Sindicalistii ameninta ca de miercuri vor picheta, pe termen nelimitat, sediile ministerelor Muncii si Economiei, precum si pe cele ale prefecturilor din tara, daca Guvernul nu decide majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei de la 1 iulie, anunta Mediafax.

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a declarat, astazi, pentru Mediafax, ca sindicalistii vor iesi, de miercuri, in strada. Potrivit lui Petcu, acestia vor picheta, pe perioada nedeterminata, intre orele 9.00 si 12.00, sediile ministerelor Muncii, Economiei si prefecturilor din tara, in cazul in care premierul Calin Popescu Tariceanu nu va decide majorarea salariului minim la 540 de lei incepand din 1 iulie.

Petcu a spus ca refuza orice alta intalnire cu reprezentantii Guvernului, deoarece sindicalistii si-au exprimat punctul de vedere la discutiile de miercurea trecuta.

"Daca apucam sa incepem protestele, nu mai acceptam 540 de lei salariul minim, de la 1 iulie avem mandat sa cerem 600 de lei, pentru ca au crescut si preturile. Daca ne lasa sa intram in actiuni, vom continua pana la toamna, iar de la toamna vom da jos Guvernul", a precizat Petcu.

Vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS) Ovidiu Jurca a spus ca decizia tuturor confederatiilor sindicale va fi comuna. "in cazul in care Guvernul nu va majora salariul minim la 540 de lei, vom iesi cu totii in strada, pentru ca aceasta chestiune afecteaza pe toata lumea", a precizat Jurca.

Potrivit lui Jurca, reprezentantii sindicalistilor si cei ai patronatelor se vor intalni, luni dupa-amiaza, cu ministrul Muncii, Paul Pacuraru, pentru a-i inmana argumentatiile majorarii salariului minim la 540 de lei.

Sindicalistii sustin ca desi cu 30 de zile in urma ministrul Muncii declara ca in primul semestru al anului 2008 incasarile la buget au depasit cu 8% previziunile, in prezent acesta justifica refuzul Guvernului de a-si respecta angajamentul prin aceea ca nu sunt fonduri la buget pentru cresterea salariului minim pe economie.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu spune ca sindicalistii sunt hotarati sa protesteze in strada pana la obtinerea, din partea Guvernului, a unui salariu minim pe economie de 540 de lei incepand de la 1 iulie, asa cum Executivul s-a angajat in decembrie 2007.

Sindicalistii amenintau de saptamana trecuta cu proteste daca de la 1 iulie nu se va aproba majorarea salariului minim la 540 de lei, asa cum fusese stabilit printr-o hotarare de Guvern in decembrie 2007, liderii confederatiilor spunand si ca vor cere marirea salariului minim la 600 de lei.

Potrivit unei hotarari de Guvern din decembrie 2007, aceasta majorare ar trebui sa se realizeze doar daca sunt indepliniti anumiti indicatori economici.

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, s-a intalnit, miercurea trecuta, cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, cu reprezentanti ai Comisiei Nationale de Prognoza, ai sindicatelor si patronatelor, pentru a vedea in ce masura majorarea salariului minim de la 500 de lei, cat este in prezent, la 540 de lei este posibila de la 1 iulie.

Presedintele CNSLR Fratia declara, la finalul discutiilor cu cei doi demnitari, ca ministrul Economiei a sustinut ca, in prezent, in realitate nu mai exista salariu sub 540 de lei. Petcu spunea insa ca Vosganian ar fi afirmat ca refuza sa dea un act normativ care sa reglementeze acest lucru.

Totodata, Petcu a precizat ca si patronatele au recunoscut ca in Contractul colectiv de munca la nivel de ramuri este prevazut un salariu minim lunar care depaseste 540 de lei.

Premierul Calin Popescu Tariceanu se va consulta cu sindicatele, patronatele si reprezentantii Ministerelor Muncii si Economiei in privinta posibilitatii de majorare a salariului minim de la 500 la 540 de lei incepand cu 1 iulie, declara, joia trecuta, ministrul Muncii, Paul Pacuraru.

Paul Pacuraru a precizat ca, in perioada 2004-2008, salariul minim a crescut cu 78 la suta, desi angajamentul Guvernului era de doar 60 de procente. Demnitarul a precizat ca, daca se va aplica majorarea cu inca 40 de lei de la 1 iulie, cresterea fata de anul 2004 va fi de 92 la suta.

"Degeaba majorezi salariile daca cresc preturile. In 2007, salariile au fost majorate cu 21 la suta, in conditiile in care productivitatea muncii a crescut cu doar 11-12 procente. Exista riscul ca inflatia sa anuleze cresterea economica de pana acum", a mai precizat ministrul Paul Pacuraru.