Un sondaj realizat recent de o platformă de recrutare arată că 7 din 10 companii vor oferi prime de Paște în acest an, peste jumătate din ele optând să acorde bani angajaților. Deși îmbucurătoare, rezultatele pot fi citite și în revers: în cadrul aceleiași analize, una din cinci companii a confirmat, pe de altă parte, că nu a alocat un buget pentru acest lucru și nu va oferi astfel de bonusuri în 2024.

Abonamente medicaleFoto: Shutterstock

Prin comparatie, diferențele dintre ce își permit să acorde angajatorii și ce cheltuieli estimează românii pentru sărbătorile pascale sunt vizibile și, în unele cazuri, semnificative. Chiar și în cazul în care vin sub formă de bani sau vouchere, nu pot acoperi decât o parte dintre cheltuielile din această perioadă. Iar realitatea este că, deși binevenite, astfel de bonusuri acordate punctual nu compensează, pe termen lung, nevoile financiare ale românilor.

În paralel, provocările financiare rămân o realitate și pentru companii. În pofida lor, însă, acestea trebuie să fie dispuse să caute soluții pentru a-și reține cele mai bune talente din piața muncii și pentru a-și motiva angajații. Iar beneficiile extrasalariale, mai ales dacă sunt gândite dincolo de sprijin punctual, pot fi un instrument care aduce multiple avantaje, de ambele părți.

Bugete mici pentru avantaje pe termen lung. Când 100 lei pe lună de la angajator înseamnă economii de 3.500 lei pe an pentru angajat

Dintre beneficiile extrasalariale disponibile, cele medicale, așa cum sunt abonamentele, sunt unele dintre cele mai apreciate, conform specialiștilor.

Acest tip de beneficiu vine cu avantaje atât pentru companii prin deductibilități - ceea ce reprezintă un avantaj fiscal important -, cât și pentru angajați, care nu sunt doar încurajați să meargă mai des la medic, ci și să facă economii atunci când vine vorba de propria sănătate. Prin abonamentul REGINA MARIA oferit de companie, aceștia pot accesa, gratuit sau cu reduceri semnificative, analize și servicii medicale. Rețeaua de sănătate administrează un portofoliu de peste 830.000 de abonamente, număr aproape dublu față de acum 5 ani.

”Cu un cost mediu de 100 de lei lunar, un angajat economisește, în medie, 3.500 lei anual, sumă care reprezintă o economie în bugetul personal. Practic, un angajat economisește de trei ori mai mult decât valoarea anuală investită de angajator”, explică Andreea Minuță, Director Executiv, Diviza de abonamente REGINA MARIA.

Primele de sărbători rămân, fără îndoială, un sprijin apreciat de către angajați. Însă, pentru companiile care privesc în perspectivă atunci când vine vorba de a aduce plus valoare propriilor echipe, soluțiile nu se opresc la bonusuri punctuale. Pe termen lung, în locul unui coș cu produse de sărbători, un top-up de psihoterapie sau de stomatologie adăugate unui abonament existent ar aduce, cu siguranță, mai multe beneficii pentru sănătatea și bunăstarea angajatului.

Articol susținut de Regina Maria