In perioada 2008-2009, Romania va avea o contributie la procesul de reconstructie a Georgiei in valoare totala de 1.665.000 euro, axata pe refacerea infrastructurii de transport, ameliorarea conditiilor de viata a persoanelor stramutate datorita conflictului si gestionarea necesitatilor umanitare si sociale urgente.

Anuntul a fost facut miercuri, la Bruxelles, in cadrul Conferintei Donatorilor pentru Georgia, la care delegatia României a fost condusa de secretarul de stat Mihai Gheorghiu, arata un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, remis HotNews.ro.

Astfel, in conformitate cu politica nationala in domeniul cooperarii pentru dezvoltare, prin care Georgia este considerata tara prioritara in domeniul asistentei oficiale pentru dezvoltare (ODA), bugetul total alocat acestei tari reprezinta peste 20% din bugetul national ODA.

Aceasta contributie se adauga la ajutorul umanitar de urgenta acordat Georgiei de catre România in luna august 2008, constând in produse si echipamente sanitare in valoare de 1,3 milioane de euro.

Reuniunea, co-prezidata de Comisia Europeana si Banca Mondiala, a reprezentat un veritabil efort international de solidaritate si sprijin politic si economic pentru Georgia ca urmare a conflictului din august 2008. Delegatiile statelor participante au exprimat fara echivoc sprijinul pentru integritatea teritoriala si suveranitatea Georgiei ca principii fundamentale ale dreptului international, precum si perspectiva sa euro – atlantica in conformitate cu vointa politica si publica nationala.

Conferinta s-a dovedit un succes, fata de suma totala de 3,2 miliarde euro evaluata ca necesara pentru refacerea Georgiei in urmatorii trei ani contributiile anuntate insumand aproximativ 3,45 miliarde euro (2,8 miliarde euro sprijin din sectorul public si 650 milioane euro sprijin din sectorul privat). Domeniile prioritare de actiune, agreate in strânsa coordonare cu guvernul Georgiei, se refera la sustinerea pentru reinstaurarea increderii prin refacerea economica a tarii, sustinerea pentru nevoi sociale, in primul rând refacerea conditiilor normale de viata ale persoanelor deplasate in teritoriu si sustinerea pentru investitii esentiale in special in domeniile energiei si transportului.

Sprijinul semnificativ demonstrat de comunitatea internationala, atat la nivelul guvernamental cat si al principalelor institutii financiare europene si internationale, demonstreaza angajamentul pentru o refacere durabila a economiei Georgiei, se arata in comunicatul MAE. Acest angajament pe termen lung a fost subliniat si apreciat de primul ministru georgian, Lado Gurgenidze, care a reconfirmat vointa politica a autoritatilor georgiene pentru procesul de democratizare si reforma a tarii.