Papa Francisc a invitat la Roma aproximativ 30 de laureaţi ai Premiilor Nobel, precum şi personalităţi din lumea ştiinţei, politicii, artei şi sportului, pentru a reflecta asupra fraternităţii umane şi „construirii unei lumi a păcii”, a anunţat marţi Sfântul Scaun, citat de agențiile EFE și Agerpres.

Papa Francisc in vizita la VenetiaFoto: Matteo Chinellato / ipa-agency.n / PA Images / Profimedia

„Fraternitatea ca bază a unei lumi noi, a unor noi relaţii umane, de dragoste pe pământ. Poate exista, aceasta este provocarea 'BeHuman' (Fii uman), tema întâlnirii convocate de suveranul pontif”, a explicat Vaticanul în anunţul despre organizarea „Reuniunii Mondiale asupra Fraternităţii Umane”, ce se va desfăşura pe 10 şi 11 mai.

Participanţii, printre care se regăsesc de asemenea profesori, medici şi economişti, vor fi împărţiţi în 12 mese rotunde în care vor fi dezbătute teme precum pacea în lume, viitorul sistemelor alimentare, sustenabilitatea companiilor, educaţia sau sportul, discuţii ce vor avea loc la Roma şi Cetatea Vaticanului.

Lidera indigenă guatemaleză Rigoberta Menchú, activistul costarican împotriva armelor nucleare Carlos Umańa şi jurnalista de investigaţii filipineză Maria Ressa se vor număra printre laureaţii Premiului Nobel pentru Pace prezenţi. Sunt de asemenea aşteptaţi, printre alţii, directorul NASA, Bill Nelson, primarul New York-ului, Eric Leroy Adams, şi activista mozambicană pentru drepturile copiilor, Graca Machel, văduva lui Nelson Mandela.

Printre locurile în care vor avea loc mesele rotunde se numără clădiri emblematice din capitala Italiei, precum Palatul Cancelariei sau Palatul Quirinal, în acesta din urmă participanţii urmând să fie primiţi de preşedintele Italiei, Sergio Mattarella.

Cum descrie Vaticanul evenimentul organizat la solicitarea papei Francisc

Pe o planetă „făcută din relaţii umane şi sociale minunate”, participanţii vor încerca să formuleze propuneri concrete pentru „a începe schimbarea istoriei, stimularea reformelor care lipsesc, a înţelege unde principiul fraternităţii este deja prezent în viaţa socială şi a discerne parametrii necesari pentru a-l măsura”, enunţă Vaticanul în mesajul său.

Evenimentul va începe cu deschiderea meselor rotunde în dimineaţa de 10 mai şi cu o conferinţă asupra păcii la care vor lua parte cardinalul secretar de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, laureaţi ai premiilor Nobel pentru Pace şi reprezentanţi ai Uniunii Africane.

Pe 11 mai, în unicul act ce va avea loc la Vatican, Papa Francisc va primi participanţii la o audienţă privată în Sala Clementină a Palatului Apostolic, unde va citi reflecţiile sale asupra obiectivelor reuniunii. După audienţă, participanţii vor lua parte la diferite conferinţe, care vor fi deschise publicului general şi la care vor fi abordate teme precum sănătatea, demnitatea la locul de muncă, reţelele de socializare, situaţia copiilor sau dreptul cetăţenilor la o informare transparentă.

Obiectivul reuniunii este de a elabora un pact mondial asupra fraternităţii şi un cod al fiinţei umane, precum şi anunţarea unui „mare eveniment” asupra fraternităţii în timpul Anului Sfânt care va fi celebrat în 2025.

„Reuniunea Mondială asupra Fraternităţii Umane” este organizată de Fundaţia Fratelli Tutti (Fraţii Toţi), o entitate din cadrul Vaticanului a cărei misiune este difuzarea artei şi evlaviei prin intermediul dialogului între culturi, în numele celei de-a treia enciclice a Papei Francisc, pentru construirea „unei lumi mai juste şi fraterne”.