Romania este prima tara din Uniunea Europeana care introduce pasapoartele electronice, cu ambele elemente biometrice - imaginea faciala si impresiunile digitale - incluse concomitent, a declarat joi, pentru Agerpres, seful Directiei Generale de Pasapoarte, chestor de politie Aurel-Vasile Sime.

Primele documente urmeaza sa fie eliberate pe 30 ianuarie, in judetul Ilfov, si contin 50 de elemente de siguranta, fata de pasapoartele actuale, care au 32 de elemente de siguranta.

Potrivit acestuia, termenul de eliberare a noilor pasapoarte este de 20 de zile lucratoare, termen care, in scurt timp, va fi schimbat la 15 zile lucratoare, dupa ce toata aparatura va fi testata.

Noul pasaport electronic romanesc, introdus la data de 31 decembrie 2008, prezinta o serie de noutati, printre care cea mai importanta este introducerea mediului electronic de stocare (cipul) care include toate datele personale existente in fila informatizata - nume, prenume, data nasterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetatenia etc. De asemenea, acest cip contine imaginea faciala si impresiunile digitale a doua degete pereche de la maini, cu exceptia minorilor cu varsta sub sase ani, care, potrivit regulamentelor Uniunii Europene, nu pot fi amprentati si a cazurilor de exceptie ale persoanelor la care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibila, fie temporar, fie definitiv, avand in vedere anumite accidente suferite.

Intre elementele de siguranta ale noului pasaport electronic se poate enumera si pagina de policarbonat, care este locul de stocare a cipului.

Alte elemente de siguranta sunt faptul ca datele personale sunt imprimate prin inkjet, cu laser, existenta a patru fotografii ale persoanei detinatoare a pasaportului - trei dintre acestea fiind pe pagina de policarbonat si una, color, pe pagina numarul unu, care, practic, este si pagina de date, nu de viza. Fotografia titularului este gravata cu laser si fotografia 'umbra' este realizata prin perforatie laser, numarul pasaportului este perforat in paginile 1-32, inclusiv in coperta a doua, iar tot in pagina din policarbonat gravat laser exista datele informatizate citibile optic, banda heliogravata in coperta 1, hartia utilizata cuprinzand filigrame in trei tonuri. Firul de brosare este protejat prin modalitatea de coasere iar pe coperta pasaportului este insemnul distinctiv pentru pasaportul electronic - 'Uniunea Europeana'.