Borussia Dortmund s-a calificat în finala Champions League, după un parcurs la care nu se așteptau nici cei mai înfocați fani din „Zidul Galben”. Echipa din Germania a fost apărată de zeița Fortuna (PSG a nimerit de patru ori bara în retur), s-a impus și pe Parc des Princes, scor 1-0 (2-0 la general), și va încerca să cucerească a doua sa „urecheată” pe Stadionul Wembley din Londra.

Borussia DortmundFoto: Eibner-Pressefoto/Memmler / imago sportfotodienst / Profimedia

Unicul gol al partidei de la Paris a fost înscris de Mats Hummels ('50), după un corner executat excelent de Julian Brandt.

În tur, echipa antrenată de Edin Terzic a câștigat grație reușitei lui Niclas Fullkrug ('36).

Reamintim că în cealaltă semifinală se vor afla miercuri față în față Real Madrid și Bayern Munchen. În manșa tur, pe Allianz Arena a fost 2-2.

De știut:

  • După ce a terminat pe primul loc în Grupa F (din care au mai făcut parte PSG, AC Milan și Newcastle), Dortmund a eliminat-o pe PSV în optimi (1-1 în deplasare și 2-0 acasă), pe Atletico Madrid în sferturi (1-2 pe Metropolitano și 4-2 pe propriul teren) și pe PSG în semifinale (1-0 pe Westfalenstadion și 1-0 pe Parc des Princes).
  • Dortmund a avut parte de un sezon sub așteptări în Bundesliga: se află pe locul 5, dar este sigură de prezența în viitoarea ediție a Ligii Campionilor.
  • Borussia Dortmund a mai ajuns de două ori în finala Champions League: a câștigat trofeul în sezonul 1996/97 (3-1 în finala cu Juventus, la Munchen), dar a fost învinsă de rivala Bayern Munchen în sezonul 2012/13 (1-2, chiar pe Wembley, unde se va disputa și ultimul act din această ediție).
  • Finala Champions League, sezonul 2023/2024, se va disputa în data de 1 iunie, pe Stadionul Wembley din Londra.

Au evoluat echipele:

  • PSG: Donnarumma - Hakimi, Marquinhos, Beraldo, Nuno Mendes - Zaire-Emery (Lee Kang-in '76), Vitinha, Ruiz (Asensio '63) - Dembele, Goncalo Ramos (Barcola '63), Mbappe. Antrenor: Luis Enrique
  • Dortmund: Kobel - Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen - Can, Sabitzer, Adeyemi (Reus '56) - Brandt (Nmecha '85), Sancho (Sule '67), Fullkrug. Antrenor: Edin Terzic.

PSG vs Borussia Dortmund 0-1 (0-2 la general), în semifinalele Champions League

Final de meci! Borussia Dortmund câștigă și pe Parc des Princes, scor 1-0, și se califică în finala Champions League!

Min 90+1: Mbappe cade în careu după un duel cu Schlotterbeck, cere penalty, dar arbitrul lasă jocul continue.

Min 90: Repriza secundă este prelungită cu 4 minute.

Min 89: Asediul continuă la poarta lui Kobel - Lee își încearcă norocul de la marginea careului, dar trimite peste.

Min 88: Vitinha șutează violent, mingea lovește din nou bara - pentru a patra oară în acest meci.

Min 87: Kobel respinge la un adversar, mingea ajunge la Mbappe, dar fundașii Borussiei intervin și bara îi salvează din nou pe oaspeți.

Min 82: Lee centrează perfect din lovitură liberă, dar Marquinhos trimite pe lângă poartă cu o lovitură de cap.

min 80: Mbappe primește o pasă în spatele apărării Borussiei și trage la colțul scurt, dar Kobel respinge în corner.

Min 77: Hummels mai trimite o dată mingea în poarta lui Donnarumma, dar fundașul Borussiei se afla într-o poziție clară de ofsaid.

Min 65: Arbitrul dictează inițial penalty pentru PSG, dar Dembele a fost faultat de Hummels chiar la marginea careului și decizia este schimbată - lovitură liberă pentru gazde.

Min 63: Asediu la poarta lui Kobel - Ramos reia greșit dintr-o poziție foarte bună.

Min 61: PSG mai nimerește o dată bara, de această dată prin Mendes, care a tras puternic de la marginea careului.

Min 60: Ratare PSG. Vitinha pasează în careu, dar Ramos trage peste poartă cu un șut fără preluare.

Min 50: GOOOL Dortmund. Hummels deschide scorul pentru nemți cu o lovitură de cap la colțul lung, după un corner executat perfect de Brandt, la care Donnarumma a ezitat să iasă.

Min 47: Ocazie mare pentru PSG. Centrarea lui Mbappe este deviată de Goncalo Ramos la Zaire-Emery, care din poziție foarte bună șutează în bara laterală.

Min 46: S-a reluat partida de la Paris.

Min 45+1: Final de primă repriză pe Parc des Princes.

Min 45: Șutul puternic trimis de Fabian Ruiz de la marginea careului este deviat de Schlotterbeck pe lângă poartă.

Min 35:Ocazie mare Dortmund. Contraatac purtat de unul singur de Adeyemi, încheiat cu un șut din interiorul careului la care Donnarumma a intervenit excelent.

Min 31: Mbappe ocolește mai mulți adversari, PSG duce mingea până în flancul drept, dar Dembele ratează complet execuția și trimite peste poartă.

Min 19: Fullkrug se descurcă din nou cu mai mulți adversari în jur, pasează pentru Ryerson, dar fundașul lovește cu exteriorul și ratează ținta.

Min 13: Ramos primește mingea la marginea careului, pivotează, dar șutul său trece pe lângă poartă.

Min 12: Fullkrug pasează cu pieptul pentru Adeyemi, iar Beraldo respinge în corner la șutul fotbalistului cu mamă româncă.

Min 7: Încă un șut pe poarta lui Kobel: Mbappe trage fără preluare, dar nu îi pune probleme portarului Borussiei.

Min 4: Hakimi centrează, dar Ramos nu lovește mingea așa cum și-ar dori și Kobel prinde.

Min 1: Partida de la Paris a început.