Howard Jacobs, avocat care a făcut parte din echipa cu care Simona Halep s-a prezentat la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv), a precizat într-un interviu pentru Sports Illustrated că ITIA (Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului) ar fi cheltuit aproape două milioane de dolari pentru a demonstra vinovăția fostei lidere WTA.

Simona Halep, la sediul TAS de la LausanneFoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

>> Simona Halep și participarea la WTA Miami - Cui mulțumește pentru deplasarea în SUA

Howard Jacobs, avocat: „ITIA a cheltuit cel puţin 2 milioane de dolari”

Pentru sursa citată, Jacobs a prezentat unele detalii din procesul de dopaj în urma căruia Simona a primit o reducere a pedepsei de la 4 ani la 9 luni după decizia TAS.

„Nu ştiu ce s-a întâmplat. Adică, e greu de spus. Am crezut tot timpul că dosarul paşaportului biologic nu era bine întemeiat. Nu am înţeles niciodată acest caz.

Şi, cu Roxadustat, în mod normal, le dai (n.r. autorităţilor antidoping) dovezi că este contaminat şi fie că eşti de acord cu sancţiunea, fie că te lupţi pentru sancţiune. Dar nu se ajunge la un caz ca acesta.

Nu cred că am mai avut vreodată un caz atât de ciudat ca acesta.... Cazul a devenit foarte, foarte complicat. Nici măcar nu-mi pot imagina câţi bani au cheltuit pentru proces.

Nici măcar nu-mi pot imagina. O să spun că cel puţin 2 milioane de dolari, pentru că au avut atât de mulţi experţi şi atât de mulţi avocaţi şi totul a fost disputat”, a afirmat Howard Jacobs.

>> Simona Halep a plecat la Miami - Mesajul transmis înainte de revenirea pe teren

Întrebat de ce aceste sancțiuni din tenis sunt reduse în mod constant la apelul de la TAS, Howard Jacobs a precizat următoarele: „Aceasta este o întrebare bună. Este o problemă pe care am ridicat-o în timpul apelului la TAS în cazul Sharapova şi care nu s-a schimbat cu adevărat.

Nu ştiu dacă este vorba de componenţa tribunalelor pe care tenisul le-a avut în mod istoric, care sunt pur şi simplu prea dure. Adică, există un model foarte consistent de reducere a sancţiunilor de către TAS în cazurile de tenis.

Nu în toate cazurile, dar în multe dintre ele. Şi nu ştiu de ce. Poate că jucătorii de tenis, spre deosebire de alte sporturi olimpice, îşi pot permite să se apere, aşa că [ei cred] că este o luptă puţin mai corectă”.

>> Record în WTA, după ce Simona Halep și-a confirmat prezența la turneul de la Miami

>> Simona Halep, încă o veste foarte bună primită după ce i s-a permis să revină pe teren

Despre cazul de dopaj al Simonei Halep

  • Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Pe 29 august 2022, Simona Halep avea să dispute ultimul meci oficial din circuitul mondial. La US Open, în runda inaugurală, sportiva noastră era învinsă surprinzător de Daria Snigur (locul 124 WTA la acel moment, venită din calificări).

>> Laboratorul de Control Doping din România reacționează după ce Simona Halep a spus că aproape i-a distrus cariera