Iranul este dispus sa furnizeze gaz pentru proiectul gazoductului Nabucco, a declarat astazi, ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, la Sofia, unde s-a intalnit cu omologul sau bulgar, anunta AFP.

"Rusia este prima tara din lume prin zacamintele sale de gaz, urmata de Iran. Ambele tari vor piete mari. Alegerea pe care o va face Europa va depinde de ea insasi", a declarat seful diplomatiei iraniene.

Proiectul Nabucco, o conducta cu o lungime de 3.300 de kilometri care ar trebui sa intre in functiune in 2012 si care ocoleste Rusia, ar trebui sa transporte gaz din Orientul Mijlociu si Asia spre tarile din centrul Europei, cu scopul de a reduce dependenta europenilor de furnizorii rusi.

Bulgaria, care ar fi trebuit sa participe la proiectul Nabucco, si-a dat, insa, saptamana trecuta, acordul pentru participarea la proiectul ruso-italian South Stream, privit ca un concurent pentru Nabucco.

Adversarii proiectului Nabucco au subliniat, in mai multe randuri, faptul ca Europa ar trebui sa trateze cu Iranul, tara aflata pe locul al doilea in lume in ceea ce priveste rezervele de gaz.