Se apropie data limită pentru depunerea Declarației unice și a plății impozitului pe venit, a CAS și CASS. Dacă nu ai bani pentru că au intervenit diverse urgențe și ești un bun contribuabil, atunci există o soluție. Asta ca să eviți un eventual împrumut bancar, care te costă mai mult: atât dobânda ceva mai ridicată, precum și comisioanele aferente.

BaniFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Există un credit fiscal pe care îl poți accesa. Nu este destinat doar firmelor, ci și persoanelor fizice. ANAF nu promovească această facilitate, deși este folositoare pentru cei aflați în dificultate. Este vorba despre eșalonarea la plată în formă simplificată.

Practic, trebuie să depui la ANAF un formular (D7), iar acele impozite și contribuții le vei returna în rate timp de maxim 12 luni (poți alege o perioadă mai scurtă, dacă vrei). Dobânda este de 0,02%/zi, adică 7,3% pe cele 12 luni: sub cele bancare de peste 8%.

ANAF ar trerbui să vă soluționeze cererea în 5 zile lucrătoare.

Ca persoană fizică, trebuie ca suma pentru care ceri eșalonarea să nu fie mai mică de 500 lei. La firme, minimul este 5.000 de lei.

Pentru a beneficia de eşalonarea la plată trebuie, printre altele:

1. să depui o cerere la organul fiscal, la care se poate anexa graficul de eşalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare;

2. să nu înregistrezi obligaţii fiscale restante cu o vechime mai mare de 12 luni anterioară datei depunerii cererii şi nestinse la data eliberării certificatului de atestare fiscală (atestatul va fi eliberat de ANAF în 5 zile de la depunerea cererii)

Ce riști dacă nu vrei să-ți declari veniturile și să nu plătești impozitele și contribuțiile

Amenda pentru nedepunerea Declarației unice o știe toată lumea: între 50 – 500 lei. Totuși, pe lângă asta mai sunt și alte tipuri de sancțiuni.

În primul rând, dacă nu ai de gând să-ți declari veniturile, sunt șanse foarte mari ca peste câțiva ani să-ți sosească o notificare de conformare în care vei fi informat de către ANAF că este ceva în neregulă, adică anumite venituri nu au fost declarate și vei avea termen de 30 de zile să te conformezi, altfel vei fi prins într-un control. Cel puțin asta este procedura actuală, conform Codului de procedură fiscală.

E adevărat, notificarea de conformare încă este prost implementată. Mulți contribuabili nu știu care sunt problemele pentru care au fost înștiințați de ANAF, notificările sunt abstracte, iar când se duc la sedii să întrebe, nu li se oferă un răspuns clar. Pentru mai multe detalii vezi: Cum își bate joc ANAF de mulți contribuabili cu notificările de conformare

Dacă declari cu întârziere veniturile, nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, iar nivelul penalității este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere, spune consultantul fiscal Cornel Grama.

Conform Codului de procedură fiscală, dacă nu le declari deloc, pe lângă 0,02% dobandă se adaugă o penalitate de nedeclarare de 0,08% /zi.

„Ți se pune penalitatea asta pe lângă ce ai de plată debit. Dacă plătești debitul în termenul scris în decizia de impunere, ți se reduc cu 75% penalitățile de nedeclarare, dar rămâne dobânda de 0,02%/zi”, afirmă Grama.

Dacă merită sau nu riscul, fiecare ia propria decizie.

Pentru a veni în ajutorul celor care vor să se conformeze, HotNews.ro a realizat cu ajutorul consultantului fiscal Cornel Grama un ghid video de completare a Declarației unice 2024. Nu uitați că termenul limită este 27 mai în acest an.