Compania Ford va returna, vineri, ajutorul de stat acordat la privatizarea Automobile Craiova, transmite Realitatea TV.

Compania Ford a primit 27 milioane de euro la privatizarea uzinei Automobile Craiova. Dupa primirea banilor, AVAS va trebui sa informeze Comisia Europeana.

Compania Ford Motor Company a preluat in martie pachetul de 72,4% din capitalul Automobile Craiova, dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a incasat contravaloarea actiunilor in valoare de 57 milioane euro.

Ford a cumparat, in septembrie 2007, pachetul majoritar de actiuni detinut de stat, prin AVAS. In octombrie anul trecut, Comisia Europeana a declansat o investigatie care viza un potential ajutor de stat acordat in procesul de privatizare.

In februarie 2008, Comisia Europeana a decis ca unele conditii impuse cumparatorului au determinat diminuarea pretului de vanzare a companiei romanesti. AVAS a solicitat cumparatorului, prin clauzele negociate in contractul de privatizare, realizeze o productie de minim 200.000 de automobile in al patrulea an de la privatizare, sa efectueze o serie de investitii si sa-i pastreze pe toti cei 3.900 de angajati ai companiei.

Comisia Europeana a decis ca privatizarea Automobile Craiova implica un ajutor de stat evaluat de forul european la 27 milioane euro. CE a decis ca ajutorul de stat trebuie sa fie recuperat, conform legislatiei comunitare.