Politistii au ridicat, marti, de la sapte universitati din tara, printre care si Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza", dosare de licenta suspectate a fi false, sustin surse din cadrul Parchetului Judecatoriei Sectorului 4, citate de Mediafax.

Cele 7 institutii de invatamant sunt Universitatea "Hyperion" din Bucuresti, Universitatea "Petrol si Gaze" din Ploiesti, Facultatea Ecologica din Bucuresti, Universitatea de stiinte si Arte "Gheorghe Cristea", Universitatea "Valahia" din Targoviste, Universitatea de Vest din Timisoara si Acadamia de Politie "Alexandru Ioan Cuza".

  • Intre 3.000 si 3.500 de euro pentru un dosar fals

Mai multi profesori de la Universitatile "Alexandru Ghica" si "Europa Ecor" din Alexandria sunt cercetati pentru eliberarea a 15.000 de diplome si foi matricole false. Anchetatorii spun ca dosarele de absolvire erau intocmite in doar cateva saptamani, in domeniul economic, petrol si gaze. Universitatile, care nu erau acreditate, se aflau in proces de lichidare din 2001, iar coordonatorul retelei de falsificatori era chiar Mina Silviu Dobronauteanu, fondatorul si rectorul celor doua universitati.

"Absolventii" acestor doua universitati sustineau examenele de licenta la universitati acreditate din Bucuresti si din tara, precum "Hyperion", Universitatea "Petrol si Gaze" din Ploiesti, Facultatea Ecologica Bucuresti, Universitatea "Gheorghe Cristea" sau Universitatea "Valahia" din Targoviste, pe baza documentelor false eliberate de reteaua de falsificatori.

Potrivit anchetatorilor, un dosar falsificat costa intre 3.000 si 3.500 de euro. In plus, o femeie, membra a retelei de falsificatori, se oferea sa se prezinte la examenele de licenta in locul celor care nu doreau sa le sustina, in schimbul a 600 de euro.

Pe data de 11 martie, ofiteri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor – Sectorul 4 Politie au dispus inceperea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, fals privind identitatea, falsificarea instrumentelor oficiale, folosirea instrumentelor oficiale false, impotriva unor membri ai retelei de falsificatori, din care faceau parte si profesori universitari.