodafone sau la *222, în 30 zile de la primirea acestei informări, fără plata vreunor penalități sau despăgubiri. Daca ai achiziționat un telefon în rate, ratele rămase devin scadente la ultima factură sau pot fi achitate lunar.”

Orange, Vodafone și Telekom au criticat Ordonanța dată de Guvern pe energie: Afectează grav planurile de investiții, inclusiv pentru 5G

​Modificarile din domeniul energiei aduse de Guvern prin Ordonanta de Urgenta nr. 119/2022 produc un efect major destabilizator asupra serviciilor de telecomunicatii și afectează grav planurile investiționale în domeniu, a avertizat vineri, 2 septembrie, Asociația operatorilor mobili din România (AOMR), care reprezintă interesele Orange, Vodafone și Telekom Mobile.

Companiile din telecom spun că prin această OUG, Executivul anulează estimarile de dezvoltare, de investiții și de cost realizate de operatorii de comunicatii electronice pentru infrastructura specifică.

Operatorii amintesc faptul că operarea rețelelor, considerate ca având importanță strategică, în mod deosebit în contextul geo-politic actual, presupune un consum permanent și semnificativ de electricitate.

  • „Având în vedere și contextul anunțatei licitații de spectru 5G, care implică investiții substanțiale din partea operatorilor telecom precum și faptul că serviciile de telefonie și internet sunt esențiale și se regăsesc în toate aspectele activităților economice, sociale și educaționale din Romania, adoptarea acestei Ordonanțe de urgență creează riscul unei perturbări majore, cu efect negativ asupra întregii economii și asupra societății în ansamblul său și pune în pericol eforturile de digitalizare ale României.”, spun cei trei mai operatori prin vocea AOMR.

Asociația amintește că România beneficiază de cele mai mici prețuri la telefonie și internet din Europa, venitul mediu per utilizator fiind de 6,3 euro comparativ cu, spre exemplu, 11,38 Euro în Ungaria, 14,92 euro în Spania, 20,17 euro în Franta, în vreme ce calitatea serviciilor din România este superioară calității serviciilor din celelalte țări europene.

Asociația operatorilor mobili a mai atenționat că în prezent România este pe ultimul loc în indexul Economiei și Societății Digitale (DESI), publicat de Comisia Europeana în 2022 (la fel ca si in 2021), iar masurile adoptate fac si mai dificila recuperarea decalajului digital existent față de celelalte state europene.

Efectele OUG pe energie: Industria telecom ar avea costuri suplimentare de 400 milioane de euro

Criticile vin în contextul în care prin noua Ordonanță de urgență adoptată joi, 1 septembrie, Guvernul a decis să nu mai compenseze consumul tuturor consumatorilor non-casnici, așa cum era în Ordonanța 27/2022.

Prin noua Ordonanță, noii beneficiari sunt doar IMM-urile, agenții economici din domeniul industriei alimentare și instituții publice – pentru care se va compensa 85 % din consumul mediu lunar realizat în anul 2021 – precum și spitalele publice și private, instituțiile de învățământ publice și private, creșele și furnizorii publici de servicii sociale publici și privați – pentru care se plafonează și compenseaza consumul integral.

Restul industriilor, printre care și cea de telecomunicații, vor plăti integral prețul din piață, fără nicio compensare de la bugetul de stat.

Surse din industria telecom au precizat deja pentru HotNews.ro că schimbările adoptate de Guvern vor genera costuri suplimentare de 400 milioane de euro.

Sursa foto: Dreamstime.com.