Un „incendiu major” a izbucnit joi în București, în sectorul 3, pe strada Ilioara, la fabrica Electromontaj, „cu degajări mari de fum”, potrivit unui mesaj al sistemului Ro-Alert.

Incendiu la fabrica ElectromontajFoto: ISU Bucuresti-Ilfov

”Bucureștenii sunt sfătuiți să evite zona și să elibereze „căile de circulație pentru a permite accesul mijloacelor de intervenție”, potrivit ISU București-Ilfov.

UPDATE 3 Pompierii anunță că incendiul din Sectorul 3 al Capitalei, produs la Fabrica de Electromontaj, a fost stins.

De asemenea, au fost efectuate măsurători privind calitatea aerului din zonă și nu s-au constatat depășiri ale valorilor acceptate.

UPDATE 2 Estimări meteorologice privind evoluția norului de fum din zona incendiului arată că în cursul acestei nopți circulația aerului va fi relativ slabă și se va realiza predominant dinspre sud-vest către nord-est, astfel că evoluția norului de fum va fi de dispersie lentă și de deplasare către nord-est. În intervalul menționat, în zona de interes cerul va avea înnorări.

UPDATE 1 Pompierii au anunțat că în bazinul din incinta Fabricii de Electromontaj se află acid clorhidric diluat și nu mai există riscul de propagare, echipajele acționând pentru a proteja construcțiile din apropiere.

„În bazin se află acid clorhidric diluat, nu sunt posibilități de propagare”, informează reprezentanții ISU București-Ilfov, citați de Mediafax.

UPDATE Pompierii anunță că există pericol de explozie în condițiile în care nu sunt cunoscute cu exactitate substanțele din bazinul aflat în incinta Fabricii de Electromontaj, unde a pornit focul.

„Din evaluarea făcută la fața locului, rezultă că este pericol de explozie. Nu se cunosc cu exactitate toate substanțele existente în bazin”, informează reprezentanții ISU București-Ilfov, citați de agenția Mediafax.

La intervenție au fost mobilizate 20 de autospeciale de stingere, 2 autoscări, un echipaj de descarcerare, unul CBRN și două echipaje SMURD.

Potrivit reprezentanților ISU București-Ilfov, incendiul s-a produs la un „bazin, posibil cu zinc”, până în prezent nefiind cunoscute încă mai multe date.

„Incendiul s-a extins la nivelul acoperișului halei pe o suprafață de aproximativ 300 mp. Hala are o suprafața de aproximativ 2500 mp, construcție P+1. Se acționează pentru localizare”, mai transmit pompierii.

Respectivul bazin se află în interiorul halei.

”Este vorba de mai multe substanțe, printre care și zinc. Incendiul nu poate fi stins direct cu apă, ci cu substanțe altele decât apă și spumă, respectiv cu azot. Va fi sprijin de la Prahova, pentru a asigura o cantitate mai mare de azot”, a spus șeful DSU, Raed Arafat, care a subliniat că ”situația va fi sub control în cel mai scurt timp”.

”În acest moment nu avem informații de victime”, a mai declarat Arafat la Digi24.