Asociatia Pro Democratia invita din nou, astazi, partidele parlamentare la discutii privind votul uninominal. Negocierile pe marginea votului uninominal se reiau, astazi, si in comisiile juridice ale Parlamentului, anunta Radio Romania Actualitati.

Presedintele Pro Democratia, Cristian Parvulescu, a anuntat ca, in urma negocierilor de saptamana trecuta, s-a ajuns la un inceput de compromis.

Marele absent, atat de la negocierile Pro Democratia, cat si de la dezbaterile din Legislativ, va fi Partidul Democrat Liberal. Presedintele PD-L, Emil Boc, a anuntat inca de acum doua zile ca formatiunea sa nu va participa la negocieri, dar va vota orice formula de vot uninominal negociata de PSD si PNL. Motivul invocat de PDL este acela ca orice formula ar fi mai buna decat cea dupa care sunt alesi, in prezent, senatorii si deputatii.

Negocierile de anul trecut, sub egida "Pro Democratia", au dus la realizarea proiectului de lege privind votul uninominal pentru care Guvernul si-a asumat, toamna trecuta, raspunderea in Parlament. Ulterior, Curtea Constitutionala a acceptat contestatia presedintelui Traian Basescu si a declarat neconstitutionale doua articole ale legii. Comisiile Juridice nu au reusit sa finalizeze pina acum raportul asupra modificarii variantei de vot uninominal mixt astfel incat sa fie eliminate prevederile declarate neconstitutionale, cu toate ca termenul limita era 31 ianuarie. Sistemul de vot uninominal in doua tururi, pentru care PSD si PDL au depus propriile proiecte la Parlament, este preferat de presedintele Traian Basescu celui pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea.