BBC pune la îndoială justețea sistemului antidoping din tenisul mondial, pornind chiar de la cazul româncei Simona Halep, care a fost suspendată din circuitul WTA în urma unei încălcări a regulamentelor privind substanțele interzise.

Simona HalepFoto: Larry Marano / Shutterstock Editorial / Profimedia

O altă jucătoare, de data aceasta de dublu, Tara Moore din Marea Britanie, a pierdut doi ani din carieră din cauza dopajului. A revenit pe teren după ce a dovedit că a mâncat carne contaminată cu o substanță interzisă.

Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA), organismul independent care are ca misiune promovarea „unui tenis în care putem avea încredere” spune că „nimeni nu vrea să-i pună la zid pe jucătorii de tenis și nici să strice cariere întregi fără un motiv întemeiat”.

Însă sunt multe cazuri de jucători care, în urma unor procese și proceduri îndelungate, întortocheate și injuste, au eșuat și cariera lor nu a mai revenit niciodată pe calea pe care se afla înainte de acuzații.

„Pentru ei e o simplă procedură. ITIA are o singură misiune - să ne condamne la cea mai dură pedeapsă posibilă, potrivit acuzațiilor”, a declarat Kamil Majchrzak, tenisman care a ocupat locul 75 ATP și care a primit un an și o lună de susupendare după ce a fost depistat pozitiv la un test antidoping, în anul 2022.

„Dar viața noastră atârnă aici de un fir de păr, nicidecum a lor”.

Citește mai mult pe gsp.ro