Informare realizata si cu sprijinul INSP

Istoria vaccinarii

de Dr. Adriana Pistol
In prezent, exista 26 de boli infectioase care pot fi prevenite prin vaccinare, dar acest numar este in crestere. Sunt in curs de desfasurare sute de proiecte de cercetare pentru dezvoltarea de noi vaccinuri. Poliomielita este in curs de eradicare, printr-un program al OMS, obiectivul propus fiind obtinerea certificarii mondiale a eradicarii poliomielitei, pana la sfarsitul anului 2012. Programele de vaccinare in masa au avut un impact considerabil in medicina preventiva, contribuind la reducerea numarului de cazuri de difterie, tetanos, tuse convulsiva, rujeola, rubeola, oreion si hepatita virala B in majoritatea tarilor industrializate.
I​nformare realizata si cu sprijinul INSP

Copiii cu astm si cei care sufera de infectii respiratorii acute  pot face complicatii majore din cauza gripei

de HotNews.ro
Doua studii medicale recent publicate in "The Lancet" si "Pediatrics" - doua prestigioase reviste medicale - evidentiaza importanta si eficienta vaccinarii antigripale la copiii cu  infectii acute de tract respirator inferior si astm bronsic. Un studiu recent publicat in revista medicala "The Lancet", cea mai prestigioasa revista medicala internationala, evidentiaza faptul ca la copiii cu infectii acute de cai respiratorii inferioare (IACRI), virusul gripal este ca si frecventa al doilea agent patogen identificat de catre medici.
Dezbatere Gripa
Foto: Hotnews
Informare realizata si cu sprijinul INSP

VIDEO Cum ne protejam impotriva gripei sezoniere? ​

de HotNews.ro
Marţi, 15 Nov 2011 Stop gripa - Ce este gripa
Conf. Dr. Monica Luminos,  Prof. Florin Mihaltan si Dr.Adriana Pistol au discutat pe tema "Cum ne protejam impotriva gripei sezoniere?“. In cadrul dezbaterii, medicii au raspuns intrebarilor postate luni de cititori. Vezi in articol principalele idei si inregistrarea video a dezbaterii.
Informare realizata si cu sprijinul INSP

Cum ne protejam impotriva gripei sezoniere?

de HotNews.ro
Conf. Dr. Monica Luminos,  Prof. Florin Mihaltan si Dr.Adriana Pistol dezbat pe tema "Cum ne protejam impotriva gripei sezoniere?“. Posteaza intrebari prin intermediul comentariilor pana la ora 17.00, iar cei trei medici  vor raspunde la intrebarile trimise de cititori in cadrul unei dezbateri. Inregistrarea video a dezbaterii va fi postata pe HotNews.ro marti, la ora 14.00.
  • Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la sfarsitul articolului
  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana
Informare: Cum ne protejam impotriva gripei sezoniere (realizata si cu sprijinul INSP)​

Au voie gravidele sa se vaccineze antigripal?

de HotNews.ro
Femeile insarcinate reprezinta o categorie speciala, mult mai expusa gripei si racelilor, mai ales in sezonul rece, iar de cele mai multe ori, administrarea de medicamente nu este recomandata. Pentru a preveni imbolnavirea cu virus gripal se recomanda evitarea spatiilor aglomerate, o alimentatie sanatosa, imbracaminte adecvata si, nu in ultimul rand, vaccinarea antigripala.  "In Romania, din pacate, nu exista inca o practica de vaccinare antigripala sistematica, la recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist. In egala masura, nici gravidele nu sunt constiente de pericolul la care se expun, gripa fiind o boala extrem de contagioasa, care poate determina complicatii severe atat pentru ele, cat si pentru fat [...]", mentioneaza Dr. Viorel Alexandrescu.
Informare: Cum ne protejam impotriva gripei sezoniere (realizata si cu sprijinul INSP)

Sunt fumatorii mai expusi gripei si racelilor?

de HotNews.ro HotNews.ro
Conform statisticilor, 32% dintre romani sunt fumatori. Acest procent situeaza Romania la mijlocul clasamentului european,  intre tarile cu prevalenta  mica - tarile nordice -  si Grecia, Italia, tari care au o prevalenta mai mare. In Romania, in prezent, s-a constatat o crestere a numarului de fumatori, mai ales in randul femeilor. Studiile stiintifice au aratat ca fumatorii au un risc mai mare de infectie cu virusul gripal, precum si de a dezvolta forme severe ale bolii. Conform studiilor, ratele de infectare cu virus gripal au fost cu aproximativ 50% mai mari pentru fumatori decat pentru nefumatori. In cazul imbolnavirii de gripa, fumatorii tind sa aiba simptome mult mai accentuate: tuse, dificultati de respiratie, respiratie suieratoare, secretii.
Informare: Cum ne protejam impotriva gripei sezoniere (realizata si cu sprijinul INSP)

Gripa la copii - copiii sunt considerati “transmitatorii eficienti” ai gripei

de HotNews.ro HotNews.ro
Miercuri, 19 Oct 2011 Stop gripa - Ce este gripa
Gripa este o boala extrem de contagioasa care poate imbolnavi pe oricine si care poate atinge proportii epidemice. Deseori, copiii din gradinite si scoli primare raspandesc virusul in familie si in comunitate fiind transmitatori eficienti ai virusurilor gripale. De regula, copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 9 ani manifesta cele mai ridicate rate de infectie si imbolnavire cu virus gripal.
Informare: Cum ne protejam impotriva gripei sezoniere (realizata si cu sprijinul INSP)

Gripa sau raceala?

de HotNews.ro HotNews.ro
Miercuri, 12 Oct 2011 Stop gripa - Ce este gripa
Gripa este o boala extrem de contagioasa care poate imbolnavi pe oricine si care poate atinge proportii epidemice. In regiunile temperate, epidemiile de gripa apar in fiecare an in lunile de toamna si de iarna. Virusurile gripale sunt foarte contagioase si se transmit usor de la o persoana la alta prin picaturile proiectate in aer prin tuse si stranut. Virusul se poate raspandi si prin strangerea mainilor sau prin atingerea suprafetelor contaminate cu virusul respectiv, explica Conferentiar Dr. Monica Luminos - medic pediatru, specialist boli infectioase la Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals.
Informare: Cum ne protejam impotriva gripei sezoniere (realizata si cu sprijinul INSP)

Gripa - o problema de sanatate publica​. Studiu calitativ - Atitudinile, perceptiile si comportamentul romanilor fata de gripa sezoniera si metodele de preventie

de HotNews.ro HotNews.ro
In Romania, in ultimii 2 ani, cazurile de gripa au cunoscut o crestere semnificativa, conform datelor relevate de catre Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica.  Daca pana in anul 2009 numarul cazurilor clinice de gripa inregistrate intr-un sezon era de ordinul sutelor, acesta a ajuns de ordinul miilor in sezonul 2010-2011. In sezonul 2007-2008 au fost inregistrate 539 de cazuri de imbolnaviri cu virus gripal, iar in sezonul 2008 - 2009, 895 de cazuri. In timpul pandemiei din 2009 (pandemia de gripa cu noua tulpina de virus gripal AH1N1) s-au inregistrat 7.008 cazuri de imbolnaviri, iar in sezonul urmator, 2010-2011, au fost identificate 6.464 de cazuri. In ultimele 2 sezoane, s-a constatat ca cea mai frecvent afectata  de gripa a fost grupa de varsta 5-14 ani.

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by