Bill Gates a donat 168,6 milioane de dolari pentru dezvoltarea de vaccinuri impotriva malariei, in cadrul noii campanii de finantare destinate luptei impotriva bolii care determina cea mai mare rata a mortalitatii din Africa, informeaza Reuters, citat de Mediafax.

Pâna in prezent, in cadrul acestei noi campanii de finantare s-au strâns trei miliarde de dolari.

Bill Gates a declarat ca initiativa PATH Malaria Vaccine, nascuta din colaborarea cu producatorul farmaceutic GlaxoSmithKline Plc, va sustine dezvoltarea "noii generatii" de vaccinuri, care vor oferi protectie impotriva bolii infectioase transmise de tântari.

Noua campanie de fonduri a fost anuntata in cadrul summit-ului organizat de Secretarul General al Natiunilor Unite, Ban Ki-Moon, care a avut ca tema stabilirea obiectivelor de dezvoltare ale urmatorului mileniu.

"Sunt increzator ca vaccinul impotriva malariei, care se afla acum intr-o faza avansata de testare, este doar primul pas", a spus fondatorul Microsoft, care a renuntat la pozitia sa oficiala in companie in iunie, pentru a se concentra pe actiuni filantropice.

"Acum este momentul sa dezvoltam o noua generatie de vaccinuri, care sa fie mult mai eficiente si care ar putea chiar sa ajute la eradicarea totala a maladiei", a adaugat acesta.

Expertii sunt de parere ca vaccinul este, intr-adevar, cea mai buna metoda de a lupta impotriva bolii, dar pâna acum niciunul dintre cele incercate nu s-a dovedit eficace si asta pentru ca parazitii Plasmodium din regnul Protozoa au un ciclu de viata complex atât in interiorul tântarilor, cât si in interiorul corpului uman, ceea ce le permite sa pacaleasca sistemul imunitar.

Reprezentantii GlaxoSmithKline Plc au raportat ca vaccinul experimental testat in prezent a avut o rata de protectie de 65% in rândul copiilor voluntari.

Un consortiu international pe probleme de sanatate - Roll Back Malaria Partnership -, cuprinzând agentii din cadrul Natiunilor Unite, companii farmaceutice si experti in sanatate, a anuntat, joi, ca, anual, va fi donata o suma de 5 miliarde de dolari, pentru prevenirea mortalitatii provocate de malarie, de cinci ori mai mult decât fondurile alocate anterior.

Banca Mondiala a anuntat, de asemenea, ca va creste investitiile in lupta impotriva malariei din Africa cu 1,1 miliarde de dolari, concentrând actiunile de prevenire in Republica Democrata Congo si Nigeria, care au o pondere de 30-40% din totalul de decese inregistrate la nivel global impotriva malariei.